Natuurvideo: Duinen in beweging

In de bovenste video zie je de duinen in Noordwijk bij windkracht 6. (November 2023)

Je staat er wellicht niet bij stil, maar het zand onder je voeten is altijd in beweging. De duinen zijn nooit af. Na een heftige storm kan de natuur opnieuw beginnen met bouwen. Soms helpt de mens een handje, door helmgras aan te planten die zorgen dat het zand op zijn plaats blijft. Een zandkorrel gaat graag op reis. Een strandwandeling is nooit hetzelfde. Het is belangrijk om te beseffen dat de duinen helpen onze kust te beschermen. Het duin is altijd in beweging, nooit het zelfde en de wind heeft er altijd vrij spel…

Maar duinlandschappen zijn voor de natuur belangrijk. Geen chocoladereep, maar een zeereep! Zilt en zanderig. De zeereep zijn de duinen aan de kant van de zee, maar daarachter die zeereep ligt een dynamische wereld. Water en wind hebben vrij spel. Mooi om te zien hoe de wind met het zand ‘speelt’. Een zandkorrel maakt een hele reis. Zand wordt landinwaarts geblazen en de duinen die verder van de kust liggen worden hoger en breder. Ze helpen de kust sterker te maken. Vers zand zoals je in de video’s ziet zal zorgen voor nieuw landschap. Zand danst eigenlijk door de duinen. Soms danst het kort op één plek en soms reist een dansende zandkorrel kilometers mee in de wind…

In de onderste video zie je de duinen van Schiermonnikoog bij windkracht 7. (Februari 2024)

Duinzand in beweging. Fotografie: Petra van Went

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.