Het gouden zalfje

Terwijl “Heel Holland bakt” sta ik in de keuken als een geoliede machine. Letterlijk, want alles zit onder de zonnebloem olie. Ik maak een zalfje wat helpt tegen de verbrande huid.

Er is niets zo mooi als het verbouwen en verwerken van je eigen producten. Je ziet je bloemen groeien, je mag ze oogsten. Je voelt je dan weer even kind. Je mag prachtige oranje en gele bloemen onthoofden en ze in eierdozen stoppen. Bij thuiskomst stopte ik ze meteen in potten met olie. Daarna wordt je geduld op de proef gesteld. De potten staan vervolgens weken lang in het zonnetje. De bloemen zuigen de olie op tot het moment dat je gele zonnebloemolie een prachtige gloed heeft. Een deel van de oogst heb ik weggegooid, omdat het ging gisten. Er kwam schimmel op en rook zuur. Het andere deel heb ik kunnen redden door halverwege wat verse olie toe te voegen en goed de schudden.

Calendula staat voor het woord “kalender”. Met dit mooie weer bloeien de bloemen zeker tot medio oktober. Vorig jaar bloeide ze zelfs tot medio november! Dit kruid wordt zoals vele geneeskrachtige planten al eeuwen gebruikt. De lijst is eindeloos en op het grote online spinnenweb gemakkelijk te vinden. De zalf die ik gemaakt heb is goed voor de huis-tuin en keuken kwaaltjes. Schrale en droge huid, een verbrande huid, kloven, pijnlijke huid, wonden, schrammen, jeuk, insecten beten en eczeem. Dus dat is een aardig potje goud in één potje toch?

Bloemen in de olie

Olie en bijenwas 

Resultaat. Prachtig smeerbare zalf.

Tsja en dan uiteindelijk die afwas…. Olie en water

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.