Waar rook is…

…Is (niet altijd) vuur.

In ons allemaal zit de kracht om te overleven. Dat we door het leven in de heden daagse maatschappij de kracht zijn verloren om te overleven blijkt wel, onze telefoon helpt ons de dag door. Met het vinden van de weg, het boodschappen doen, het communiceren naar de buitenwereld bijvoorbeeld en zoals op de foto te zien is, het vastleggen van herinneringen. Gelukkig kan jouw telefoon geen vuur maken, althans mits je de oplader in het stopcontact laat zitten dan heb je nog wel eens kans dat de vonken er vanaf springen ;)! Maar gezien die kans heel klein is en je in de natuur geen stopcontact heb zijn er gelukkig genoeg andere manieren.

Vuur is een geschenk, het is iets wat aan ons is doorgegeven van generatie op generatie. De kennis om vuur te maken en te bewaren met de hand is al oer oud. Tsja, een fikkie stoken kan toch iedereen zou je denken? Zo was ik laatst ergens waar iemand vuur maakte met lampenolie en aanmaakblokjes. Bij Bosbeweging gaan we terug in de tijd. Of eigenlijk is er geen tijd!

Mijn vuurkit: Vuurboog. Uitgesneden uit hout van spar, en het (niet brandbare) blokje van de eik.

Jurjen Annen en zijn team leren je op een vrije manier omgaan met de wetten van de natuur. “Vuur maak je niet, vuur krijg je.” een mooie uitspraak van Jur. Het maken van een vuurboog vraagt tijd kan ik je vertellen en het maken van vuur op deze manier ook. Wie zich gehaast voelt en graag praktisch bezig is zou dit eens kunnen proberen. In 2016 deed ik al eens een poging. Na lang snijden en proberen brak mijn hout. Boos schopte ik het weg en ging ik verder met touw maken en andere houtbewerkings skills bij het kampvuur. Van een vuurboog is toen niets meer gekomen.

Wat heb ik in 2016 geleerd? Dat niets vanzelf gaat, en alles wat je wilt bereiken je met aandacht wilt doen. Deze les nam ik vandaag mee naar Amsterdam, waar Yogameester Tibbe elke maand deze cursus geeft. Tibbe heeft in de Amazone bepaalde stammen die zich hadden aangepast aan het huidige leven, weer geleerd hoe het is om vuur te maken zoals hun voorouders dat deden in de jungle.

Voor een vuurboog maken heb je het een en ander nodig. Waaronder het juiste houtsoort, de juiste lichamelijke houding, het juiste mes en de juiste brandbare plantaardige producten bijvoorbeeld. Mooi om te zien: rondom de stadsboerderij midden in de stad heeft natuur genoeg te schenken.  Maar er is één ding wat je niet kunt zoeken in de natuur, maar in jezelf en dat is geduld.

Zo op je werk richten heeft zijn voordelen, want het werkt meditatief. Maar daardoor vergeet je soms je omgeving. Gelukkig wees iemand mij op een “kleine blauwe flits “ In het zonlicht schitterde het verenkleed van een ijsvogel die vluchtig over het water vloog en even kort bleef zitten op een paaltje. Midden in de stad, tussen de weilanden en de schapen. Een van die vele cadeautjes van de natuur….

Aandacht voor je werk.

…Met aandacht je hout splijten met je mes, uit een grof stuk hout een rond potloodvormig houtje snijden, een blokje om je kooltjes in te laten branden… Het zijn allemaal skills die je leert door te doen. De mensen die mij kennen weten dat ik mijn geduld niet graag op de proef stel, maar vandaag liet ik “het er zijn.” Ik zocht een boom, pakte mijn mes en ben heel precies aan het werk gegaan. Door bewust te ademen lukte het mij om mijn “gereedschappen” af te krijgen en kon ik vervolgens het houtje om mijn vuurboog wikkelen om wrijving te creëren. Een paar uur in de ijzige oosten wind later, maar helaas geen succes. Er was alleen rook.

Ik zou dan normaal gesproken heel gefrustreerd zijn, maar ik liet het er zijn. De sfeer, het weer en het feit dat ik lekker bezig was waren op dit moment genoeg. Een mooi leerproces. Het leerproces, zijn kooltjes die mij laten gloeien. Op een dag zal het vuur aanwakkeren met alle kennis die ik in mij draag en kan ik met dat wat de natuur mij schenkt mij zelf voorzien.

wil jij net als ik ook leren primitief kunnen overleven in de natuur? Leven van wat de natuur jouw schenkt? Of zelf de uitdaging aangaan en vuur maken? kijk dan op www.bosbeweging.nl voor alle workshops en cursussen. Onthoud wel, deze vaardigheden leer je met je hart. Het is niet een lesje die je aanneemt, of een keertje volgt. Alleen als je heel veel oefent, doet en beleefd zul je kunnen begrijpen wat de natuur jouw schenkt.

Groene groet

Tessa

Door heel veel hard werken en proberen ontstond er uiteindelijk een beetje rook…. Het begin.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.