Natuurvideo: De heremietkreeft

Ik vond een spoor in het zand van de heremietkreeft. Het was laag water en het dier lag meters van het water vandaan. Ingegraven in het zand was het dier aan het ‘wachten’ op hoog water. Het kimmetje was erg ondiep en troebel, vol met algen. Ik heb het dier ter observatie in het ondiepe water gezet, zodat ik het mooi kon filmen. Na onze ontmoeting heb ik de kreeft terug naar zee gebracht.

Gewone heremietkreeften wonen vaak in wulkenhuizen, dit huis was begroeid met zeepokken. Zeepokken zijn net als de heremietkreeft ook kreeftachtige. Enkele oude pokken zijn van zijn huis gesleten door het vele bewegen. Verder zat het huis onder de muiltjes, een soort zeeslak. En aan het uiteinde van de schelp ontdekte ik nog een ‘zeekantwerk’ dat is een zeedier uit de mosdiertjesfamilie. Rare ‘dieren’ met kalkskeletten die het water filteren op plankton. Gemakkelijk wonen zo op je priv├ę taxi.

Kijk en geniet… Video is geschikt voor kinderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.