Biofilie nieuws 4 dubbele zee-editie

Een mooi skelet van een zeeboontje (zee-egeltje) in het midden. Macro foto. Zeeboontjes kunnen zo klein zijn als een speldenknopje, en maximaal zo groot als 1 eurocent. Links boven een glimmend stukje glas, rechts naast het zeeboontje een mooi slakkenhuisje. Kun jij ze spotten?

Wat is biofilie nieuws? dat lees je op deze pagina  

Op feestboek heb ik een foto gepubliceerd van schelpengruis. Het symboliseert wel een beetje het leven. Een warrige bende vol kleine puzzelstukjes waarvan het soms lang duurt voor je een stukje hebt kunnen indentificeren. Schelpengruis bestaat uit kapotte stukjes schelpen, fossielen, microscopisch kleine schelpjes van jonge slakjes, stukjes zee-egel, tandjes van haaien en roggen en nog veel meer. Op het eerste gezicht lijkt het dus een warrige bende van troep en lijkt alles kapot. Pas als je er aandacht aan schenkt en even stil staat bij al die ‘dingetjes’ dan zie je dat het een verhaal heeft gevormd. Het heeft geleefd, het was onderdeel van een groot verhaal. Misschien wel ouder dan dat jij bent, ouder dan het leven van de mens. Het zou zomaar kunnen, want schelpengruis is een OERprutje van diertjes soms ouder zijn dan de mensheid zelf. Of het bestaat uit restanten van stekelhuidigen waarvan er meer dan 6000 soorten bestaan en al meer dan 4000 miljoen jaar oud zijn.

Schelpengruis

Hoe kan schelpengruis dan het leven symboliseren? Het leven is ook gruis, en bestaat uit allerlei kleine verhalen die soms niet worden opgemerkt. Het leven is een bende, soms gebroken en kapot in stukken en die stukken brokkelen weer in stukjes. We laten het met rust, nemen geen tijd om het te onderzoeken. Waar begin je met helen? Maar die stukjes hoeven niet geheeld, wat gebroken is kun je niet altijd meer repareren. Je kunt wel de tijd nemen om ze te onderzoeken, een naam te geven en wellicht zelfs een speciaal plekje. Want als je de tijd neemt om te observeren kun je bijzondere dingen waarnemen. Zo is het leven ook. Neem de tijd om die stukjes, die verhalen eens onder de loep te nemen en geef het een plekje.

 

Achter de schermen van Moedertje Groen deel 4…

 • … hangt de knoflook inmiddels te drogen aan een oude gordijnrails in de schuur. 65 bollen heb ik deze week mogen oogsten.
 • … Geven de zes courgette planten genoeg voor een mooie voorraad zoet-zuur van Moedertje Groen.
 • …Heeft een andere tuin en timmervrouw mij geholpen met een belangrijke reparatie van de handpomp op de moestuin. Wat moet het leven toch zonder water!
 • …Heb ik meer dan 4 kilo(met peul) tuinbonen van mijn bed gehaald. Ik had er totaal 200 geplant en het heeft mij een week gekost ze te oogsten, doppen en te blancheren. Iedere dag een lading. De restanten peulen en planten heb ik in stukken gehakt en verdeeld over de tuin. Ze bevatten waardevolle voedingsstoffen voor de bodem.

Verwondering 4.  De rijke Noordzee.

De afgelopen weken in juni spoelde er massaal ruggenschilden van de zeekat aan. Sepia’s in alle maten.

Dat lijkt ernstig, maar de zeekat is een inktvis soort die sterft nadat het vrouwtje de eieren heeft gelegd. Op de foto zie je sepia’s van zeekatten in verschillende leeftijd stadia. Ik hoefde er niet ver voor te lopen, binnen een vierkante meter lagen alle leeftijden voor het oprapen. De kalkskeletten gebruik ik om te vermalen voor poeder voor de tuin. In mijn boek ‘Leven aan de kust’ kun je meer lezen over dit bijzondere dier en de sepia.

 

BLOEINIEUWS 4

Geen kleurrijke bloemen, want die volgen verderop in deze brief.

