Afvalrace of race tegen het afval?

Toen ik ik mijn fietstocht naar Spanje maakte ontdekte ik hoe weinig een mens nodig heeft. “Less is more.”  was dan ook een veel gebruikte uitspraak tijdens deze reis, en eenmaal in Spanje aangekomen heb ik veel kleine spullen achter gelaten en aan andere reizigers gegeven. Met slechts 8,5 kilo trok ik door Nederland, Belgie, Frankrijk en Spanje. Mijn levensvoorzieningen had ik bij de hand en het leven begon als de zon op kwam en eindigde rond 16:00 uur als we een plek gingen zoeken om de nacht door te komen. We hadden “mobiel huis” en sliepen in een tent.

Het heeft mij 1,5 week gekost voor ik gewend was aan leven zonder agenda, zonder klok, zonder apparatuur. Het heeft mij na die 7 weken 1,5 maand gekost om weer terug in het “normale ritme” te komen. Maar sindsdien heb ik eigenlijk altijd de drang gehad om afstand te doen van de secundaire levensbehoefte en te leven met de zon, de maan en wat de natuur mij geeft.

2018 is een jaar waarin ik mij langzaam aan het losweken ben uit deze maatschappij. Natuurlijk kan morgen het roer om en kan ik zelfvoorzienend gaan leven, maar als je als jonge meid vastgekleefd zit als een mier in de stroop is het lastig om je in één keer los te rukken. Ik heb mij zelf voorgenomen om een jaar lang kleine aanpassingen te doen in en om het huis.

Zelf gemaakte allesreiniger/afwasmiddel

Zo heb ik laatst een minder chemisch product gemaakt waarmee ik alles kan schoonmaken. één van de dingen waaraan ik mij irriteer, letterlijk zijn alle chemische middelen om je huis mee te poetsen. Dit middel kan ik zowel mee afwassen als de keuken, badkamer en wc poetsen. De volgende stap?

Dat wordt zelfgemaakt wasmiddel en daarna zijn de verzorgingsproducten aan de beurt zoals tandpasta, bodylotion en shampoo. Ik maakte al zelf mijn zalfjes op basis van bijenwas of varkensvet. Stap voor stap gooi ik de chemische middelen het huis uit en daarmee ook de strijd tegen plastic. Want veel van die verzorgingsproducten bevat microplastic.

Naast dat ik de Juttersgroep van Noordwijk help, struin ik zelf ook veel rond. Ik moet zeggen, zie je éénmaal zwerfafval dan zie je het ook écht overal. Zo vandaag tussen afrit 22 en afrit 21(Koele Kosta) schoongemaakt… Op de foto een kleine impressie aan hoeveelheid afval. Onze tassen zaten al vol na een kleine 150 meter!! Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid kleine stukjes die we vonden. Waarbij je als Assepoester de stukjes uit het zand probeert te vissen, een haast onbegonnen taak maar Ik geef niet op! We vonden ook een zeer oude plastic fles. Alle witte vlekken op deze fles zijn micro organisme en plekken waar zeepokken(kreeft achtig beestje) aan vastgehecht zaten.

Over 500m vonden we 5 ballonnen, heel veel micro plastic, 10 poepzakjes, heel veel visserslijnen, heel veel grof plastic, hele oude flessen

Het is een afval race in de race tegen het afval, maar less is more! Ik geloof dat alle kleine beetjes helpen. Sluit jij je aan? Bedenk één ding in je huis wat je zou willen veranderen in de strijd tegen afval en maak daar je mini project van. Je kan ook kijken op Nudge voor tips. Dit is een groot platform waar iedereen die beter wilt leven ideeën kan opdoen en zich kan aansluiten.

Wil je buiten aan de slag en vrijblijvend mee jutten? Stuur dan een mailtje naar juttersnoordwijk@gmail.com

Samen!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.