Geneeskrachtige eetbare konijnenkeutels…
Biofilie nieuws 7 – Hoop in het maanlicht
Licht aan het eind van de tunnel?
Biofilie nieuws 6 – van licht naar donker
In deze maandelijkse nieuwsbrief schrijf ik over mijn ervaring met de overgang van seizoenen. Het offline zijn, een bijzondere paddenstoel, mooie kampeerplekken, de Witte Wieven en een flashback naar mijn deelname aan het TV programma Boswachter gezocht. Openen op groot scherm is een aanrader vanwege de layout.
Podcast op Spotify: De Wilde Wieven met Moedertje Groen
Robin is terug
EIGENWIJSDAG – Kinderboekenweek 2024
De ruige zeevenkel
Fotoverhaal over zeevenkel. Vanaf de Oesterput zit ik in het gras. Door mijn verrekijker speur ik het water af opzoek naar bruinvissen. Langs de dijk zijn de meeste bloemen al uitgebloeid, maar wat groeit daar voor feestelijke bloem? Lees het korte verhaal over (eetbare) bloemen langs de Oosterschelde… Zeevenkel neemt je mee in zijn verhaal langs de dijk. Leestip: Op groter scherm zoals laptop, tablet en computer.
Begin van de herfst
Jubileum 10 jaar Moedertje Groen
Save the date: 20 oktober. In oktober bestaat ‘Moedertje Groen’ 10 jaar. Dat is een feestje waard in de vorm van excursies en een natuurquiz.
Speel je ook mee? Op de gezelligste plek van Noordwijk tussen de boeken in het Cultuurcafé van Boekhandel van der Meer. Informatie in deze uitnodiging, graag reserveren. Updates en activiteiten rondom het jubileum worden met regelmaat op deze website gepost.
Biofilie nieuws 5- de ‘R’ in de maand
Natuurvideo: Natte voeten, zomers hoogwater Schiermonnikoog
Verhalen van Schiermonnikoog – Deel 14 – Je zal maar een zwaluw zijn…
Verhalen van Schiermonnikoog – Deel 13 – Springtij
Verbeterde versie. Update. Verhalen van de avonturen op het eiland. Een gedicht over dromen en hoop. Een verhaal in het thema springtij. Met een beeldend fotoverslag en wandeling tussen paal 3 en 7. Leestijd: 5minuten Het is aan te raden de verhalen op groter scherm te openen voor optimaal resultaat.
Loslaten
Bezoekerscentrum Het Baken verkooppunt van Moedertje Groen
Vol GAS tegen de Gaswinning op Schiermonnikoog
Op zaterdag 3 augustus was er een protestactie op het strand bij paal 7 van Schiermonnikoog. Ik ben geen actievoerder, maar wilde hier graag bij zijn. Samen met jong en oud harkten we het logo van de Waddenvereninging in het zand. Het resultaat werd van bovenaf gefilmd en gefotografeerd. In dit bericht de foto’s en informatie over de boringen naar gas op de Waddenzee
De magie van zeealsem
Remmen kan altijd nog
Een doel, dat was het plan. Van theeschenkerij en theetuinen fietsen, van Groningen naar Maastricht. Maar dat doel werd steeds bijgeschaafd, want eenmaal besmet met het fietsvirus wilde ik naar de Ardennen, naar België en eigenlijk naar de horizon… …Toen ik 19 was kocht ik van geld van mijn opa mijn eerste fiets en trok ik alleen door Nederland. Die zelfde fietst maakte de jaren daarna duizenden kilometers door Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje.…
Biofilie nieuws 4 dubbele zee-editie
Een kleurrijke versie van een zomerse nieuwsbrief vol macrofoto’s. Met extra nieuws over het zeeleven, recepten met eetbare bloemen, uitbundig bloeinieuws en een nieuwe vogelpret. Wil jij helpen mijn website meer publiciteit te geven? Vind je het bericht leuk, deel de link met je netwerk. Openen op een groter scherm dan je telefoon is een aanrader, vanwege de macrofoto’s.
Buiten slapen
Breng eens een zonnetje…
Biofilie nieuws 3
Natuurvideo: Krabben in de Noordzee
Biofilie nieuws 2
De 2e nieuwsbrief. Vol diversiteit. Met grote natuurfoto’s. Onderwerpen: kleine eitjes, zure matten, een podcast, harige tongen en planten, nieuwsgierige vogels en kramkamer de Noordzee. Leestip: open vanwege de grote foto’s en layout dit bericht op je laptop, computer of tablet. Lees, beleef, verwonder en ontdek.