De krentenboom geeft na vier jaar de eerste oogst. Rijkelijk word ik beloond met…. 8 krentjes.  Eigenlijk moet je deze boom met je leven bewaken, want het is de favoriete snack van vogels. Het is een geweldige boom. Mooie bloesem in de late winter, krentjes in de zomer en in de herfst een stoplicht aan oranje, gele, rode en groene bladeren. Gelukkig heb ik nog wel kunnen proeven en ze zijn heerlijk. Een vrouwelijke merel kwam gestrest mijn tuin invliegen. Met een hoop kabaal pikte ze de krenten van de boom. Ze maakte steeds een sprongetje en gooide letterlijk met haar snavel de krenten naar binnen. Hap, slik en weg was ze. Wat is het toch een geweldige boom. Krenterig dat is ze zeker niet.

Kraai eet platvis. Dood doet leven. Een makkelijk hapje voor deze alles eter.

VOGELPRET 

Tijdens de zeelessen maakte Gerben van ARK REWILDING NL deze foto. Een hongerige kraai pikte een graantje of eigenlijk een graatje mee van een dode platvis. De kraai profiteerde er even van de eerste te zijn. Geen meeuw in de buurt. Kraaien zijn aaseters en hoewel ze niet massaal voorkomen op het strand, scharrelen er langs de vloedlijn altijd wel een paar paren opzoek naar voedsel. De platvis wordt op deze manier snel opgeruimd.

NIEUWS VAN ONDER DE GOLVEN

Links eieren van de fuikhoornslak op een stuk plastic. Rechts de eieren van de wulk(of Noordhoorn)

Ingezoomd 1 zakje vol kleine zeeslakjes.

Wat zijn ze groot! Ik heb nog nooit zo’n grote bal van wulkeieren gevonden. De eieren waren 2,5 tennisballen bij elkaar en dat is behoorlijk groot. Normaal spoelen ze leeg aan, ingedroogd als stukjes plastic. In ieder zakje zitten duizenden kleine slakjes, ze groeien in die zakjes met hun slakkenhuisjes op hun rug. Piepklein, nog minder dan een speldenprik. Wulken zijn grote zeeslakken die roven in de nacht. Als de zeeslak sterft komt een heremietkreeft in het slakkenhuis wonen. Je treft de slakkenhuizen in alle kleuren en maten. De eieren spoelen in het late voorjaar aan. Maar zo groot als deze op een strand(klein en smal strand) als Noordwijk vond ik best bijzonder. Nog gaver is dat een andere slak ook eitjes heeft gelegd op deze bal.

 

 

RECEPTEN UIT DE TUIN VAN MOEDERTJE GROEN

We sluiten af met een  groen soepje! 100% uit eigen tuin en met liefde gekweekt en geoogst.

 • 1 grote venkel (geroosterd/gegrild of rauw)
 • 2 courgettes (1x geel voor de gele snippers in de soep) 1x groen.
 • 1 verse bol knoflook (circa 5 – 8 tenen)
 • Snuf salie, tijm en rozemarijn
 • een handje jonge bladeren van de Oost Indische kers (en 1 bloem voor de decoratie)
 • Alles fruiten in de olie, flinke snuf Zeeuwsche Zoute gerookte zout uit de Oosterschelde erbij. Water naar keuze toevoegen. Alles laten pruttelen en dan pureren met de staafmixer tot gewenst resultaat. Met stukjes of zonder stukjes.

Topping van eetbare bloemen over mijn salade. – korenbloemen – kaasjeskruid – goudsbloem – toorts – viooltjes -komkommerkruid -klaproos blaadjes

 

Taartje van couscous met salade van tuinboon en regenboog snijbiet. Een bord vol kleur.

 • Couscous gekookt en op smaak gebracht met rozijn, zelfgemaakte brandnetel en saliepoeder.
 • Topping van zonnebloempitten.
 • Gewokte salade van tuinbonen en snijbiet met verse knoflook en snippers van venkel. Met bloemendecoratie van groot kaasjeskruid, komkommerkruid, lavendel, goudsbloem en klaproos.

 

Bedankt voor het lezen.

Vond je dit een leuk bericht? Deel het gerust met je netwerk of reageer in een bericht op deze pagina.

 

Eén reactie

 1. Dank je! Was weer leerzaam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.