Contactloos

Wood Wide Web

Een verhaal over hoe de mens steeds verder van de werkelijkheid verdwaald raakt.

Als kind had ik een Penny spaarpot. Een blauwe mini machine met gekleurde toetsen en gleuf voor je pinpas. Boven in de machine zaten de gleufjes waar je het geld in kon werpen. De machine telde vervolgens hoeveel je op de bank had gezet. De Gulden verdween en daarmee ook de nostalgische spaarpot.

Wat ik mij nog kan herinneren van het leren omgaan met geld is dat ik nooit heb begrepen hoe ik met een plastic kaartje kon betalen. Hoe simpel er een muur is waar je met een kaartje en een code geld uit kan halen. De euro is aan het verdwijnen en het plastic kaartje is een soort mode-item geworden. Je kan ze nu zelfs bestellen met foto’s en diverse prints erop. Waarmee je het pasje terwijl je nog in gesprek bent met iemand snel tegen een apparaat zet en deze een piepje geeft. Het pasje hoeft er maar pietluttige enkele seconden tegen het scherm te worden gehouden. Sinds ik mijn beste vriend help op de markt is mijn verbazing nog groter geworden… Nauwelijks iemand kijkt welk bedrag ze betalen! Contactloos noemt men dat. Terwijl ze in hun ene hand een tas hebben en andere hand het pasje snel tegen de machine duwen. Ik tel de seconde van deze “contactloze” manier van betalen en het scheelt ongeveer vijf seconden.

Contact…loos.

De vrouwen kijken mij allemaal verbaasd aan wanneer ik ze vertel dat ze zojuist vijf seconde hebben bespaard in hun drukke leven. “Hoe voelt dat nou die extra tijd?”  Ik schenk ze een lach en wens ze een fijne dag. Mijn boodschap is duidelijk. De mens is vervreemd van zijn eigen leefomgeving.

Alles wat leeft staat met elkaar in verbinding. Nu de herfst zijn intreden heeft gedaan is er een hoop gaande onder de grond. Niets of niemand is contactloos alles en iedereen communiceert met elkaar. De ene boom vraagt aan de ander een beetje extra voeding via het ondergronds netwerk aan wortels. Bomen lijken individuele organisme. Net als wij, maar ze onderhandelen net zoveel als wij op de beurs doen. Rond hun wortels hebben bomen band met schimmels. De schimmels zijn lange draden die ondergronds van boom naar boom groeien. De bomen geven de schimmels suiker, terwijl de schimmels de bomen voorzien van voeding.

Oudere bomen voorzien jongere boompjes van hetzelfde soort van extra voeding om de overlevingskansen te vergroten. In tijden van ziekte of droogte geeft een boom zijn levensenergie af aan de bodem, zodat buren die dichtbij groeien zich kunnen opladen aan deze energie. Hij offert zich dus in feite op aan andere. Wanneer ze ziek zijn en worden aangevallen door insecten of schadelijke schimmels sturen ze een ondergrondse boodschap uit naar hun omgeving zodat planten en bomen in de buurt zich op tijd kunnen verweren tegen deze schadelijke invloeden. Toch zijn er altijd organisme en zoals in de mensen wereld organisaties die misbruik maken van deze bronnen. Zo zijn er bomen die zich koppelen aan dit netwerk van schimmels om levenskracht en voeding te stelen.

Wood Wide Web. Netwerk van ondergrondse schimmels via de wortels van bomen

Daarnaast heb je nog tal van nuttige bodemdiertjes die alles netjes opruimen en de aarde voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. En een hele whatsapp groep met dieren die elkaar nodig hebben om te overleven. Alles wat de natuur geschapen heeft is met een reden op de aarde. Alles staat met elkaar in verbinding en niets kan zonder elkaar. Zoals in de Lion King zo prachtig gezongen wordt is het een cirkel van het leven. Dus waarom stelen als mensen uit die cirkel? Waarom proberen we het zelf? Met eigen kweek, nieuwe voeding, nieuwe technieken? Ergens is wordt die kracht van de mens om meer te willen een gigantische valkuil. Bedenk maar eens iets wat de mens heeft uitgevonden wat door mensen handen is gemaakt wat NIET schadelijk is voor de natuur of afgekeken uit de natuur.

De eerst volgende keer wanneer je contactloos wilt betalen bedenk je dan eens in hoeverre jij nog in contact staat met deze natuur zelf.

Luister deze blog hier: 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.