Robin, is altijd bij mij.

Robin laat zich zien tijdens een boswandeling. Foto: Petra van Went

Hoogstwaarschijnlijk kent iedere natuurliefhebber het bruine vogeltje met schattige zwarte kraaloogjes en een fel oranje borst. Wij thuis noemen hem bij zijn Britse naam: Robin. Robin heeft er een vleugeltje van, om graag bij mensen naar binnen te fladderen. Het lijkt er bijna op dat hij graag bij je is, en eigenlijk is dat ook zo. Niet omdat hij een spiritueel teken van het universum is, een teken van God of een overleden dierbare, zoals ik sommige mensen wel eens heb horen zeggen, maar omdat deze oranje vriend een profiteur is. De roodborst is het vriendje van de tuinman, want waar jij aan het tuinieren bent komen de insecten omhoog. En waar in de tuin gewerkt wordt, hupt Robin verwachtingsvol rond.

Robin viel mij nooit zo op, want ik vond hem eigenlijk niet bijzonder (genoeg). Hij is er altijd en iets wat altijd om je heen is, beschouwt men snel als vanzelfsprekend. Ik zie hem iedere dag in het bos, op de moestuin en in de tuinen waar ik werk. Robins hebben nu eenmaal graag hun eigen territorium en zijn niet kieskeurig, als er maar groene beschutting is. Toch sloeg de vonk deze winter écht over, Robin geeft mij troost tijdens de grijze dagen. Hij is er altijd en dat realiseer ik mij opeens. Roodborstjes leggen flinke afstanden af. Sommige Robins trekken eropuit richting het zuiden waar meer insecten te vinden zijn. Andere komen uit Polen bij jou in de tuin overwinteren. Zonder soortgenoten om zich heen, want die moeten niets van elkaar hebben. De einzelgänger in een opvallend jasje zoekt op plekjes waar een spinnetje of insect kan overwinteren. Heb je eens gezien hoe zorgvuldig ze dit doen? Zij zijn altijd op hun hoede, maar hebben een dappere uitstraling en kijken eerst goed in het rond. Voor mensen zijn ze niet bang, sterker nog ze hangen graag om je heen. De roodborst is eerder een soort bnn(v)’er (bekende nationale nomade vogel). Wanneer ‘jouw’ Robin besluit op reis te gaan, wordt zijn territorium al gauw weer ingepikt door een andere Robin. Zo lijkt het of je het hele jaar dezelfde oranje vriend in je tuin hebt.

Met het roodborstje in je tuin, ben je nooit alleen. Het vogeltje maakt mij vrolijk. Zodra ik compost in de kruiwagen schep, verschijnt hij uit het niets. In mijn ooghoeken zie ik iets voorbij flitsen. Met een schuin koppie kijkt hij mij aan en zit dan even stil. Robin is heerlijk om te observeren. Wanneer ik met een nieuwe kruiwagen bladeren aankom rijden, zit hij onder de wilgenheg klaar om aan tafel te kunnen gaan. Zijn bewegingen zijn, zoals bij de meeste tuinvogels, ontzettend snel. Het vogeltje is een echte scharrelaar die op de bodem zijn maaltje bij elkaar zoekt. Binnen een minuut lijkt het beeld zich versneld af te spelen. Hij vliegt laag boven de grond in één beweging op zijn doel af. Dankbaar smult hij gretig van de meelwormen die ik in het rond strooi onder struiken en open bloempotten. Afgelopen jaar landde het vogeltje tijdens het werken in de tuin soms op mijn rug. Of ik nu in mijn moestuin aan het werk ben, thuis in de tuin of in het bos, Robin is altijd om mij heen. Laatst merkte ik tijdens de koude grijze dagen hoe fijn ik het eigenlijk vond dat het diertje om mij heen fladdert. Voor het eerst haal ik steun uit zijn aanwezigheid. Ik strooide wat meelwormen om mijn voeten en we maakten samen een dansje door de tuin. Hij bewoog kris kras om de bloempotten, fietsen en tussen mijn slungelige benen heen en tikte gulzig met zijn kleine spitse snaveltje de meelwormen achterover.

je eigen Robin?

Wil je Robin ook van dichtbij ontmoeten? Ze leven graag op de bodem en houden van verschillende hoogtes in je tuin. Bosjes, struiken en groenblijvende bodembedekkers. Strooi wat rozijntjes en meelwormen tussen het sprokkelhout, snoeiafval en dode boomstammen en luister vooral naar zijn kleine geluidjes die hij maakt als hij gretig een meelwormpje naar binnen propt.

babyboom 

…Straks in het voorjaar wisselen de roodborsten elkaar weer af en zullen de mannetjes volop hun territorium en vrouwtje verdedigen, maar een goed huwelijk is het niet. Man en vrouw zijn zelf ook veel aan het kibbelen, om niets! Ze vliegen elkaar (door stress van overuren voederen) steeds in de veren. Haastig vullen ze de bedelende snaveltjes en vliegen er dan weer vandoor. Ik volgde de afgelopen zomers van heel dichtbij een roodborst familie die zijn nest had gemaakt tussen de … paarden! De jongen vlogen uit op het moment dat ik bij de paarden stond te poetsen. Voorzichtig heb ik toen de diertjes naar een beschutte plek gebracht. Wat zijn die vogeltjes klein ten opzichte van die reuzen op vier benen. Roodborst baby’s zijn bruin met spikkels, om te voorkomen dat ze worden doodgepikt door territoriale soortgenoten.

Meedoen met tellen op 28 en 29 januari: – www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/tuinvogels

Heb jij ook leuke ontmoeting gehad met Robin? Laat een reactie onder in dit bericht.

Delen van de link wordt gewaardeerd.

Sport de roodborst baby.

Geredde roodborstjong

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.