Petitie “Een bloemrijke gemeente Noordwijk”

“Wat de mens zaait, zal hij maaien”

Ik begrijp het (niet!)

Waarom een petitie?

Ik kreeg laatst een opmerking naar mijn hoofd geslingerd: “Waar maak jij je druk om, het ziet er niet uit.”  Ik leg het daarom nog maar eens uit waarom ik mij zo inzet om het maaibeleid aan te passen. Het is simpel: het is onze toekomst, een cirkel of life. Gezien onze infrastructuur zo gemaakt is dat we tegenwoordig overal wegen en huizen hebben gebouwd zijn de meeste insecten voor 80% afhankelijk van de inheemse kruiden en bloemen in de bermen. Deze planten zijn vaak maar één  jarig. Wanneer je met regelmaat blijft maaien krijgen ze geen enkele kans zich te verspreiden en verdwijnen hierdoor uit het landschap. Dit is ook het geval in “ons Noordwijk”.  Het landschap wordt langzaam een-toning. Vroeger was een korenbloem in de berm of een wilde margriet niet weg te denken, tegenwoordig zie je ze alleen nog op ingezaaide plekken. De bijen verdwijnen, het landschap ook en dus minder bestuivers voor ons voedsel. De cirkel is rond. Schaam je Noordwijk, ooit was dit dorp één van de belangrijkste plekken in Nederland. Een kuuroord, een plek waar kruiden werden gekweekt, geoogst en mensen werden geheeld. Hoe moet de biodiversiteit er toen hebben uitgezien als er zoveel wilde kruiden stonden?

Het is een zonnige donderdag ochtend wanneer ik in de verte de bosmaaiers alweer hoor. De herrie van de machines klinkt tot ver in het duin. Er komt rook uit bosmaaiers. Ik begrijp het, de mensen  hebben brood op de plank en er is werkgelegenheid. Wanneer de mannen zijn vertrokken ligt het gras er triest bij. Er zijn kale plekken ontstaan en er staat geen kruid meer overeind. Ik begrijp het, het moet voor de verkeersveiligheid want zo’n bloem staat enorm in de weg natuurlijk. Ik begrijp het, er is een groep mensen die houdt van strak en netjes, maar mijn maag draait zich om in mijn lichaam, ik krijg kippenvel over mijn hele lijf. Ik ben het zo onwijs zat met het maaibeleid in onze gemeente. Terwijl er allerlei projecten in heel Nederland worden opgestart zoals bijvoorbeeld “Honey Highway” en gesteund worden door de overheid, Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap en de provincie gaan ze aan zee lekker door met alles perfectioneren. De rotondes zijn een droge dorre woestijn in tijden van droogte, of een kale groene vlakte meer dan de helft van het jaar. De bermen ogen met nog enkele sierlijke klaprozen, dagkoekoeksbloemen en kruisbloemigen zoals koolzaad maar daar blijft het bij. We hoeven niet ver de gemeente uit om te kunnen genieten van prachtige bermen. Leiden, Alphen, Wassenaar, Oegstgeest, Den Haag, delen van Katwijk weten wel hoe het moet. Hier in Noordwijk mocht ik niet inzaaien langs de de Duinweg, nee Cosmea is een plant die voor “gevaarlijke situaties” kan zorgen. Ik grijns, “pas op hier bloeit verwilderde cosmea” ging het door mijn hoofd tijdens het gesprek met de heren van groen.

Cosmea met bijtje

De bosmaaier, de grasmaaier en eens in de zoveel tijd komt er een onhandige jonge knul op een tractor langs met een té grote machine erachter. Wat er vervolgens overblijft van het gras is om te huilen.   Platgereden en tot aan de wortel kapot gemaakt. Het beetje hoop dat een zaadje ergens kan ontkiemen in een gemeente perkje heb ik al opgegeven. De volgende dag komt er een nieuw leger van 2 maaiers en een bladblazer die doelloos wat heen en weer loopt met z’n herriemaker. Als ze weg zijn komt het laatste leger van schoffelaars die de bodem zo stoffig maakt, dat de eerst volgende regenhoos zal zorgen voor een modderstroom. Dit maakt het “groenvoorziening kwartet” van Noordwijk compleet.  Het gras een beetje langer zijn gang laten gaan zit er nog niet in.

Of Noordwijk ooit weer trots zal zijn en het dorp in historie zal herstellen betwijfel ik sterk, maar hoe mooi zal het zijn als het dorp een traditioneel “zaaifeest” krijgt en we samen met de burgers de bermen gaan inzaaien? Hoe mooi zou het zijn als er weer velden vol wilde bloemen tussen de diverse woonwijken komen. Wellicht misschien. Het kost geld. Ik begrijp het.

Niet.

Daarom deze petitie:  https://noordwijkbloemrijk.petities.nl

Klik op de link om door te gaan naar ondertekenen. Je digitale handtekening is alleen geldig na juiste invullen van je gegevens en bevestiging via je e-mail. Je gegevens blijven privé. 

 

p.s vele vragen mij nu nog om bloemenzaad. Dit heb ik nog op voorraad maar wegens de extreme hitte is inzaaien nu niet ideaal meer. Het zou betekenen dat je pas bloemen hebt eind augustus, maar de rest komt dan volgend jaar op. De mix is namelijk meerjarig. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.