De naakte aap

Afbeelding van Wikipedia: status niet bedreigd, maar zijn habitat wel!

Wie op het grote spinnenweb zoekt naar “Homo sapiens” stuit op een lange geschiedenis van ons “soort”. Het beste voorbeeld is de online encyclopedie Wikipedia. Homo sapiens staat voor “de moderne mens”  de mens die kan nadenken, de mens die kennis vergaart. Volgens de status van IUCN (een internationaal samenwerkingsverband die zich bezighoudt met natuurbehoud en het duurzaam gebruik van natuurlijke middelen) zijn mensen niet bedreigd. Maar het is het enige wezen dat zowel bewust als onbewust zijn eigen territorium en habitat vernietigd.

Het mooie aan de mens is dat het uniek is, maar dat vormt tevens een gevaar. Die “denkende mens” die weet en denkt het altijd beter te weten. Ze heeft een eigen leefstijl ontwikkeld en er is geen enkel mens meer hetzelfde. Prima! Zo ontstaan er de mooiste creaties, filosofieën en theorieën. Zo gaan er wijsheden al eeuwen lang over de hele wereld. Ze heeft een taal ontwikkeld om te communiceren, middelen om zich te verplaatsen, materiaal ontworpen om te bouwen en misschien ergens in die ontwikkeling is het mis gegaan.

Dit unieke fantastische mooie schepsel “de mens” is namelijk naast al die wijsheid tevens in staat haar natuurlijke habitat te vernietigen. Er is een kleine populatie die de wijsheid niet heeft om te beseffen dat we de aarde delen met een enorme groep andere prachtige wezens.  Wezens die vandaag de dag soms afhankelijk zijn geworden van ons, want wij delen ons huis met hen. Ons huis is de aarde.  Wezens: dieren zoals vogels waarvan wij met onze kennis begrijpen hoe ze vliegen en daarom de lucht hebben veroverd. Vogels, die zwemmen en een natuurlijke “wetsuit” hebben, waarvan wij hebben afgekeken hoe we kunnen blijven drijven zonder een nat pak te halen. Zijn wij eigenlijk wel zo slim? Als wij altijd maar afkijken in de wetenschap? Afkijken naar dieren die al veel langer bestaan dan wij, de “Moderne mens”

 

Wanneer ik samen met mijn trouwe viervoeter die een neus voor het vinden van afval heeft en een jutmaatje over het strand struin krijgen wij langzaam antwoord op deze vraag. De waarheid achter “de naakte aap.”

Tas vol bierblikjes, nicotine pakjes en junkfood resten.

Bijna 20% wat er op deze kassabon staat is terug gevonden op het strand! Uit de Noordwijkse supermarkt.

We zien de restanten van de mens in zijn natuurlijke habitat. De mens is een gewoonte dier, maar leeft ook op de energie van de zon. Dan gaat massaal de kleding uit die zij ontworpen hebben om zich te warmen. Naakt liggen zij dan in de zon zichzelf te voeden met hop, gerst en water. Zij bouwen een vuurtje en voeden zichzelf met vlees wat afkomstig is uit een stenen gebouw, wat zij een supermarkt noemen. Zij laten massaal van alles achter, compleet met kassabon en al.

 

Bij een paar blikjes deden de jongeren waarschijnlijk nog een poging, want deze zaten in een plastic tas. Een groepje jutters heeft deze jongeren nog gezien afgelopen zaterdag, maar ze waren al te lam om aan te spreken op hun gedrag. Dus iemand moet hun afval opruimen na afloop, toch?! Een volle tas lag verlaten in het duinzand. Er bleef een spoor van blikjes achter die uit de tas gewaaid waren, bedekt met een laagje stuifzand.

Toetje uit uit Alkmaar.

Overal lag aluminiumfolie met vleesresten eraan, een paar meter verder lag er een toetje van een gefabriceerde appelkruimeltaart. Lieve mensen, ik hoop dat het jullie van harte gesmaakt heeft, maar de natuur is geen alles eter. Zij is allergisch voor het gefabriceerde eten, zij is allergisch voor de chemische manier van verpakken van voedsel. Teveel afval komt in zee terecht, onderdeel van jouw leefgebied mens! Zonder oceanen, zonder de zeeën sterven er teveel diersoorten uit zodat jij als mens uiteindelijk niet meer kunnen jij niet meer kan genieten van je blikje met gerst,hop en water uit je grote plastic tas.

Jij keert laveloos met de zon in je kop terug naar je stenen huis. Je tas ben je vergeten, net als je bonnetje. De natuur heeft ook een prijskaartje. Een hele dure, het is jouw huis, tenslotte ons huis. Met een heel duur bonnetje.

Dus volgende keer weer een picknick buiten, maar wees dan een moderne mens en maak gebruik van die moderne technieken: de prullenbak! Niet de beste uitvinding, maar het is al een hele stap dichterbij een schoon huis, een schone zee … Een schone aarde. Bedankt 🙂

De achtergelaten BBQ

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.