Het witte T-shirt

Ken je dit: je kind heeft net schone kleding aan en maakt het al weer vies? Je hebt twee soorten ouders: Ouders die na loop van tijd boos worden, en ouders die het hebben opgegeven en gewoon extra wasmachines vullen. Ik weet nog dat ik als kind graag wilde buitenspelen, maar naar bed moest. De andere kinderen mochten langer opblijven dus ik kroop uit bed in mijn pyjama en soms lukte het mij de voordeur te bereiken. In mijn pyjama speelde ik dan verstoppertje buiten. Het ware de zwoele zomeravonden waarbij de hele buurt zich verzamelde om buiten te spelen.

Het was wit…

Bij buiten spelen hoort vies worden. Er zijn al genoeg regels in het leven van een kind. Er word kinderen veel opgelegd en het verbaasd mij eerlijk gezegd hoeveel ouders er zijn die hun kind onderdrukken.  Wanneer ik door het bos loop en een kind zie die een tak wilt pakken denk ik: “Goedzo!” maar ik hoor de strenge toon van moeders het moment verpesten: “Niet oprapen dat is vies.” Een poosje geleden schreef ik een stukje over een kind die een rozenbottel wilde plukken, maar moeder snauwde het meisje af met de woorden: “Niet doen dan wordt je vies.”

Hulde aan de ouders die met Moedertje Groen op pad gaan. Bij mij staan doen én beleven centraal en daar hoort vies worden ook bij. Het is prachtig om te zien dat de eerste momenten tijdens een excursie een kind even twijfelt. “Hup! zitten met je billen in het zand, we worden straks nog viezer.” roep ik dan enthousiast en na 5 minuten is het kind vergeten dat het een jurkje aan heeft. Nog een prachtig voorbeeld zijn de workshops zaadbommen maken. Ik heb al honderden kinderen met hun handen door de aarde laten woelen, en het verbaasde mij eigenlijk hoeveel er niet durven vies te worden. Gelukkig zijn die glimlachjes op hun gezichten goud waard, wanneer ze trots hun vieze handen laten zien aan hun ouders na afloop!

Eerst een traantje omdat ze vies werd. Later heel trots dat ze vies was! Gouden voorbeeld!

 

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Zo stond ik laatst zaadbommen te maken bij de Roofvogelshow. Ik ontmoete hier een jongen in een witte polo. Je begrijpt het al, na het rollen van enkele zaadbommen en het kneden van de aarde was zijn witte polo rijp voor een wasmiddel reclame spotje. Moeder stuurde mij diezelfde avond trots de foto’s van haar stralende zoon, die nog altijd rond liep in zijn polo met handafdrukken erop. “Hij heeft genoten van je workshop.” schreef ze mij vrolijk.

 

Speciaal voor al die kinderen die willen spelen én vies worden en eigenlijk stiekem ook voor de ouders bestaat er Landelijke Modderdag. Moedertje Groen wil deze dag niet voorbij laten gaan. Mijn doel is met zoveel mogelijk leeftijden deze middag te gaan bouwen! Jong én oud. Modder is water+zand en laat dat er nu genoeg zijn aan zee!

op vrijdagmiddag uit school nodig ik iedereen uit op de eerste editie van Modderdag Noordwijk. Speel en leer meer over de natuur! Samen in verbinding met de natuur. Bouw met je team mee aan een groot modder kasteel én leer meer over de Noordzee tijdens het jutten!

15:30u Welkoms woord en introductie Noordzee door Tessa Yanover
16:00u In teams jutten samen, schatten verzamelen voor je kasteel(met Jutters Noordwijk/Katwijk)
16:30u BOUWEN MAAR! in je team met je gevonden schatten je modder kasteel bouwen
17:15u Prijsuitreiking en groepsfoto’s

Inschrijven kan tot 25 juni minimaal 2 maximaal 8 deelnemers! info@moedertjegroen.nl

Volwassen zijn meer dan welkom om mee te spelen! Kosten: vrijwillige bijdrage

Deze middag zijn er even geen regels, of toch wel: vies worden mag!

Graag tot dan op Modderdag 2018

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.