De dood: 29 dagen later…

In deze blog een samenvatting van de afgelopen maand rondom de ontbinding van een jong wild zwijn in de Veluwse bossen. Hoe is het nu met het varken dat stierf op 31 december 2021. (zie eerder bericht op mijn site.)
Dag 5. Bezoek van Buteo

Buizerd (Buteo) onderzoekt zijn aas.

De dood is voor vele een onderwerp die ze liever omzeilen, maar in de natuur is de dood erg fascinerend. Ik hoopte op de raven, maar tot nu toe is de enige ‘feestganger’ een buizerd geweest die met een lege maag weer is vertrokken, omdat hij het vlees nog niet los krijgt van het kadaver. 
Het zwijntje zelf wordt wel langzaam opgeruimd door het bodemleven, want het vocht is uit het lijf en zijn wroetneus wordt al zachter.
Dag 8. Buteo returns…

Buizerd is nog steeds niet tevreden over het rottende kadaver.
Nadat hij vorige week rond dag 3 en dag 5 is komen kijken. Vandaag ligt varkentje er precies een week. De buizerd probeerde vorige week nog een achterpoot los te krijgen, vandaag koos hij voor het zachte weefsel: de neus. Wederom vertrok hij met een lege maag, net als varkentje. Die ligt inmiddels zo te rotten dat de schimmels in het lijf zijn gekomen en al het vocht hebben onttrokken. Zwijntje is nu een gratenpakhuis met een hoopje haren eromheen. De botten zijn nog hard en ook de spieren eromheen zijn nog niet vergaan. Het weefsel is echter nog altijd niet zacht genoeg voor de buizerd? Of is Buteo gewoon kieskeurig. Ijdel is hij wel, kijk eens hoe hij zich van zijn mooie kant laat zien.

Dag 16. De echte wereldleiders

Het kadaver vanaf de zijkant, inmiddels helemaal ingevallen.

In eerste instantie zou je misschien niet zeggen dat de mens met al zijn ego niet bovenaan de voedselketen staat. Er is een organisme, zo klein en wonderlijk dat het overal aanwezig is. We gebruiken het zelfs voor in eigen alcoholische versnaperingen. Het zijn de schimmels. Van de lucht die je inademt tot de stappen die je neemt op straat en in het bos. Kilometers en duizenden jaren oude lange schimmeldraden zitten verborgen onder onze voeten. Ze kunnen de wereld aan, zij ruimen onze rommel op. Als het maar natuurlijk is, kan de schimmel het opruimen. Zo wordt er met succes schimmels ingezet bij het opruimen van lekkende olie op zee, schimmels kunnen mensen genezen bij verschrikkelijke ziektes en zonder schimmels, geen bodem leven, geen bomen en geen voedsel.

Lang voordat de mens op de aarde rondliep werd de aarde beheerst door schimmels en planten. Er zijn fossielen gevonden van paddenstoelen die miljoenen jaren ouder zijn dan de mens zelf. Na de oerknal, toen de planeet donker werd door het as voor de zon stief al het leven. Schimmels namen de planeet over en alle organisme die samen konden werken met schimmels kwamen langzaam terug op aarde. Schimmels leerden onze voorouders meer over hun intellectuele vermogen om te kunnen presteren en mogelijk door het eten van (de verkeerde) paddenstoelen kwam de oermens op ingevingen die van levensbelang waren.  

Dat schimmels dode organisme opruimen is maar goed ook, anders zouden de natuur vol met afval liggen van dode bomenvol en de planeet vol met voedselresten van de mens. Ook de lucht van alle kadavers is dan niet meer om te houden. Op het moment dat het hartje winter is en het lijkt alsof er niets gebeurt met varkentje, zijn de echte wereldleiders bezig aan een grote schoonmaak. Door de lage temperaturen is het zwijn een stukje diepvries vlees geworden. De kou conserveert het dier goed, hierdoor duurt het veel en veel langer voor het dode dier wordt opgeruimd. Een fantastisch proces om te mogen volgen. Zou dit zwijn hier in de zomer liggen dan hadden de maden en torren het dier binnen enkele dagen compleet leeggegeten, maar nu krijgt het onzichtbare de hoofdrol. Je zal ze nooit horen en zelden zien en toch werken ze dag in dag uit. De eerste dagen bleef ik hoopvol de beelden van de cam kijken, maar raakte iedere keer teleurgesteld. Toch kon ik de uitspraak: er gebeurt maar niets, niet over mijn hart verkrijgen. Noem het maar niets al die chemische reacties die in het kadaver en de bodem plaatsvinden.