Natuurvideo: De heremietkreeft
Biofilie nieuwsbrief: 1
Biofilie nieuws
Verstoppertje
Winactie: maand van het natuurboek.
Natuurvideo: Drukke hommelkoningin
Lentekriebels in mijn achtertuin
Tijdens al die verwondering kom je genoeg schoonheid tegen. Zoveel ontluikende planten in een tuintje van max 7 meter diep. Wat ontdek ik daar? Een bosanemoon en bostulp zoenen elkaar? Een korte fotoserie van lentemomenten in de achteruin. Leestip: computer/tablet voor mooie kwaliteit foto’s. Leestijd : 2 minuten.
Padjes op mijn pad
Ze zijn niet knuffelbaar, hebben een bijna prehistorisch uiterlijk, je ziet ze amper, ze maken een heel zacht geluid en hun tafelmanieren zijn ook niet bepaald smakelijk. Ik heb het over padden, de gewone pad (Bufo bufo). Voor sommige is de gewone pad een griezelig dier, maar ik ben in zeer korte tijd om ze gaan geven, waarom? Dat vertel ik je in dit verhaal… Met leerzame video’s en informatie over padden en kikkers.
Verjaardagsblog – Berkenvrouw, de schoonheid van het ouder worden.
In deze verjaardagsblog schrijf ik een kleine ode aan de berk, met mooie foto’s aan het eind. Ik zeg expres klein, want de berk verdient meer dan alleen een plek op het internet. Zijn wijsheid en toepasbaarheid is veelzijdig en mag niet verloren gaan. Afsluitend sprekende foto’s van Petra van Went Fotografie. – Leestip op je computer. De schoonheid van ouder worden… Wij krijgen rimpels, maar bomen veranderen in kunstwerken, wijze gestaltes en rust. Voor een boom is ouder worden geen slecht teken, hoe ouder hoe beter. Ze bieden een thuis aan insecten, vogels en zoogdieren en voor de mens? Voor de oplettende wandelaar, filosoof en natuurmens zijn oude bomen een spiegel voor je ziel. Ze bieden ons alles wat we nodig hebben in een bos. Van voedsel tot een schuilplek, van brandstof tot …
Natuurvideo: EHBO voor de hommel
Fotoverhaal: Gewone Zeehond bobbert over het strand…
… Het vervolg op de blog van 4 februari, waarin ik schreef over kadavers van zeehonden. Dit keer volgen we op gepaste afstand het leven van een Gewone Zeehond. In dit verhaal leer je meer over de anatomie van de zeehond. Dankzij de foto’s van unieke verse sporen in het zand van de vingers en nagels van het dier. En fotografie met telelens van Petra van Went. Lees en kijktip: computer of tablet. Leestijd: 5 minuten
Natuurvideo: Duinen in beweging
Kadaver van het grootste roofdier uit de Noordzee
In dit verhaal bekijken we de pels en kop van een jonge zeehond en lees je hoe belangrijk de dood is in de natuur. Met goede close up foto’s van deze kadavers. In dit verhaal vertel ik over de anatomie van een zeehond. De foto’s zien er het beste uit op een laptop of tablet. Let op: minder geschikt voor gevoelige kijkers.
Leestijd: 3 minuten
Kerstblog: verstoppertje
Stamppotje ‘Wildpluk’
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 12 – Water als spiegel
Superkrachten
Kiemkracht
Geen coach, trainer, leraar, politici of hulpverlener kan op tegen deze superkracht: Kiempower. Het is de overlevingsdrang van een zaadje. Een plant die er alles aan doet om soortgenoten te maken. We kunnen er als mens veel van leren en ons laten inspireren door de groeikracht. Een kort filosofisch verhaal over kiemkracht, zaaien en zaden. Door te kijken naar de natuur leren we het meest. Wanneer zaai je? Wanneer laat je los en ga je rusten? Leestijd: 5 min
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 11 – Het licht.
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 10 – Monnikenwerk
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 9 – De trofee
Ken je dat? Je gaat opzoek naar het één, maar komt terug met iets anders. De natuur laat zich niet regisseren, maar zit wel vol cadeautjes.
