Afwasmiddel groeit in bomen

Afwasmiddel groeit in bomen!

De meidoorn in zijn nakie en de beschadigde stam.

Deze decemberperiode staat voor sommige mensen centraal voor lekker eten en gezelligheid. Bij lekker eten hoort helaas ook de afwas, en daar hebben veel moderne mensen een oplossing voor: de vaatwasser. Ook al lonkt zo’n extra elektrische poetsmachine ook voor mij, voor mij alleen vind ik een vaatwasmachine zonde van de energie die het apparaat gebruikt. Dus heb slechts ik 4 bordjes, 4 sets bestek en 4 bekers in de kast, zodat ik wel moét afwassen. De zoektocht naar een niet agressief, ecologisch en reinigend afwasmiddel was trouwens niet heel gemakkelijk. Langere tijd gebruik ik nu ECOver en Klok, maar in de zomer maak ik het zelf. Met soda, azijn en zeepvlokken bijvoorbeeld.

Tijdens kamperen was ik niet af, maar spoel ik het kookgerei schoon met zuivere witte as van het kampvuur en /of poets ik het schoon met zand. De as uit een schoon kampvuurtje (onbewerkt hout) heeft een antibacteriële en ontsmettende werking (ook op je handen).

Op mijn moestuin staat zeepkruid, die haar naam eer aan doet. Als de saponinen (zeepstoffen) in de plant in aanraking komen met water, krijg je een beetje schuim met een reinigende werking. Meer planten bevatten deze vies smakende stof, zoals kastanjes en de hedera. Deze laatste is een groen blijvertje in de donkere wintermaanden. We kennen haar als klimop.

Klimop wordt door groenbeheer van gemeentes bijna altijd vermoord. Hier binnen de gemeente Noordwijk hebben ze helaas de goede eigenschappen van deze groene schoonheid nog niet door. Aan de onderkant zagen ze de klimop net boven de wortels door, waardoor de klimop in de kroon van de boom langzaam afsterft door gebrek aan voeding. Men denkt dat klimop zorgt dat een boom geen licht meer krijgt, de boom te zwaar wordt voor een storm en dat er voeding uit de boom wordt ontnomen, maar integendeel! Klimop en de boom gaan juist een samenwerking aan: symbiose.

Mijn favoriete boom, de meidoorn, bij mijn raam, staat sinds deze week plots in zijn nakie. Zijn groene das is, voor de komende koude wintermaanden, hem letterlijk afgenomen. De meidoorn zal niet langer het thuis kunnen zijn van nestelende zangvogels, geen bloeier voor insecten en geen bessen meer geven in het najaar.

Zonder de schaduw van de klimop zal de stam van deze boom het moeilijk gaan krijgen tijdens aanhoudende droogte, en mogelijk kunnen verbranden. Vaak maakt een boom dan snel scheuten en zijtakken aan, om de stam te beschermen. Maar ook deze worden weer verwijderd door groenbeheer. Dankzij het te drastisch snoeien en verwijderen van de stam van de klimop wordt de partner(de boom) waarin klimop groeit vaak ten onrechte beschadigd. Ook deze meidoorn en de bodem er omheen moest er aan geloven. Men creëert helaas een tegenovergesteld effect. Daarnaast is klimop ook nog eens een groenblijvend dekentje op de bodem, die verdamping tegen gaat. Helaas is ook de hele bodem kaal gemaakt.

Wordt het niet eens tijd dat men de ecologische waarde in gaat zien van deze klimmer én nuttige bodembedekker? Voor wie klimop ook nog altijd verafschuwd heb ik het even samengevat, als eerbetoon voor de boom die nu in zijn nakie staat.

Een topper van een klimmer

Klimop is een goede beste vriend
Met een waardevol blad.
Een die iets meer eer verdient,
Maar ze wordt te vaak onderschat.
Ze is geen parasiet.
Ze werkt samen met de bomen.
Een concurrent is ze zeker niet,
Ze helpt zonnebrand op de stam te voorkomen.
Als een vredelievende boa
Groeit zij graag naar de kroon
Daar vormt ze een groenblijvende villa,
Maar ze stoot niemand van zijn troon.
Deze topper zuivert sterk de lucht.
En vormt een restaurant voor groot en klein.
Dus medemens, vanwaar die bemoeizucht?
En doen we de natuur wéér pijn.
Klimop is de beschermer van mensen én dieren,
Ze doet niemand écht iets kwaad.
Dus het zal de mens sieren
Als ze klimop iets vaker met rust laat.

 

Een topper van een klimmer

Klimop is een goede beste vriend
Met een waardevol blad.
Een die iets meer eer verdient,
Maar ze wordt te vaak onderschat.
Ze is geen parasiet.
Ze werkt samen met de bomen.
Een concurrent is ze zeker niet,
Ze helpt zonnebrand op de stam te voorkomen.
Als een vredelievende boa
Groeit zij graag naar de kroon
Daar vormt ze een groenblijvende villa,
Maar ze stoot niemand van zijn troon.
Deze topper zuivert sterk de lucht.
En vormt een restaurant voor groot en klein.
Dus medemens, vanwaar de bemoeizucht?
En doen we de natuur wéér pijn.
Klimop is de beschermer van mensen én dieren,
Ze doet niemand écht iets kwaad.
Dus het zal de mens sieren
Als ze klimop iets vaker met rust laat.

Eén reactie

  1. Paul de Wolf

    Dank voor deze wijze raad. De klimop in mijn boom groeit lekker door. Ok elders in onze tuin creëer ik een stoel van klimop. Stuur in het voorjaar wel een foto.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.