Het grote spinnenweb

Foto: Els Bax

Foto: Els Bax

Goedendag allemaal! Lekker geslapen? Wellicht heb je in je slaap een spin gegeten. Heerlijk toch zo’n harig monstertje.

“O-o-o Spin Sebastiaan. Het is niet Goed met hem gegaan…” Iedereen kent het bekende versje van A.M.G Schmidt wel. Iedereen kent ook “het probleempje” van een spin in je huis. Het is weer herfst en de tijd voor nattigheid en spinnen is weer begonnen. Nu waren die spinnen er ook al toen jij op je handdoek op het strand lag, alleen toen waren het nog “Itsy bitsy spiders”

 

Foto: Els Bax

Foto: Els Bax

Je zou maar gevangen worden in kleverige draden, voor je het weet wordt je gemummificeerd en geïnjecteerd met gif. Je lost van binnen op en je wordt zo leeg gezogen. Een Gruwelijke nachtmerrie niet? Toch overkwam het meneer Eendagsvlieg, die het helaas niet na kon vertellen. Het lichaam van een spin bestaat uit een kop, borststuk met achterlijf. Een spin heeft acht poten en mag je dus niet verwarren met insecten. De draden van haar web maakt de spin zelf, zij poept ze zo uit want aan haar achterlijf zitten klieren die draad produceren. In die klieren zitten buisjes, zij maakt een soort eiwitten die ze met haar pootjes uit haar lijf trekt, het draadje waait mee met de wind en zo kan zij over haar eigen draad heen lopen.

Wanneer er een insect in het web van de spin vliegt zorgen de trillingen van het web ervoor dat de spin een seintje krijgt. Zij komt vanuit haar schuilplaats aanrennen en wikkelt haar prooi in met draden. Vroeger vond ik dit fenomeen fantastisch! Ik ging op zoek naar mieren en andere kleine insecten om ze vervolgens in spinnenwebben te gooien en te kijken wat er zou gebeuren. Een tikkie sadistisch was ik wel als kind, want ik gooide ook gerust spinnen en andere dieren bij elkaar in een potje om te zien of ze gingen vechten.

De kruisspin dankt haar naam aan het mooie witte kruis op haar rug. Haar web is enorm kleverig, en weeft hem overal want ze is niet kieskeurig. Als ik vroeger in de herfst naar school ging en in haast vergat de poort deur te checken op spinnen webben dan bleven de webben enorm kleven aan mijn jas en in mijn haar, helaas een enkele keer inclusief spin. Wellicht zonde voor het mooie web, maar kruisspinnen kunnen binnen 20 minuten weer een nieuw web weven. Elke dag zal zij in de vroegte een nieuw web weven, het oude web eet zij op.  Ik zeg ‘zij’, omdat alleen een vrouwelijke spin een web weeft. Grote kruisspinnen hebben een stevige beet, maar deze voelt maar tijdelijk pijnlijk en zijn verder vrij onschuldig. Spinnen vervellen. Dit houdt in: Als wij te groot worden voor onze jas, kopen we een nieuwe. De kruisspin doet bijna hetzelfde. Hoe groter de kruisspin hoe vaker zij van jas is verwisseld. Alle spinachtige kunnen namelijk vervellen, net als haar familie schorpioenen en krabben bijvoorbeeld.

Foto: Els Bax

Foto: Els Bax

Oké, nu hoor ik jullie afvragen of de mythe waar is. Eet een mens echt spinnen in zijn slaap? Voor hen die nog niet op het World Wide spinnenweb hebben gekeken, geen zorgen de mythe is een fabeltje geworden. Spinnen haten ons net zo erg als wij hen. Onder hun pootjes zitten sensoren die tempraturen kunnen waarnemen. Een spin op de huid van een mens voelt het temperatuurverschil en vind deze hoge tempratuur vaak onaangenaam. O ja, bovendien is de mythe ooit het leven in geroepen door columniste Lisa Holst die wilde bewijzen hoe snel weetjes als waarheid worden aangenomen. Jullie kunnen dus met een gerust hart die spin op je plafond laten zitten, en mocht die opeens verdwenen zijn kijk dan even achter je gordijn 😉

Bron: Willem Wever

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.