Traditioneel korren met trekpaarden – Dit mag u niet missen!

Foto: Marieke Odekerken

Foto: Marieke Odekerken

Na geslaagde edities in het Burgh-Haamstede en Hoek van Holland maakt Zeepaard nu in samenwerking met Fonds1818, Standplaats Nederzandt en lokale natuurgids en strandkenner Moedertje Groen (Tessa Yanover) een speciale Noordwijk-editie op maat. Hun vissers zullen op 29 oktober a.s. van 10.00 tot 15:00 in de weer zijn op het strand, allerhande technieken uitproberend, met alle ruimte voor foto’s, vragen en antwoorden. Het belooft een unieke dag te worden die gratis bij te wonen is!

Op 29 oktober wordt een vergeten traditie nieuw leven ingeblazen in Noordwijk. Een dag lang zal het strand van Langevelderslag (afrit 27) in het teken staan van zeevissen met trekpaarden: een verloren strandgebruik dat vroeger regelmatig te zien was in het najaar, wanneer de garnalen dicht langs de kust zaten. Stichting Wildgroei en hun partners hopen met het evenement genoeg aandacht op te trommelen om er een jaarlijks terugkerend gebruik van te maken.

 

Vangst

Bij het vissen gaat een paard met ruiter het water in, en trekt een speciaal net achter zich aan dat over de bodem sleept. De vangst kan van alles zijn: van schol en schar tot krab en kwal, al draait het bij deze manier van vissen vooral om de garnalen. Iedereen is uitgenodigd om geheel gratis langs te komen en een kijkje te nemen. Onze natuurgidsen geven graag uitleg over het vissen, en de verschillende soorten netten. En natuurlijk kunt u erbij zijn wanneer het net uit het water wordt getrokken en we de vangst gaan bekijken.

Krachtmeting

Er zullen enkele prachtige Zeeuwse trekpaarden (tot wel 1.000kg zwaar!) aanwezig zijn, maar als er nog kinderen (of volwassenen) zijn die denken dat zij net zo sterk zijn, en minstens net zo goed kunnen vissen, dan ligt ook voor hen een sleepnet klaar. Stroop je mouwen maar op!

Locatie

St(r)andplaats Nederzandt, Langevelderslag 36-56, Noordwijk (afrit 27, betaald parkeren, € 2 per dag)
Binnen, bij Standplaats Nederzandt, kunt u zich warmen met een hapje en een drankje. Neem dan vooral ook een kijkje in de zaal Zeezien, waar nog allerlei demonstratiemateriaal en achtergrondinformatie te vinden is over verschillende soorten kleinschalige visserij, zowel historisch als modern.

Voorproefje namen? Zie Facebook pagina van Zeepaard -vissen met trekpaarden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.