Biofilie nieuws 2

Hommeltje doet een dutje in de paardenbloem. Pas na 10 minuten kwam er leven in en ging ze verder met drinken… De paardenbloem stoorde zich niet aan het snurkende bezoek. De hommel maakte een zacht zoemend geluid. Vlak na het bezoek sloot de bloem zich langzaam, maar snel genoeg om het met blote oog te mogen waarnemen.

Wat is biofilie nieuws? dat lees je op deze pagina  

Leestip voor de foto’s en layout: je computer/ tablet of laptop.

Leuk dat je de 2e nieuwsbrief  in het scherm voor je hebt . We zijn bijna toe aan de langste dag (20 en 21 juni). Juni is net als mei een maand waarin de natuur zich explosief laat zien. Alles is GROEN, de sapstroom is op het hoogste punt, bloemen komen in bloei. Het zijn van die maanden waarin stilzitten niet op de planning staat, of toch wel? Het tintelende en bruisende gevoel in mijn lijf ebt langzaam weg. Het frisse groen maakt plaats voor donkerder groen en dat merk ik. Lente is hard werken, niet alleen voor de vogels maar ook voor tuinders en kruidenvrouwen. Allerlei kruiden en wilde planten moeten worden geoogst vóór ze in bloei staan. Daarna gaat alle energie naar de bloemen namelijk. De natuur heeft geen kalender en dus kan het zomaar zijn dat opeens alles tegelijk bloeit. Zoals de vlier dit jaar uitzonderlijk vroeg en lang bloeit en dan alweer plaats maakt voor de volgende bloesem die geoogst  mag worden. Dit in combinatie met het schrijf, foto, tuin en strandwerk maakt dat het lijf al gauw zegt: STOP! Ik kan niet meer.

… Wijze les: luister altijd naar je lijf. Dus is het tijd om ‘niets’ te doen. Aanschouwen hoe mooi alles om mij heen is tijdens een wandeling en iedere dag een lang moment van rust nemen in afwisseling met al die dingen die ik wil oogsten, zaaien, planten en waarnemen. Balans groeit helaas niet aan struikjes…

Achter de schermen van Moedertje Groen 2.

  • …zijn de zeelessen  van start gegaan. Hollandse luchten en stevige golven, maar de eerste bijzondere diertjes zijn al gevangen. Een zeenaald en een zwangere stekelbaars. Stekelbaarsjes leven zowel in zoet als in zout water, maar het is toch mooi om een ‘mama vis’ te kunnen bewonderen.

    Zwanger driedoornig stekelbaarsje

  • …Deed ik mee aan de podcast van herborist Lieve Galle. De podcast van Wilde Wieven post ik binnenkort op deze website en op facebook. de Wilde Wieven podcast is te luisteren via Spotify.
  • …  is De vlierbloesemgoed gedroogd en opgeruimd, de geur van vlierbloesem maakt vandaag plaats voor pruttelende rabarber.
  • …Is de groene transport kar van Moedertje Groen weer gemaakt. Een lik metaalverf tegen de roest en een nieuwe binnen en buitenband. De kar is een belangrijk onderdeel van mijn excursies, want hierin vervoer ik alle materialen. Snel gaat het niet, maar alles op eigen (spier)kracht!
  • Kan een afbeelding zijn van 5 mensen, offroad voertuig en tekst
  • … hangen er weer slierten van de rabarber aan de waslijn te drogen. De vezels van deze ‘zure matten’ twijn ik kleine touwtjes mee. Lees hier over touw van rabarber.

Verwondering 2. In blije verwachting? Kan ik dat zo zeggen? Schitterende goud gele eitjes van het gewone lieveheersbeestje. Een aparte plek, want ze zaten op het naamlabel van de tomatenplanten. 

 

Bloeinieuws 2: Harige tongen

Ik voel ruw, harig en ben soms blauw en daarna paars.

Mijn blad is ruw harig zoals de tong van een os.

Ik groei in het warme duinzand. 

Mijn naam is… Gewone ossentong.

