Kiten op de wolken van de Noordzee

“Wolken van de Noordzee”  Zo noem ik ze maar even.

Mei en juni zijn namelijk de maanden waarin Nederland weer opwarmt en alles ontwaakt. Dit is reden voor een feestje, reden voor een feest aan zee! Een schuimparty wordt veroorzaakt door grote groepen algen die in een slijmlaag aanspoelen. De bruine algen, vormen het geel witte schuim wat vooral bij storm aanspoelt of als de wind richting land staat. De Noordzee is in deze periode een soort blender, de golven kloppen de bruine dode algen op tot schuim. De algen zelf zijn normaal niet met het blote oog te zien, maar wanneer ze in een gelatine achtige substantie voorkomen in grote groepen kunnen we ze spotten als de ‘wolken’ van de Noordzee. Gérard Koot maakte een prachtige serie foto’s van de kiters bij Beach Break. Waarbij kiter Enrico zelfs helemaal verdwijnt in het schuim.

Kiter Enrico vd Laar verdwijnt in een wolk van schuim

In de jaren zeventig en tachtig stegen de schuim algen door overbemesting onder andere had dit gevolgen voor de zeebewoners in de Noordzee. De hoeveelheden fosfaat en stikstof namen toe in open wateren, gelukkig is deze toenamen inmiddels sterk verminderd, maar nog altijd niet genoeg.

In principe zijn er geen gevaren van zulke grote hoeveelheden schuim, bacteriën breken de aangespoelde doden algen af. Maar als de schuimparty te lang aanhoudt op het water kan dit tot zuurstof gebrek leiden en is het feest onderwater voorbij. Het is dus van belang dat de open wateren en rioleringen schoner worden, alles staat met elkaar in verbinding. Zo ook landbouw en onze Noordzee. Voor veel mensen is het een leuk gezicht, het ruikt wellicht wat minder aangenaam. Honden verliezen vaak hun speeltje in deze wolken van schuim, kinderen hebben dolle pret met de vliegende wolken over het strand en als de wind dan toch gunstig staat kun je net zo goed op de wolken gaan kiten toch? Na het voorjaar zal je minder schuim aantreffen op het strand, pas weer van de zomer kun je dan weer een schuimparty aantreffen aan zee. Mét of zonder kiters.

Het schuimmonster komt tot leven

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.