Padjes op mijn pad

Als kind ving ik graag dikkopjes en bracht ze vervolgens mee naar de kleine vijver in de tuin. Ik wist als tienjarige niet dat het niet zo handig is om amfibieën te verplaatsen in verband met ziektes, maar het gevolg was wel dat wij jarenlang amfibieën in huis hadden die graag binnen onder de kast kwamen zitten. Meestal waren het kikkers die de weg kwijt waren en een enkele keer kwam er een pad op mijn pad… (tekst gaat verder onder de video)

Geluidsopname van een pad. Bron: Ravon

Ik vond ze altijd wat griezelig. Soms tref ik er een op de moestuin, het zijn handige slakkenopruimers. Verder eten padden insecten zoals mieren en kevers, maar smakken ze ook een regenworm naar binnen. Ik ben de pad echt gaan waarderen toen ik mij aansloot bij de Paddenpatrouille van Noordwijk.

Elegante leuke loopje van de pad. Foto: Tessa Yanover. Om de pad niet te verblinden gebruik ik een zakdoekje om het licht te dempen.

Het uiterlijk van de pad is vol ‘wratten’, hierdoor heeft de pad al eeuwenlang niet bepaald een knuffelimago en denkt men niet meteen aan de noodzaak om ook deze dieren een handje te helpen bij het oversteken. Als padden worden aangevallen doen ze een vies plasje of produceren ze een sterk bitter gif wat uit die wratten komt. Ik was echter verbaasd hoe snel ik ben gehecht aan het helpen van deze dieren. Hun uiterlijk is grappig. Ik kan de pad een echt karakter geven. Als je goed kijkt hebben ze zelfs iets elegants. Hun manier van bewegen is traag en ze kruipen haast over het asfalt. Stapje voor stapje en als ze zijn opgewarmd maken ze kleine sprongetjes. Ze hebben een heel grappig loopje, mooie goudkleurige ogen en hun buikjes voelen zacht aan. Hun droge lijfjes lijken in elkaar ‘gepropt’ met korte achterpoten. Zodra je ze vastpakt lijken ze te verstenen en te krimpen. Hun pootjes proppen ze onder hun lijf. Met een waggelende beweging graven ze zich in en zijn ze ‘verdwenen’. Het zijn dus eigenlijk best schattige ‘propjes’ op pootjes en ze zien er heel anders uit dan de gladde koude kikkers, met duidelijkere zwemvliezen en krachtige grote achterpoten. (In de video een kort shot van de bruine kikker in mijn ‘paddentaxi’.)

Tijdens de paddentrek in het voorjaar komen de padden massaal uit het bos, hun winterrustplaats. Ze slapen graag in vochtige aarde, onder rottend hout, stenen en bladeren. De padden gaan op zoek naar een partner en planten zich voort in het water. Padden leven zelf niet in het water en komen hier alleen samen om te paren.

Tijdens de paddentrek steken ze massaal over, samen met andere amfibieën zoals kikkers en padden. Maar rond zonsondergang is het nog druk met voorbij scheurende auto’s. Het is heel naar om padden overreden te zien worden! Dit klinkt als een ballon die kapot knapt, arm dier. Al gauw zag ik de noodzaak in dat deze dieren een half uur na zonsondergang een hand hulp nodig hebben om de drukke Duinweg over te steken en versnelde ik mijn pas in de hoop zoveel mogelijk padden te kunnen oversteken. Vroeger hielp ik ze zelf een handje tijdens de avondwandelingen, maar nu ik de Paddenpatrouille help voelt het een stuk serieuzer en nuttiger. Iedere pad wordt geteld en opgeschreven of het man of vrouw is. Paddenpatrouile is gezond voor het lijf, tijdens een avondwandeling maak je endorfine aan wat helpt te ontspannen. De contradictie is dat ik ook adrenaline voel bij elke pad die ik van het asfalt raap om over te zetten.

Vrouw onder, man bovenop. Foto: Tessa Yanover Om de dieren niet te verblinden heb ik een witzakdoekje voor mijn lampje geplaatst. Zo kon ik toch een scherpe foto maken in het donker.

Mijn avondje paddentrek:
Met mijn ogen speur ik de berm en het asfalt af naar een diertje dat al meer dan 300 miljoen jaar op deze planeet kan overleven, zeg nou zelf dan ben je het waard om gered te worden toch? Gekleed in een fluoriderend hesje en gewapend met een zaklampje loop ik langs de berm. Het is even over 19:00 uur, net na zonsondergang. De padden worden actief in de maanden februari, maart en april vanaf een half uur na zonsondergang. Opeens zie ik ze overal. Ze bewegen zich traag voort en lijken hun beurt af te wachten langs de witte strepen op de weg. Één voor één zet ik ze voorzichtig over. Sommige stop ik in de paddentaxi, een emaille emmertje die ik gebruik zodat ik er meerdere tegelijk kan oppakken en overzetten. De vrouwtjes zijn wat boller, groter en lomper dan de mannen. Die op hun beurt weer wat slanker zijn met grotere voorpoten zodat ze makkelijk op een vrouwtje kunnen klimmen. Hebbes! Ik heb er weer twee, een tandem zoals dat heet. Een tandem is de ‘voorbereiding’ op de paring die zal plaatsvinden. De man lift een stuk met de vrouw mee. Kun je het je voorstellen? Enkele dagen met je man op je rug rondlopen? Ik zet ze aan de overkant op een beschutte plek uit de wind. Het vrouwtje graaft zich met man en al in. De man moet hierdoor zelf verder de benen nemen.

Tijdens mijn wacht tref ik ook twee kleine watersalamanders en enkele kikkers aan. Het is altijd een verrassing hoe druk de avond gaat worden. Met een hoge luchtvochtigheid en warmere temperaturen en een bui is het spitsuur tijdens de trek. We kunnen het als paddenpatrouille niet bijbenen en zijn hard opzoek naar extra vrijwilligers (meehelpen? mail naar: paddennoordwijk@gmail.com) In de verte zie ik weer een padje oversteken hij loopt snel door en maakt wat kleine sprongetjes(ja een padje springt ook). Helaas ben ik er niet op tijd bij en zie het dier onder een auto belanden. Plop! Mijn maag draait zich om, arm dier. Zijn tong uit zijn bek, een bloedvlek op de weg. Ik raap het dier op en leg het in de berm, zo kunnen andere paddenwachters het dier niet meetellen. Ook de dode padden tellen we mee…
Ik tel deze avond 41 stuks, waarvan de vrouwen dit keer in de meerderheid. Een geslaagde avond de padden kunnen hun weg naar het water vervolgen. Hier zullen zij zich voortplanten en over niet al te lange tijd zwemmen de eerste dikkopjes weer in het water. Een cyclus die zich ieder jaar herhaalt en vanaf nu zal ik mij ieder jaar inzetten om de dieren te helpen oversteken zodat ze hun pad naar de ‘liefde’ kunnen volgen.

Bekijk hier een van mijn natuurvideo’s van een pad om 6:00 uur in de ochtend(zomer) en haar mooie voetsporen…

https://moedertjegroen.nl/2020/09/vlog-het-spoor-van-pad/

Lees meer over de paddentrek en bekijk video’s via deze volgende websites:

Video van de dierenbescherming over paddentrek

Dé website om alles te lezen en leren over padden: padden.nu

Kikker en pad Bron: docukit

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.