Alle informatie over het bomen & plantenasiel

Moedertje Groen start Noordwijks eerste GROENE asiel. Een plek voor zaailingen, jonge bomen en vaste tuinplanten.

 

Zaailing van een Hazelaar. Deze heeft inmiddels een huis in het voedselbos van Katwijk

Waarom?

De extreme bomenkap (o.a op het Bavoterrein van Noordwijkerhout) raakt ons allemaal. Wij als burgers (van de gemeente Noordwijk) kunnen gelukkig ook helpen de bomenkap een klein beetje te compenseren. Zo helpen we de natuur en onze omgeving groener te maken en droogte tegen te gaan. Het is tijd dat we allemaal ons steentje of eigenlijk, zaadje bijdrage aan een betere leefomgeving voor ons en onze kinderen.

Hoe werkt het?

Sommige bomen en planten zaaien zichzelf gemakkelijk uit. De zaden gaan op reis met de wind en belanden zo in jouw tuin bijvoorbeeld. Deze zaailingen ontkiemen in rap tempo, er zijn veel meer ‘baby boompjes’ dan we denken, maar niet allen overleven het. Veel mensen schoffelen deze ‘ongewenste gasten’ weg, of de zaailingen staan eigenlijk ongunstig en met teveel bij elkaar. Wat als we deze jonge zaailingen en/of ontkiemende planten nu eens verplaatsen en opkweken om een nieuw ’thuis’ te geven? Dat is de visie van het Bomenasiel Noordwijk.

Ook grotere bomen zijn welkom. Heb jij bijvoorbeeld een boom of plant en wil je deze een nieuw thuis geven? Of moet deze boom anders gekapt worden? Dan is het Bomenasiel jouw intermediair. Je laat je boom zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving staan. Het Bomenasiel post jouw boom op de website ,twitter en facebook en zoekt een nieuwe plek voor je boom. De ‘adoptieouders’ komen vervolgens op afspraak bij je langs om zelf de boom op te halen.

Hoe kun jij helpen?

Heb jij een zaailing in je tuin? Of een jonge boom die eigenlijk niet genoeg ruimte heeft om te kunnen groeien? Staat er een vaste plant die je dringend wil uitdunnen? Doneer je ‘groen’ aan het Bomenasiel. Wij zoeken vervolgens een geschikte plek voor jouw boom of plant of kiest een plek uit om je boom te her planten. Hierbij hoopt Moedertje Groen op steun van burgers, gemeente en boswachters bijvoorbeeld. Zegt het voort!

Voor wie is het bomenasiel geschikt?

Voor vaste (inheemse) planten en bomen die het liefst van nature in ons land goed groeien.

De bomen en planten mogen niet groter zijn dan 50cm. Heb je een grotere boom dan blijft de boom in jouw tuin staan en probeert het bomenasiel een passende nieuwe plek te vinden. Het is echter nog niet 100% gegarandeerd dat dit zal lukken, hoe meer volgers hoe groter de kans.

De ‘groene donaties’ moeten in een grote pot passen! In de toekomst hoopt het Bomenasiel meer plek te hebben om ook oudere bomen te kunnen huisvestingen.  Je kleine boom of plant moet je zelf uitgraven en met flinke kluit en zoveel mogelijk wortels in een grote pot plaatsen. Is je lijf niet in conditie om dit te kunnen doen en heb je geen hulp van fam./vrienden of buren? Dan kun je een afspraak maken om je zaailing/boom of plant te laten uitgraven. Aan het laten uitgraven zijn wel kosten verbonden. Maak een foto van je zaailing/boom of plant en stuur deze naar het e-mail adres. De foto’s van de ‘weesbomen en planten’ zet ik op de website. Het liefst werkt het Bomen & plantenasiel met ‘groen’ waarvan de naam en soort al bekend is.

Locatie

let op: Het bomenasiel heeft geen vast adres en is geen ‘winkel’. Om in aanmerking te komen voor planten of bomen stuur je mij een bericht. Op deze website staat aangegeven welke planten en bomen er beschikbaar zijn.

herplanting en adopteren

Natuurgids Moedertje Groen(oprichter van het Bomenasiel) zorgt voor de zaailingen en planten en zal proberen een nieuwe plek voor ze te vinden. Zij zal de foto’s van jonge bomen en zaailingen zowel op de website (www.moedertjegroen.nl) posten als op de speciale facebookgroep: ‘Planten & Zaden ruilen Noordwijk e.o’. (KLIK erop om naar de pagina te gaan)

Iedereen mag adopteren, bedrijven, scholen, BSO, inwoners van Noordwijk e.o.

kosten?

De kosten van doneren zijn gratis(mits de boom al uitgegraven in een pot geleverd wordt) Om een boom/zaailing te adopteren betaal je wel een vrijwillige bijdrage. Het Bomenasiel is een non-profit project. Jouw donatie zal naar de Dierenhoeve in Noordwijkerhout gaan (Bank; IBAN: NL63 RABO 0376 9409 21 RABONL2U omschrijving: bomenasiel Moedertje Groen) , zodat zij een nieuwe groene kas kunnen bouwen. Met de eventuele overige kosten zal Moedertje Groen dit project financieren.

SHARING IS CARING

Om het Noordwijkse Bomenasiel tot een succes te maken wordt het zeer gewaardeerd wanneer dit bericht zoveel mogelijk wordt gedeeld. Zowel onder gebruikers van socialmedia, als je opa, oma of vrienden. Samen maken we onze omgeving GROENER. Wil je op de hoogte blijven van updates? Meld je dan via de homepage aan voor de nieuwsbrief. (rechts in het scherm)

Vragen? een boom adopteren of een boom doneren?

info@moedertjegroen.nl – www.moedertjegroen.nl

Een jonge Esdoorn in emmer. Deze heeft inmiddels een nieuw thuis bij Moonsfarm Noordwijk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.