De IJverige visser

Speciaal voor mam, jouw kleur, jouw vogeltje.

Je hoort me wel maar ziet me niet.’
Dat zou zo maar een uitspraak kunnen zijn van dit modieuze vogeltje. Opeens zie je vanuit het groen een blauwe flits voorbij schieten, en weg is die. Die Blauwe Flits, is de ijsvogel.

De naam IJsvogel heeft niets te maken met het feit dat deze vogel van de winter houdt. Juist door de mildere winters trekt de IJsvogel niet weg naar het Zuiden, maar vriest het dan eens echt stevig hier in Nederland, dan is dit fataal voor het vogeltje met de blauwe jas. Zijn blauwe jas is dan ook waar hij zijn naam aan te danken heeft. Deze winter hebben de vogeltjes het tot nu toe dus prima. Mocht het gaan vriezen dan zoeken ze een wak op of vliegen ze naar de open kanalen.

Ijsvogel 1 foto: www.severi.be

foto: Mario Severi

Moeder Natuur is lang ziek geweest, mensen vervuilde haar rivieren. Maar nu het meeste gif is verdwenen, keert de Kingfisher terug op zijn troon. Er is zelfs sprake van een flinke toename in de populatie. Juist door de zuivering van ons waterlandje kunnen we weer volop genieten van het IJsvogeltje. Hier in de Bollenstreek te spotten in onder andere de Amsterdamse Waterleidingduinen, het Leeuwenhorstbos en soms langs de Leidse Vaart. Mevrouw siert haar snaveltje met een vleugje oranje, terwijl het mannetje het liever houdt bij egaal zwart.Menig visser mag jaloers zijn op de souplesse, de snelheid en de techniek van de Blauwe Flits. Vangt hij dan doeltreffend een visje met stekels? Dan slaat het IJsvogeltje hem eerst bewusteloos voor hij het baarsje opslokt. Dit vogeltje weegt slechts 40 gram, maar eet dagelijks zijn eigen gewicht aan visjes. Dan moet je wel goed kunnen duiken en vissen, om te werken voor je eten. Na de winter is mannetje erg territoriaal, niemand komt zomaar zijn visgebied binnen!

Rond de paartijd eind februari begin maart, werkt het mannetje zich suf. Hij duikt naar de beste en grootste vis, en probeert hiermee het vrouwtje het hof te maken. Hoe groter de vis hoe beter hij is. Slaat de vonk over dan kan er gepaard worden. Daarna worden beide vogels ook nog eens tunnelgravers. Wie een oever ziet met gaten erin heeft grote kans dat er IJsvogeltjes nestelen. Zoals mooi te zien is langs de fietsroute naar Vogelgezang, richting Haarlem. Een gang wordt eerst grondig geïnspecteerd en daarna schoongeveegd. Het vrouwtje legt eerst één voor één haar eieren voor ze begint te broeden. Het mannetje is een ‘feeder’, hij blijft zijn vrouwtje visjes voeren. Dik wordt ze er niet van, zo vlijtig als zij is heeft ze alle energie nodig om haar nest te verzorgen.

De kale alien uitziende kuikens van de IJsvogel hebben voor lange periode ‘nestarrest’. Zij worden gevoerd met visjes zo groot als een augurk! Er zijn wel 70 zwemmende augurkjes nodig om de baby IJsvogels te kunnen voorzien. Naast zorg voor de jongen, en het huishouden moet de vrouw ook zichzelf onderhouden. Alleen een schone blauwe jas is 100% waterdicht. Daarom duiken man en vrouw iedere keer als ze de jongen verlaten eerst even het water in.

Na 25 dagen vis gevoerd te hebben gekregen wordt het tijd voor hun eigen duikles, en dat gaat niet vriendelijk. De jongen worden één voor één het nest uitgegooid, het water in, moeder doet 1 à 2 keer voor hoe je moet vissen en dan moeten ze het toch echt zelf proberen, want mama moet het nest weer schoonmaken, en eieren leggen. Deze vogel is niet alleen mooi. Hij is ook een duiker, huishoudster en tunnelgraver, maar doet zijn Engelse naam Kingfisher helemaal eer aan. Terecht mag ook de ‘Blauwe Flits’ zich een koning noemen in het vogelrijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.