Een kort verhaal over een zonsondergang in de kwelder van Schiermonnikoog. Opzoek naar velduilen. Leestijd -5minuten. Dit verhaal leest het makkelijkst op grotere schermen, dan komen de foto’s het beste tot zijn recht. – Met velduilfoto’s van eilandergids Folkert
Jubileum Moedertje Groen: 9 jaar verbinding met de natuur.
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 8 – Ontmoetingen
Een fotoverslag van mijn ontmoetingen op een dag. Die eigenlijk een eigen verhaal verdienen, maar door gebrek aan inspiratie dit niet krijgen. Hoe vol de dag ook zit, aan het eind van iedere dag is er weer een nieuw verhaal. Héél klein, maar ook die mogen er zijn. Leef iedere dag in dankbaarheid. – Leestijd 4 min.
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 7 – Zwemmen in de duisternis
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 6 – Geuren en kleuren
Een maand leven en wonen in een tent en op een eiland. Offline, zonder telefoon of internet. Wat doet het met je lijf en wat schenkt de natuur voor verhalen? Volg verhalen uit het dagboek van Tessa Yanover. In de rubriek Verhalen van Schiermonnikoog, zwerft Tessa over het eiland en laat zich inspireren door de wind, de zee en de stilte. De aankomende periode post zij in deze rubriek nieuwe verhalen over het najaar en het offline zijn. Deze keer: licht, zonsondergangen en geuren.
Tip: lezen op een computer.
Watermens
“…En opeens wist ik het. Ik ben geen kind van de zee, maar een kind van het water. Het is de stromende rivier die mij laat ontwaken. Een vleugje spiritueel wellicht, maar zo nuchter en duidelijker dan helder stromend water kan het voor mij niet worden. Na enkele uren peddelen raak ik uit het niets ontroert. Ik voel de tranen over mijn wangen stromen, maar ik ben zo ontzettend kalm van binnen. Ik laat mijn kajak door de stroming meevoeren, de peddel ligt op het voordekje. Mijn armen hangen buiten de kajak. Het enige wat ik voel, waar ik naar verlang is het koude stromende water langs mijn huid. Iedere dag weer. De rivier is mijn weg naar de zee. Ik laat mijn polsen in de stroming hangen en voelde het water langs mijn kloppende aderen tintelen…” — Leestijd 5 minuten. Inclusief native watersong
Natuurvideo: Struintocht Schiermonnikoog
Hier is die dan, de mooiste natuurvideo en foto’s die ik dit jaar heb gemaakt (tot nu toe!). Een tocht van meer dan 20 kilometer door de uitgestrekte kwelders van Schiermonnikoog. Met mooie en stinkende hindernissen, bijzonder kleurrijke velden en vooral stilte en wind. Voor wie nog nooit op Schier is geweest en deze tocht te ver is: in deze video neem ik je mee. 5 uur wandelen in 5 minuten… GENIET (Deel gerust mijn natuurvideo’s met liefhebbers uit jouw netwerk, bedankt.)
Kop laten hangen
Natuurvideo: Merel
Natuurvideo: de huiszwaluwen van de Kiekkaaste
Tijdens het schrijven van mijn boek, precies een jaar geleden kwam ik veel moois tegen. De Kiekkaaste in Groningen is een bijzondere plek om langer te zijn. In mijn boek Leven aan de kust schrijf ik over de Dollard. Een uniek natuurgebied. Hier heb ik mooie filmpjes kunnen maken van de huiszwaluwen. Kijk en geniet.
Natuurvideo: Stuiterballetjes uit de Noordzee
Deze dagen komt de wind uit het oosten. De stroming onder water staat richting de kust, hierdoor spoelen de kwallen aan. De kwal heeft een aparte huisgenoot: de kwalvlo. In het boek: Moedertje Groen – Leven aan de kust lees je er meer over. In deze video kun je de kwalvlo van dichtbij bewonderen.
Het dier heeft een menu van eicellen, spermacellen en plankton en woont in de maag van de kwal.
Zure matten aan de waslijn – natuurlijk touw
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 5 – De weg
Reishonger, honger naar verhalen. Onderweg zijn of juist niet. Wanneer heb je een verhaal? Wanneer is een nieuwe plek je thuis? Een kort verhaal over hoe ik met weemoed terug kijk naar mijn fietstocht naar Noord Spanje en hunker naar een zoektocht die ik alleen kan maken, door niet te zoeken. Een Intermezzo, terwijl ik ondertussen nieuwe verhalen bundel.
