Buitenles met Moedertje Groen

De landelijke buitenles dagen zijn een initiatief van IVN en Jantje Beton, in totaal deden er op deze zonnige dag meer dan 2000 scholen mee. Uit de vele aanmeldingen bij Moedertje Groen waren 3 scholen die geluk hadden. De Noordwijkse school met groep 1/2, Wakersduin met groep 8 en de Schapedel met groep 5/6 kregen op dinsdag 10 april natuureducatie van Moedertje Groen.

Terwijl de Noordwijkse en de Schapedel de bijen een handje hielpen, maakte groep 8 van Wakersduin het strand schoon! Alle 102 leerlingen waren deze dag goed bezig. Het was even spannend voor de allerkleinste, die wandelende takken maar uiteindelijk durfde de meeste kinderen ze wel even vast te pakken.

Ook was het even wennen, want vandaag mochten we vies worden!(en helaas zijn niet veel kinderen dit meer gewend) Lekker knoeien en kneden met aarde om er mooie zaadbommen van te maken. Het blijft mij verbazen hoe weinig kinderen nog gewend zijn om écht bezig te zijn  in en met de natuur. Gelukkig verdwijnen die angsten snel wanneer ze lekker bezig zijn. Spelenderwijs leren en verbinden met de natuur het blijft belangrijk.

De Schapedel kreeg eind van de middag nog gezellig bezoek. De pers van de Noordwijker en Wethouder Dennis Salman kwamen ook meedoen tijdens deze interactieve mini les.  Ook hier was het een feest te mogen spelen met aarde en water. Wat een nieuwsgierige en leergierige leerlingen heeft juf Monique!

Groep 8 Wakersduin

Jutten is gezond!

De kinderen van Wakersduin waren erg enthousiast over het jutten. Ze hebben hele leuke vragen gesteld over de Noordzee en over het milieu en waren actief betrokken. Dit vind ik heel leuk om te zien. Zelf vonden de kinderen vooral veel plastic vislijnen en klein plastic afval. Ze vroegen zelfs aan de juf of ze dit niet vaker mochten doen met mij naar buiten. Een tof compliment toch?! De boodschap kwam over, want toen ik dezelfde middag langs de Wakersduin liep waren de plastic flesjes in de bosjes die er die ochtend nog lagen verdwenen!

…Jutten kan altijd, overal en met iedereen. Jutten hoeft niet op het strand. Raap gerust plastic op wat je op straat vind. Ook dit kan in de natuur/water terecht komen en uiteindelijk in zee. Veel strandtenten doen tegenwoordig mee aan jutters initiatieven! Bij een volle tas krijg je dan een kopje thee/koffie/ijsje. Jutters Noordwijk jut elke maandagochtend en vrijdagochtend tussen 9-11 uur langs de kust van Noordwijk. Jutten is gezellig, leuk, teamwork, buiten, goed voor de conditie van jezelf én van de natuur.

Yes! Zaadbommen gemaakt en nu?

Speciaal voor de juffen en de ouders hier onder nog een korte instructie wat je kunt doen met jouw zelfgemaakte zaadbom!

Je zaadjes houden van zonlicht! Gooi de bom op een zonnige plek, waar niet gelopen word door mensen of honden en waar het gras niet wordt gemaaid. Laat de zaadbom wel even drogen tot een mooi hard balletje. Geen tuin? Ga dan opzoek naar een mooie plek buiten om je bom te gooien of plant je bommetje in een pot met aarde. Het zal ongeveer 60 á 70 dagen duren voor je een bloemmetje kunt spotten op de plek waar je gezaaid hebt. Je kan je bommetje gooien tot juni. Het beste is eind april je zaadbom te zaaien(gooien)

Je zaadbom kan je heel makkelijk zelf maken met natuurlijke klei, potgrond, biologisch bloemenzaad en water.

VIER DE LENTE!

Groene groet,

Moedertje Groen

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.