Dan lijkt de mens misschien rijk, met de hoogste gebouwen, grote steden en grandioze uitvindingen, als we dood gaan zijn we niets meer dan voer voor de schimmels. Het rijk van de schimmels is een onderschatte vertakking binnen de evolutie waar nauwelijks een mens bij stil staat, maar het is een verborgen paradijs waar veel antwoorden verborgen liggen voor wereldwijde problematiek. 

Ik schat dat zwijntje daar nog wel even ligt, ondertussen wordt het opgeruimd door het onzichtbare. Als de insecten bij de eerste warmte van het voorjaar weer tot leven komen zal het plotseling heel snel gaan. Een mooie samenwerking tussen schimmels en hun collega’s.

 

Dag 22. Nachtelijk bezoek

Vos komt langs rond 2:00 uur in de nacht.

Om het kadaver staan diverse wildwissels, dit zijn paadjes die de bosbewoners dagelijks, wekelijks of maandelijks gebruiken door hun territorium. De wildcam is door de kou een paar keer vastgelopen en heeft hierdoor helaas minder beelden opgenomen, maar varkentje…. Ach die ligt er nog altijd. Niemand kijkt naar hem op of om. Niemand heeft dan ook een hap genomen. Zelfs deze vos loopt met regelmaat over zijn wissel, maar tijdens zijn nachtelijke bezoek heeft hij het blijkbaar te druk om naar varkentje om te kijken. Op de foto kun je nu goed zien hoe ingevallen het kadaver is geworden. Bijna al het vocht is uit het lijf onttrokken, maar de stugge varkensharen zijn nog altijd mooi.
Dag 29: De kop is eraf!
De kop is eraf! (niet voor mensen met gevoelige maag )
Batterijen eruit, cam weg en wat denk je? Het wild viert feest!
Gelukkig hebben we de foto’s nog, of althans foto’s na de slachtpartij. Maandag a.s is het een maand geleden dat Varkentje overleed. Afgelopen week is de Buteo nog met regelmaat terug gekomen om het kadaver te checken. Vannacht is het kadaver 11 meter verplaatst, de kop is eraf. Letterlijk en figuurlijk, want nu het kadaver in stukken gescheurd is zal het snel worden opgeruimd. Is dit nu het einde van het project? Nee eigenlijk niet. De webcams staan uit, maar het leven in het bos gaat door. Het luide gegrom en kabaal wat plaats heeft gevonden vannacht duid waarschijnlijk op een groep varkens die is begonnen aan het opruimen van hun soortgenoot. Gezien het kadaver nu in gewicht is afgenomen kan het ook de vos zijn die is komen buurten. Buteo zal nu overdag ook wel vaker langskomen voor een snack.
Lachend typ ik dit bericht. De natuur laat zich écht niet regisseren. 31 dagen volg je een kadaver en op de dag dat de cams weg zijn komt het wild en begint met vreten. Mijn menselijke emotie is in eerste instantie frustratie, maar na enkele minuten voel ik ook tevredenheid. Hoe ik het ook went of keer, de natuur is iedere keer weer mijn spiegel. Ik kijk er maar al te graag in. Wat ik zie is een onuitputtelijke bron vol inspiratie en levenswijsheid.
Dag varkentje. Hallo nieuw leven! De kop is er… af!
Binnenkort lees je ook meer over de andere dagen, het bezoek van de vos en het netwerk van schimmels. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.