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 4 – Kiekendieven
Een verhaal over de mooie vliegshow van een aantal kiekendieven nabij het Waterstaatpad en de Kobbeduinen.
Natuurvideo: Hotel Dagpauwoog op zolder
Een video van vorig jaar, maar actueel voor dit moment. Insecten die in je huis actief worden en wakker worden uit hun winterslaap. Zeker nu het voorjaar langer op zich laat wachten dan normaal kan het zomaar zijn dat je nog ergens in je schuur of op zolder een vlinder treft. Deze video is gemaakt in mijn oude huis… Je kunt ze helpen door ze op een zonnige dag vrij te laten.
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 3 – Hoorspel en baltsgedrag
Ik weet niet waar ik luisteren moet. Dat is een rare zin om te lezen, maar zoveel natuurgeluiden tegelijk is enorm overweldigend. Als hoog gevoelig persoon komen geluiden van de razende maatschappij als een voorbijrazende sneltrein bij mij binnen. Wat doet het met je lijf als je zoveel natuurgeluiden tegelijk hoort? Dan ontstaat er een emotioneel hoorspel. Mijn oren horen zoveel tegelijk, het is een zegen dat dit eiland bijna helemaal autovrij is. Ik hoef hier niet te vluchten voor machinale geluiden, want ze zijn er bijna niet. Ik mag weer luisteren, prikkelvrij. Luister uhhh lees je mee?
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 2 – De avondklok
De zon onder zien gaan is voor iedereen een mooi moment, waar je ook bent ter wereld de zonsondergang sluit een zonnige dag vaak kleurrijk af. Vandaag beleef ik de zonsondergang vanaf de camping en het bosperceel achter de camping. In dit verhaal neem ik je mee naar de geluiden van de nacht. Leestijd: 5 min.
Verhalen van Schiermonnikoog – deel 1- De Wind
Op een fatbike fiets ik met de wind in mijn rug over het eiland opzoek naar verhalen die komen aanwaaien en onverwachte ontmoetingen. Eenmaal op Schiermonnikoog waait de wind de hoofden van mensen leeg en is er ruimte voor verbinding met de natuur.
In dit eerste deel ‘verhalen van Schiermonnikoog’ laat ik mij inspireren door de wind, die als een kunstenaar altijd overheersend aanwezig is. Een verhaal met een dubbele betekenis, die een van de vele levenslessen met zich meebrengt. Leestijd 5 minuten.
De zee op de (menu)kaart…
Vrouw van de aarde – brief aan alle natuurvrouwen
Een verhaal voor vrouwen (maar leesbaar voor iedereen die de natuur in het hart draagt). Over de weg terug vinden naar je innerlijk. Terug naar het regenboogkind in deze grijze maatschappij. Er zit een wolvin in ons. Sterk, krachtig, afstandelijk, zwervend. Dit korte verhaal neemt je mee naar de zoektocht van de vrouw van de aarde: la Loba.
De bouwvakkers van het Leuvenumse bos. Het begin van het broedseizoen
Boekpresentatie op Schiermonnikoog + aangepast tijdstip lezing zeewieren
Uitnodiging lezing Zeewier, de groente uit de Noordzee
Groente uit zee? Het is geen grap. Op 1 april kun je komen proeven. Zout genoeg voor alle flauwe 1 april grappen.
Ik nodig je van harte uit op mijn interactieve lezing over zeewieren. Er is deze dag ook een gezellige bordspellen middag. Je kunt dus spellen spelen én kennis op doen. De informatie staat in dit bericht. Incl. een lekker recept. Let op: reserveren is echt gewenst.
Robin, is altijd bij mij.
Leestijd: 4 min. Dit weekend is weer de Nationale Tuinvogeltelling. Een weekend waarbij ik mij inbeeld hoe mensen vast gekluisterd op een bank of stoel naar TV kijken… Voor het raam! Geen groot zwart beeldscherm, maar TuinVogels (TV). . Een kort verhaal over roodborst Robin, waarom hij altijd in de buurt is, mij een boodschap komt brengen en letterlijk op mijn schouder zit. Hoe leeft dit beroemde vogeltje? Ontmoet: Robin.
