Natuurvideo: neuzen van dieren op de wildcamera en bronst

Neuzen. Ze zijn er in alle soorten en maten. De neuzen van dieren uit het bos hebben superkrachten. Zelfs als de mens al dagen verdwenen is, is hun lichaamsgeur nog aanwezig, in dit geval op de wildcam. De dieren blijven onze geuren waarnemen. Het is mede hierom van groot belang om op de paden te blijven in een natuurgebied. Zonder dat jij het weet kun je op een ‘wandelpaadje’ lopen van het wild en zorgen dat ze hierdoor niet hun vaste route kunnen wandelen.

Je ziet hoe voorzichtig de dieren door het veld heen struinen. Elk soort heeft een eigen vaste route, dit noemen ze wildwissels. Het menselijk luchtje aan de webcam zorgt ervoor dat de meeste dieren op hun hoede blijven tijdens het oversteken van het veld. Een edelhert vrouwtje (hinde) met haar twee kalveren, die dit voorjaar geboren zijn, snuffelt voorzichtig de menselijke geuren op. Haar jongen leren van dit voorbeeld. De hinde wandelt vervolgens rustig verder, haar kalveren volgen, daar achter komt een bronstige jonge bok in beeld. De herten zijn niet verstoord, ze komen iedere dag langs en ook nu de wildcam er hangt wandelen ze hun vaste route, maar ze blijven altijd op hun hoede.

Een rotte (groep) zwijnen komt aanbanjeren. De familie bestaat uit: moeder met jongen van verschillende leeftijden en andere volwassen wijfjes. De mannetjes (beren) leven apart. Je kunt in de video goed zien hoe de neus van een varken werkt. Moederzwijn neemt grondig de parfum en andere menselijke geuren in zich op. Ze lijken wat argwanend, maar de nachten erna komt de rotte opnieuw terug om rustig door het veld te scharrelen.

De vos, die dagelijks langs komt, lijkt even te schrikken wanneer hij de mensenlucht op de webcam opvangt en verdwijnt. Enkele dagen later checkt hij of het gevaar geweken is. Kijk eens hoe hij zijn staart tussen de achterpoten naar beneden houdt om zijn anaalgeurklieren te bedekken, zodat hij zichzelf niet verraad.

Zonder wildcamera verraden voornamelijk de wildwissels dat er nachtelijk bezoek is geweest. Dieren hebben sterk ontwikkelde zintuigen en het is mooi om hun natuurlijke gedrag op de wildcamera vast te leggen om thuis te kunnen observeren. Zo verstoren we het wild niet en op deze manier kunnen we als mens nog veel van ze leren. Wij mensen hebben van het wild schuwe nachtdieren gemaakt, maar van nature zijn dieren heel nieuwsgierig en zoeken ze overdag hun voedsel, iedere soort in een eigen habitat. Na een poos zullen de vaste ‘wandelaars’ van het bos de wildcamera accepteren en opmerken dat menselijke geuren op deze plek geen gevaar vormen.

**Disclaimer**

In de hoop een glimp van de bronstige edelherten te kunnen opvangen hangt de ‘Moedertje Groen’ webcam sinds kort op privé terrein. De dieren in deze video vertonen natuurlijk gedrag en zijn uit zichzelf langs de webcam gelopen. Er is hier geen spraken van lokvoer of likstenen en de dieren zijn verder met rust gelaten.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.