Zet de stap…

 

de touwtjes in handen. Zet die stap!

Een zaterdag voor Pasen. Het maakt niet uit welke dag het is. Iedere dag is een goede dag om je bewust te worden en de stap te zetten, maar elke jutter zal je waarschuwen. Begin je éénmaal, dan is er geen weg meer terug. Na 1x jutten zul je de rest van je leven overal oog hebben voor zwerfaval. Dat is niet erg, zolang je maar klein begint, genoeg pauze neemt voor jezelf en vooral anderen vraagt je te helpen. Want er zijn veel pessimisten die het nut niet zien van plastic en afval oprapen van andere mensen.

Toch denk ik: “Begin ergens…”

Zo vond ik vandaag op nog geen 2 meter afstand weer meer dan zes touwtjes van verloren ballonnen. Ooit opgegaan in de lucht, misschien een jaar geleden, misschien gisteren. Ik kwam op het idee om een schilderij/kunst te gaan maken in het zand. Je zoekt naar afval, je maakt er een kunstwerk van in het zand en ruimt het vervolgens weer op. Het nut? Naast dat je creatief beloond wordt dringt de boodschap op je omgeving meer door bij het zien van een “schilderij” gemaakt van plastic wat wij zelf gebruiken.

De oneindigheid van plastic made by: Daan Strang, Wilco vd Vijver en Tessa Yanover

 

Daan Strang is één van de vele jutters die het strand langs de Nederlandse kust schoon wilt maken. Hij is initiatiefnemer van zijn project: Plastic Walks. Maandelijks organiseert hij Juttersacties rondom Egmond aan Zee. Waar Moedertje Groen en mede Jutter Wilco vd Vijver vandaag te gast waren.

Sinds een aantal maanden jutten wij hier langs de kust van Noordwijk en Katwijk, maar zijn diverse jutters druk bezig een platform op te richten om jutters groepen op te richten langs de gehele kust. Het doel is om iedere badplaats een jutters groep te laten starten die net als wij hier langs de kust regelmatig jut acties houden. Het doel is om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van wat er in zee en op het strand ligt aan afval. Elke jutters groep doet dit op zijn/haar manier. Zo ook Daan.

Daan Stang oprichter van Target Earth

Target Earth wil onder andere laten zien dat bewegen voor jezelf een mooi initiatief is, maar dat je tijdens je rondje sporten ook kunt bewegen én opruimen. Zo werk je aan je conditie, maar ook aan de conditie van de aarde. Aldus Daan. Tijdens het jutten vonden we een kaars die we aanstaken als teken van ‘verlichting’! Het is belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen. Het viel ons op hoeveel mensen wel kijken naar het afval dat we in onze tassen stopten, maar allemaal van een afstandje en er aan voorbij liepen.

Daan hoopt met zijn video boodschappen meer mensen te bereiken in Egmond aan Zee en omgeving. Hier in Noordwijk en Katwijk groeien onze jutters groepen namelijk erg snel. Zal het Daan lukken ook Noord Holland in beweging te krijgen? Ben jij een sporter en train je graag op een leuke manier in de natuur? Bekijk hier wat je kan doen op de natuur te helpen in slechts letterlijk 2 stappen meer!

Zet de stap! Wie krijg jij mee in beweging?

www.targetearth.nl/projects

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.