Ik heb mij laten vertellen door collega’s dat de plant van kleur ‘verandert’ als de bloemen nectar bevatten. Wij zien dit als blauw/paars, maar het ultra violet wordt dan duidelijker zichtbaar waardoor de plant meer insecten aantrekt. Deze ossentong bloeit momenteel rijkelijk langs de strandafrit nummer 22 in Noordwijk. Ik vind het een prachtige plant, er schuilt ritme in de groeiwijze. (tekst gaat verder na de foto’s en misschien begrijp je dan wat ik bedoel met ritme?)

De plant is familie van het eetbare komkommerkruid en schattige vergeet-mij-nietje. De plant werd vroeger gebruikt voor de geneeskracht. De plant kan behoorlijk hoog worden en bloeit heerlijk lang. Als je goed kijkt naar de bloemen en de harige planten een beetje leert kennen dan ontdek je al snel dat ook smeerwortel en het vergeet-mij-nietje zulke opgerolde bloemen hebben voor ze bloeien. Een typisch kenmerk van deze harige vrienden.  De kleurrijke bloemetjes werden goed bezocht door verschillende hommelsoorten. En dat is maar goed ook, want de plant is een belangrijke voedselbron voor de insecten. Dankzij de haren kan de plant goed tegen de drogere duingronden, maar dit jaar staan ze er extra grandioos bij. Die hoeveelheid regen is toch ergens goed voor… Tijd voor VOGELPRET…

VOGELPRET  (Voor het complete verhaal achter deze term verwijs ik je graag naar mijn eerste boek)

De musjes staan de hele dag ‘aan’. Getjielp, gebadder, gefladder, geruzie en gemetseld? Ja! Ik moet dringend mijn muurtje metselen. Er woont een mussenkolonie in mijn straat, ongeveer 6 paartjes die bij mij cement komen roven. Het ‘regent’ dan gruis. Meestal pakken ze het oude muurtje in de tuin, maar inmiddels zijn ze ook met de gevel van mijn woning begonnen. Ze malen het oude cement fijn tussen hun snaveltjes en eten het op. Ik denk voor de mineralen. Maar gemalen kalkskelet van de sepia, kapotte schelpen en fijn gemalen eierschillen hoeven de vogels niet. Ze komen alleen cement stelen in de maanden mei en juni.  Waarschijnlijk om de mineralen aan hun jongen te voeren, maar waarom believen ze dan niet mijn kalkgruis? Hoe dan ook het is een feestje. Ook de kleine rupsjes van de spinselmot komen ze bij mij halen, het badje staat voor ze klaar en tegen vijven zitten ze boven op de pergola hun veertjes te poetsen. Eigenlijk wil ik het ze niet aan doen, maar er moet toch echt eens wat nieuw cement tussen die voegen.

 

NIEUWS ONDER DE GOLVEN…

Fotografie Tessa Yanover Zwaardschede met eieren van de fuikhoornslak.

In de zakjes van de eieren zie je kleine creme kleurige stipjes. Dát zijn larven van de slakjes.

Iedere tuinder heeft momenteel te maken met slakken. Minder bekend zijn de zeeslakken, je ziet ze niet maar ze zijn er wel. Eieren van de zeeslakken kun je vinden tijdens het jutten. Bijvoorbeeld die van de wulk en tepelhoorn.

Op deze foto kun je goed de eieren van de fuikhoornslak zien. Meestal spoelen ze leeg aan namelijk. Dit exemplaar is nog vers, met de larfjes  in de zakjes. Minuscuul klein leven, gestrand voor mijn voeten.

Het fuikhoornslakje is een zeeslak die eieren afzet op voorwerpen zoals schelpen, op nog levende krabben maar ook op hout en helaas plastic.

 

Bedankt voor het lezen. Vond je dit een leuk bericht? Deel het gerust met je netwerk of reageer in een bericht op deze pagina… De volgende keer weer een boekentip en meer nieuws uit de natuur.

Groe(n)tjes!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.