Bloemen (aan) Zee – Moedertje Groen helpt de bijen

Uitzicht op dit moment vanaf mijn balkon…

“Daar waar jij je zaden strooide zullen ooit de mensen gaan, en verwonderen en verbijsterend bij jouw zee van bloemen staan.”  Die zin spookt nog altijd door mijn hoofd wanneer ik met bloemen bezig ben. Mijn opa hield van bloemen, hij stopte er zoveel liefde in dat wij de hele zomer konden genieten van een zee van bloemen in onze oude tuin in Noordwijkerhout. Die liefde voor bloemen stroomt door mijn aderen en ik ben met groene vingers geboren. Nu het zo slecht gaat met de insecten en de gemeente Noordwijk niet overal wilt inzaaien ben ik zelf een project begonnen.

 

Water tappen bij de buren

Elke dag kijk ik tegen een braak stukje grond aan. Een stukje ongebruikte grond van ongeveer 10m2 wat een perfecte “ontmoetingsplek” kan worden voor insecten en bloemen. Ik ergerde mij er ….groen… (en geel) aan. Dus stuurde ik de afdeling groenvoorziening van gemeente Noordwijk het verzoek, legde wat geld op tafel, bestelde een zak bijen mix bij de Zaadhandel en stak de handen uit de mouwen. Gezien ik boven woon kom ik moeilijk aan water, maar gelukkig helpen mede bewoners aan de Duinweg mij met de tuinslang op weg en dat is nodig met deze droogte. De bodem is nu goed vochtig gemaakt zodat de zaden kunnen ontkiemen. De zon doet de rest van zijn werk goed de aankomende dagen.

 

De bodem is los geschoffeld en het onkruid is verwijderd. Een simpele klus en jammer dat het niet overal in de Bollenstreek gedaan kan worden. Over ongeveer 10 weken zullen de eerste bloemen groeien tot het najaar. De absolute snel groeiende “Bijen restaurantjes” zijn de korenbloemen en Cosmos, maar ik hoop ook zeker op de prachtige Delphinium (beter bekend als Ridderspoor). Verder zit er in de mix onder andere Goudsbloem, Leeuwenbekjes en meer zomerbloemen. Welke er opkomen is afhankelijk van het seizoen en de concurrentie. Het is jammer dat ik het straks weer allemaal moet verwijderen van de gemeente zodat ze saaie perkjes aan kunnen leggen.

De aankomende 1,5 maand zal ik zeker een update plaatsen over project: Bloemen (aan) Zee. Ik heb er al mijn liefde ingestoken en zal dat blijven doen. Hopelijk geniet iedereen dan straks van een zee van bloemen. Dat alles door elkaar heen groeit heeft juist zijn charme toch 😉 De natuur is niet perfect en daar ben ik blij mee (en de bijen ook).

Wil jij trouwens hulp met jouw tuin/project in de buurt maar heb je geen tijd? Ik neem het graag van je over: info@moedertjegroen.nl

Vriendelijke groene groet,

Tessa

Met liefde de zaden uitstrooien en dan 10 weken geduld hebben

Vriendelijke Groene Groet,

Tessa

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.