Project Bloemen (aan) Zee ~ het vervolg

Ik was even stil toen ik de voorpagina van de lokale krant “De Noordwijker” van een wijkgenoot in de brievenbus kreeg met een post-it “De voorpagina Tess, wij zijn trots op jullie”. Ik heb een Nee-Nee sticker en ontvang doelbewust geen extra post. Natuurlijk had ik de journalist netjes te woord gestaan, maar ik had niet gedacht dat hij er zo’n artikel over zou schrijven. “Oops dacht ik even…”

En op pagina 11 wéér over het buurtinitiatief met de kinderen. (Lees het hier: https://www.denoordwijker.nl/-) Twee keer in de krant over een serieus onderwerp, dat is gaaf.

Uiteindelijk heb ik ervan geleerd niet te wijzen met een vingertje, maar samen de handen uit de mouwen te steken en zelf het project op te pakken. Hopelijk met veel burgers die (volgend jaar) mee willen doen.

Foto van vorig jaar

Maar het bleef niet bij een krantenartikel. Al gauw stroomde mijn mailbox vol met mailtjes van Noordwijkers die het initiatief toejuichen, waarvoor dank. Ook kwamen er bestellingen binnen en mensen aan de deur om “bommetjes” op te halen. Enkele spraken over “Moedertje Groen de zadenbank”. Al deze burgers hebben hetzelfde doel: Noordwijk kleurrijker maken en de insecten helpen. Zo’n project verbindt dus niet alleen insecten, maar ook mensen met elkaar. Die kleine fly-inn restaurantjes die wij samen creëren, zijn een groot geschenk.

Inzaaien

Toen Wilco en ik aan het zaaien waren aan de Duinweg kwamen Zoë en Dex voorbij. Twee nieuwsgierige kinderen die bij mij in Duinpark wonen. Zij hielpen zeer goed mee het perkje te bewateren. Al gauw gingen de schoenen uit en stonden zij met hun blote voeten in de aarde. Daarna mochten zij uiteindelijk hun handjes vol bloemenzaad in het rond strooien. Wie wil dat nou niet als kind. Vies worden en bijen helpen! Het zaad ontkiemt goed en ik gok dat rond de grote vakantie de eerste bloemen tevoorschijn komen. De bloemen die er nu nog staan zijn van vorig jaar, een mooi geschenk toch?

Noord Holland

Inmiddels is ook gemeente Waterland een stukje kleurrijker. In Broek in Waterland wordt het initiatief goed opgepakt. Hier hebben wij bij de bomen langs het Nieuwland ingezaaid. Buurtbewoners ondersteunen dit en hebben de bomen in hun straten ook ingezaaid. Zij maakte zelf afspraken en een schema wie de bloemen water geeft. Inmiddels zijn al enkele straten in het historische dorp ingezaaid en volop in bloei!

Tuin advies

Nog altijd kun je mij mailen voor tuinadvies of om hulp bij het zaaien. Het weer is top. De buien maken de grond een klein beetje vochtig, de temperatuur van de bodem is goed om de zaden te laten ontkiemen en binnenkort schijnt het zonnetje weer. Toch blijft er intense droogte en werd het fietspad langs de Duinweg gisteren zelfs een rivier omdat het water niet weg kan.

Inmiddels heb ik een pot gemaakt en zoals ik al uitleg in het artikel bekostig ik hier het project mee. Naast het bloemenperk aan de Duinweg kweek ik nu ook zelf bloemen op de tuin. Al dit zaad zal straks gewonnen worden en volgend jaar worden gebruikt om nieuwe plekken in te zaaien. Mijn uiteindelijke doel: een bijenlint die in ieder geval Noordwijk en Noordwijkerhout met elkaar gaat verbinden en zo een vliegroute creëren door een stukje Bollenstreek. In dit geval speciaal met bloemen, maar natuurlijk ook bomen, struiken en vaste planten kunnen een puzzelstukje vormen aan dit bijenlint. Daarnaast ben ik opzoek naar organisaties die mij hierbij kunnen helpen. Het belangrijkste is de steun van de burger.

Tot slot

Insecten helpen is eigenlijk vrij simpel: door niets te doen bereik je soms het meest. Hiermee doel ik op minder maaien en een ander beleid, andere bodem zodat het water beter wordt vastgehouden, minder schoffelen, geen gif spuiten en minder strak en iets meer kleur. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook een hoop kosten. Dat is dan weer fijn voor gemeente en burger, het is tenslotte ons geld.

Of het perkje volgend jaar weer zo kleurrijk wordt is nog even onzeker vanwege bepaalde regels en eisen. Laten we hopen op een kleurrijker Noordwijk.

Op de hoogte blijven over dit project? Abonneer je dan via de homepage op mijn website en ontvang het laatste nieuws uit de natuur.

Groene groet,

Tessa

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.