Verbinding met de natuur

 

Moedertje Groen is ontstaan uit een manier van doen en kijken naar alles wat er in de natuur leeft. Zij is een koosnaampje voor de Moeder Aarde zelf, en staat voor alles wat groeit. Als natuurgids zoomt zij niet zo zeer in op de namen van planten en dieren, maar op de verwondering. De verbinding met de natuur. Elke dag is een dag om jezelf te verbinden en los te maken van wat jou negativiteit geeft. Stel jezelf  voor een keer de vraag wat voor jou “verbinding met de natuur is”  wanneer je dit met regelmaat doet zul je oog krijgen voor de kleine dingen. Eén van die aller puurste dingen die mij in verbinding brengt met de natuur is het zuivere gezang van een vogel.  Zoals Merel die trouw elke avond haar serenade geeft aan de lente, of de hoge tonen van het Winterkoninkje en Roodborstje. Het klinkt zo helder dat als ik het hoor, het soms pijn doet aan mijn oren.

De zon laat de fris groene blaadjes er haast doorzichtig uitzien, hij maakt van een zeedruifje(een kwalletje) een klein pareltje dat schittert in het licht. De zon kan toveren, hij maakt mensen blij en laat de natuur ontwaken. In de zon zijn mensen relaxed, de zon laat leven en brengt leven. Hij brengt warmte en geluk. Hij laat de vogels zingen en bloemen groeien. Is het je wel eens opgevallen hoe mooi een vlinder is die in het zonlicht haar vleugels opent om zich op te warmen? Alles lijkt mooier als de zon schijnt. Hij brengt mensen en dieren dichter naar elkaar toe. Dus groet eens naar de zon wanneer hij schijnt. Dát is verbinding met de natuur…

Rijk je naar de zon, wortel je met de aarde

Vandaag kon ik de aarde voelen. Het blote voetenseizoen is bij deze weer van start gegaan. Dat houdt voor mij in: zonder schoeisel de deur uit. Dat zorgt deze eerste dagen voor flink wat spierpijn in de kuiten en benen, want ja je gebruikt zonder schoenen veel meer spieren en dat is even wennen. Voelen is ook verbinding maken met de natuur. Veel mensen vragen aan mij waarom ik zonder schoenen loop, ze vinden het “raar en pijnlijk” maar de koude bospaden, het zachte warme zand, het frisse water, de zware modder je beleefd het allemaal veel meer.

Met veel precisie en geduld, iets wat ik normaal maar weinig heb kon ik vandaag de sla en courgette in de grond stoppen. Elk plantje kreeg even veel aandacht en langzaam vergat ik dat er “tijd” bestond. De hoeveelheid wortels in “het verloren land”  zijn een drama, het landje is twee jaar verwaarloosd geweest en nu spitten we de aarde om en verwijderen alle wortels om te voorkomen dat het gras overal groeit. Toen het werk erop zat keek ik tevreden naar mijn courgette stekjes. één van de blaadjes had twee gaatjes en een groot gat aan de onderkant: het plantje had een smiley. De natuur lachte naar mij…

Voed de aarde, en zij zal jou voeden

Na een productieve ochtend zingend de grond bewerkt te hebben terwijl de vogels zorgde voor een achtergrond koortje werd het tijd om naar het grootste langste natuurgebied van Nederland te gaan: de duinen en het strand. Dat is het mooie aan de natuur, ze is overal, ze laat zich overal zien en horen.  Verbinding met de natuur doe je door te doen en te beleven bij Moedertje Groen. Zandengelen maken en van duintoppen afspringen dat kan op elke leeftijd. Jutten en de natuur opruimen dat kan op elke leeftijd en strandmozaïeken maken en dansen aan zee dat kan op elke leeftijd. Verbinding met de natuur is voor alle leeftijden. Het enige wat je hoeft te doen is te spelen, horen, voelen, ruiken en te beleven.

Speel, creëer en verwonder over al het kleins

Het hoeft dus niet “zweverig” te zijn. Verbinding met de natuur is alles. Gewoon er zijn, zonder te veel prikkels. Kijk om je heen of ga eens ergens rustig zitten en alleen maar luisteren. Pak een schelp of steen op en voel deze. Vindt jij het lastig om dit zelf te doen? Heb je misschien geen oog voor alle kleine dingen? Wil je meer verhalen leren over de natuur? Feitjes en weetjes?

Dan nodig ik je uit om mee te gaan op excursie met Moedertje Groen. Verbinden met de natuur doe je door al je zintuigen te gebruiken. Wat is jouw favoriete verbindingsmoment in de natuur?

 

Ramses Shaffy zong ooit: zing, vecht, huil, bid, lach, werk, en bewonder.

Alles staat in verbinding met elkaar, onthoud: niets MOET!

Warme groet,

Tessa – Moedertje Groen

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.