De donzige slapers

De donzige slapers

Akkerhommel vliegt haar “Fly-Inn” restaurant binnen.  Ingezonden foto: Evelien Meijvogel

Deze week spotte ik een wel hele kleine hotelgast op mijn tuinbonen.  Ik knielde op mijn hurken om de pluizige bolletjes te bestuderen. Eerst dacht ik nog dat ik mij vergist had, maar al gauw zag ik op de bladeren meer slapende toeristen. Als een dronken tor uhh bij, lagen ze te snoezelen. Toegedekt in een dekentje van stuifmeel. Je kon ze met één vinger gewoon aaien. Als reflex ging er één pootje omhoog, met een beetje menselijke emotie leken de dames naar mij te zwaaien. Met het enthousiasme van een vrolijk kind huppelde ik over de tuin van bloem naar bloem. Ik werd met de minuut blijer. Elke plant bloem wilde ik bekijken en ik telde de slapende zoemers in mijn tuin. Ze sliepen op de tuinbonen, de bladeren van de smeerwortel, de lupine en ook die hardnekkige Phacelia. 

Mijn tuin is tevens mijn psycholoog. Dit bijzondere stukje grond leert mij dagelijks weer geduld te hebben, bewondering te houden, lief te hebben, te genieten, om te gaan met teleurstellingen maar ook om niet te vroeg te oordelen. Die hardnekkige Phacelia leerde ik namelijk lief hebben. Ik was te vroeg met mijn mening over deze plant. Vorig jaar ontdekte ik deze lila gekleurde bloemen. De bladeren voelen ruw en beetje harig, de plant concurreerde alle andere bloemen weg en kwam al heel snel kwam zij overal boven de grond uit op plekken waar ik haar niet wilde. Ik wilde haar niet. Ik zag haar schoonheid niet, ik zag niet hoe graag ze voor ons wilde groeien en bloeien, ik zag niet hoe goed zij de natuur hielp, hoe haar zaad opgekruld voor het uitzaaien lag. Ik zag alleen die sprietjes boven de grond uitkomen en ergerde mij aan haar opdringerigheid om te groeien. 
Phacelia, ook wel Bijenbrood  genoemd vormt een heus fly-inn restaurant voor vele hommelsoorten. FANTASTISCH! Ik begon de plant te bestuderen en langzaam kreeg ik er waardering voor. Haar meeldraden zijn goed geurend en trekt diverse hommelsoorten aan met een lange snuit. Alleen onder natte omstandigheden produceert zij nectar en bij drogere periode slechts stuifmeel. Ze toont zich eerst heel pril, later uitbundig en ze zorgt ook voor goede voedingstoffen op een kale bodem. Perfect om te gebruiken in de landbouw dus.  Haar naam doet zich eer aan het is echt een luxe belegd broodje voor de bijen. Door goed naar deze plant te kijken en haar drang om te groeien besefte ik mij pas kort geleden dat ik haar de vrijheid moet gunnen. Ondanks dat zij veel sneller groeit dan de anderen uit de zadenmix mag ze blijven. Wel hebben we afgesproken dat zodra haar dubbele zaaddozen rijp zijn, wij deze oogsten voordat ze mee worden genomen door de wind.
Tenslotte mogen de bijen er gratis feesten, overnachten en foerageren en dat gun je toch elke bij toch? 

De Phacelia bekijken van dichtbij? Bekijk dan deze link: www.floravannederland.nl/planten/phacelia/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.