De zee op de (menu)kaart…

De zee op de (menu)kaart

Soms heb ik van die momenten dat het onbekende opeens zichtbaar wordt en ik er niet meer omheen kan. Tijdens het schrijven van mijn tweede boek  ‘Leven aan de kust’, kreeg ik meer oog voor het kleinste leven in zee. Het onbekende werd opeens een vriend. Gedurende mijn avonturen gaf de zee zoveel schatten bloot dat ik na afloop er zelfs een derde boek over kan schrijven. Een van die schatten zijn zeewieren. Zoiets wat bijna iedereen weet dat het er is, maar weinig mensen er naar omkijken. Eigenlijk net zoals met onkruid, het is overal om ons heen, maar we hechten er weinig of geen waarde aan en dat terwijl 8% van onze planeet bestaat uit wieren. Ruim 75% van de zuurstof op aarde is zelfs afkomstig is door algen en macroalgen (zeewieren).

Kunstwerk en fotografie: Petra van Went. Naam: ‘de cirkel is rond, ode aan de zee.’ © By Petra van Went.

Wie mij een beetje kent, weet dat ik mij graag vastbijt in dingen die ik fascinerend vind. Toen ik voor het eerst in de wereld van zeewieren dook, was dit op een saaie wetenschappelijke manier tijdens een practicum. Terwijl we voor practicum Aquatische ecologie netjes alle wieren op naam en soort moesten onderbrengen, speelde ik met lange pruiken riemwier en maakte leuke figuren van het studiemateriaal. Tot grote ergernis van mijn ‘volwassen’ studiegenoten, die het harde werk opknapte, maar eigenlijk leer je veel meer door te voelen en te beleven. Jaren later ontmoette ik voor het schrijven van mijn tweede boek Ellen en Guido, van Wildwier. Zij moedigen deze misschien gekke eigenschap voor ontdekken juist aan. Zeewieren neem je niet alleen onder de loep, die moet je voelen, proeven en… horen. Ja, je zintuigen krijgen een boost wanneer je zeewieren aanraakt. Glad, stug, sterk, leerachtig, harig, slijmerig. Ze hebben heel veel bizarre eigenschappen, maar brengen bij mij het kind van de zee naar boven. Er zijn zelfs wieren die knisperen als je ze knipt!

Visdraadwier in een grappige vorm. Je kunt het kneden tot een gewenste vorm, het voelt stug als een baardje en knispert bij het knippen!

Geknipte wakame hangt te drogen aan de waslijn in de tuin (in aanmaak) Voelt glad en zacht aan.

 

 

 

 

 

Spelen met de zee

 

 

 

Een groente die je moet knippen (wat alleen is toegestaan met een vergunning) om het te kunnen oogsten. Een feestje in de keuken om mee te kokerrellen. Je dagelijkse gerechtjes worden net even spannender, lekkerder en bovenal veel voedzamer. Dus je begrijpt wel waarom ik graag met Wildwier mee op excursie ga. Lekker snacken uit de natuur in een unieke omgeving. De dagen na de excursie kan ik thuis aan de slag met de duurzaam geoogste wieren en begint er in de keuken een feest.

Wieren kun je overal aan toevoegen. Het hoeft niet ingewikkeld, en dat maakt het juist zo leuk. Een zilt, zoet of zelfs ingemaakt in zoet-zuur. Stampotten en gebakken eieren, pasta’s en ovenschotels. Het is een heerlijke groente om mee te experimenteren.

Falafel van wakame, japans bessenwier en kikkererwten. Gebakken in de koekenpan paar minuten per kant.

Toen ik eenmaal de smaak (letterlijk) te pakken had en extra wieren had besteld voor mijn speciale lezing, bij boekhandel Van der Meer, over zeewier bedacht ik een creatief menu om ieders smaakpupillen een boost te geven. Én dat is gelukt met de volgende gerechten.

  •         Chocolade stukjes met gedroogde wakame
  •         Gevuld bladerdeeg met sesam en zee-eik met zongedroogde tomaatjes
  •         Knolselderij soep met verse Japans Bessenwier
  •         Blokjes kaas met wakame in zoet zuur
  •         Hummus van kikkererwten met gember en verse wakame en Japans Bessenwier
  •         Fruitsalade met appel, druif, visdraadwier en vlakgeleiwier.

De recepten heb ik deels van Wildwier geleerd, maar eigenlijk is koken met de zee eigenlijk heel simpel. Je maakt waar je zin in hebt en voegt er zeewier aan toe. Zoet, zilt, zuur het kan allemaal samen.

In mijn boek ‘Leven aan de kust’ vertel ik je meer over de avonturen in Zee(wieren)land. Mijn dank aan Ellen en Guido is groot, dankzij hen is Zeeland onder water nog leuker geworden om te ontdekken. Neem eens een duik in het Veerse Meer, Oosterschelde of Grevelingen meer en zwem tussen het zuurstof van de aarde. 

Wil jij ook leren koken met zeewieren?

Kijk op www.wildwier.nl voor alle recepten, excursies en workshops. 

Fruitsalade, kaas met wakame, hummus, gevulde bladerdeeg hapjes, zeewier crackers en chocolade…

Een gezellig publiek op het podium en achter in de lounge.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.