Het bijltje erbij neerleggen…
Badparels
De ontmoeting met twee wolven…
kerstblog: De geheimen van de winter
Leestijd: 5 min. In deze blog: Maak deze kerstvakantie een bomenwandeling. De bomen staan al in knop, welke boodschap heeft de planten wereld voor jou? Wat is er in de winter te zien in het bos? Hoe kan een plant je hoop geven? Een verhaal over pionieren en je eigen weg kiezen, net als de zaden in de bodem.
Afwasmiddel groeit in bomen
Een wijsje in het hart
Hedendaagse heremietkreeften
Natuuractiviteiten maand oktober
De maand oktober staat in het teken van 8 jarig jubileum met Moedertje Groen. Daarom organiseren wij de herfstvakantie gratis natuuractiviteiten, een schrijfwedstrijd een educatieve natuurtafel en als afsluiting een feestelijke boekpresentatie en lancering van het boek Leven aan de kust. In dit bericht alle informatie. Geef je snel op, want vol = vol. Graag tot ziens.
Zandballen de kunst van de natuur
Natuurvideo: neuzen van dieren op de wildcamera en bronst
Nieuwsbrief – We hebben wat te wieren…
Nieuwsupdate : 29 oktober boek Leven aan de kust Het begon als een ideetje… Zeelessen geven aan kinderen en verhalen vertellen over de Noordzee, ze groeiden uit tot een boek. En een blaadje zeesla op mijn gezicht tijdens een kookworkshop bij Wildwier, groeide uit tot een mandala. Soms beginnen dingen als iets kleins en groeien ze uit tot iets moois. Ellen legt een verkoelend stukje zeesla op…
Interview Bollenstreek TV : Zeelessen voor groep 7 en 8
Natuurvideo: leven in het zand
De koningin logeert bij huize Groen.
Natuurvideo: kijkje in de Oosterschelde
Heel soms heb je geluk en kun je je als mens bevinden in andere werelden. Plekken die normaal ontoegankelijk lijken, geeft de natuur even prijs. De aquariumbakken bij Ouwerkerk is zo’n plek. Onder aan de dijk bij laagwater kun je een kijkje nemen in de wereld onderwater, zonder nat te worden. Je blijft kijken, want er is zoveel (klein) leven te zien.
Natuurvideo: Leven van de rode bosmier
Soapserie: Onder de pannen.
Natuurvideo: Zeesterren in de Noordzee
CSI in de natuur
De dood: 29 dagen later…
Tuinlessen ‘Natuurlijk moestuinleven’ – start inschrijvingen seizoen 2022
Op veler verzoek start ik dit jaar met mini moestuinlessen voor beginners en natuurliefhebbers. Rondleiding over de moestuin, uitleg over natuurlijk tuinieren, bloemen, kruiden, kleuren, insecten. Een beleving voor je zintuigen. Met leuke weetjes over de natuur, je eigen kruidenmelange thee en meer… Lees meer in dit bericht.
Raaf, de troubadour
Groet eind 2021 begin 2022
Beste volgers, lezers van mijn boek en natuurliefhebbers (uit Noordwijk). We hebben de afgelopen jaren behoorlijk wat wonden erbij gekregen. Net als de bomen krijgen wij als mens storm na storm over ons heen. Soms blijven we geworteld, maar uiteindelijk vroeg of laat breken we allemaal. Wie breekt, zal ook weer helen. Liefde en vertrouwen zullen je daarbij helpen. Ben je gebroken? Kijk even naar de bomen. Zij doen er jaren over om hun afgezaagde…
Deelname aan Typisch Bollenstreek – EO NPO2
Publicatie boek: Moedertje Groen
Boek – Moedertje Groen – In verbinding met de natuur
Moedertje Groen – In verbinding met de natuur In Moedertje Groen – In verbinding met de natuur (ISBN 9789493198166) neemt Tessa Yanover de lezer mee op een reis door haar eigen natuurlijke wereld dichtbij huis. Zij schrijft enthousiast, informatief en met humor over ‘buiten leven’, de windrichtingen, thuis en de (moes)tuin, strand zee en duin, vogels, sporen en factor TIJD. De hoofdrolspeler is de natuur zelf, want bewust en onbewust leert zij ons dat de…