Bloemen (aan) Zee – BIJna vol in bloei!

Zo’n anderhalve maand geleden startte ik impulsief met een klein project. Elke dag keek ik tegen een saai zanderig stukje grond aan en besloot dat dat anders kon. Twee zakken tuinaarde en een paar handen biologisch bloemenzaad volgde. Het was even spannend, want de droogte hield aan! Heel veel water later volgde na drie dagen al de kiemplantjes. Weken later groeide de plantjes steeds sneller en langzaam(maar nog binnen de 10 weken!) kleurde het driehoekje aan de Duinweg tot een prachtig palet vol bloemen! Je kan het je toch nauwelijks meer voorstellen dat dit eerst een zandbak was!

Lees hier meer over de start van het project-bloemen-aan-zee/

Hoe het nu is!
…en hoe het was.

Het is gezellig druk aan de Duinweg. Ik heb het niet over de hoeveelheid auto’s die te hard voorbij razen, maar de fladderende vlinders en hommels die zich tegoed doen op het ingezaaide stukje gemeente grond. Elke dag is een cadeautje, want er komen steeds meer bloemen bij. Het begon met de korenbloemen in roze, blauw en paars. Inmiddels staan de Zennia in bloei en die springen er uit in allerlei kleuren. Ik weet (nog) niet alle plantjes bij naam te noemen, maar wie durft ga eens kijken en laat het mij weten. De Oost Indische Kers, Goudsbloem en Cosmea staan vol in knop en dus kunnen we voorlopig nog genieten van deze bloemen zee.

Genieten van de vlinders tussen de bloemen.

Ik ben er ontzettend trots op dat dit mogelijk gemaakt kon worden en hoop dat de gemeente ook ziet hoe weinig moeite het kost. Ik heb in 1,5 maand slechts 1x onkruid(minder gewenst kruid) tussen de bloemen weg hoeven halen. De zaden groeide ontzettend snel en goed en heb heel veel leuke reacties mogen ontvangen. Of de bijen er blij mee zijn? Ik gok van wel, kijk zelf maar als je langs fietst of wandelt en het zonnetje schijnt. Voorlopig genieten we nog even verder van deze bloemenzee! De volgende stap is dit soort kleine perkjes in heel Noordwijk te krijgen inclusief hotelletje voor de insecten. Zodat ze makkelijker aan voedsel komen én het staat gewoon leuk voor die twee a drie maanden dat je diverse bloemen hebt. Bovendien is het weinig onderhoud en is de zadenmix meerjarig!

Soorten gespot op 14 augustus: Blauwtje(vlinder), Steenhommel, Honingbij, Zweefvliegen, Koolwitje, Aardhommel, Weidehommel.

Mijn dank gaat uit naar de Gemeente voor toestemming, Wilco voor de topkwaliteit aan bloemenzaden, bloemist Wilco v.d Vijver voor advies over bloemen en hulp met inzaaien, de buren van de hoek voor het helpen bewateren en de steun van  Noordwijkers die het initiatief ondersteunen en zelf ook hebben ingezaaid! VOLGEND JAAR GA IK INZAAIEN MET ZELF GETEELDE BLOEMENZADEN! HOE MOOI IS DAT

Steenhommel snoept van de Phacelia een zeer aantrekkelijke hommelplant

 

Foto’s van het groeiproces. De regen heeft de bloemen echt een power boost gegeven!

    Bloemen 19 augustus

Bloemen op 19 augustus

De eerste bloemen op 7 augustus

Alles nog in knop op 1 augustus 2018

Perkje op 17 juli

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.