Zeepaard Noordwijk – Van Anemoon tot Zeenaald

Evenement Zeepaard Noordwijk zeer groot succes.

Zeepaard en strand Foto: Petra v Went

Zeepaard en strand
Foto: Petra v Went

 

Beste natuurliefhebbers. Zaterdag 4 november was een dag die in een plakboek kan. Zo’n dag dat er niets is om op aan te merken, zelfs de donkere lucht en de koude regenbui aan het eind van de dag konden onze dag niet meer verpesten.

 

 

 

 

 

Paard in zee Foto: Gerard Koot

Paard in zee
Foto: Gerard Koot

Het team vrijwilligers van zeepaard kent elkaar inmiddels al een aantal jaar. Toch was het voor Moedertje Groen de eerste keer werken met de paardenmannen Han & Jeroen. Het is dan bijzonder om te zien hoe snel iedereen zich zo snel en gemakkelijk aan elkaar aanpast. Ik ben enorm trots op de vrijwilligers, iedereen kent het werk, ze hebben de juiste kennis en ambitie en dat zorgt voor een heerlijk sfeertje onderling. Zeepaard bestaat inmiddels alweer 3 jaar, en elk jaar is het weer spannend wat we in onze netten tegen komen.

 

We hebben in ongeveer 10 keer heen en weer gevist. De paarden wisselde elkaar af zodat het niet te zwaar werd. Een balk met kettingen aan elke zijde werden aan het tuig van de paarden vast gemaakt. Het vraagt een goede band tussen ruiter en paard om de zee te trotseren! Dit leverde mede dankzij alle fotografen die aanwezig waren prachtig beeldmateriaal op. Bedankt daarvoor! De golven sloegen enkele keren tegen de buik van de paarden, maar ze werkte gewoon stug door! Wat een kracht, 1000 kilo weegt zo’n trekpaard. Heb je eens goed naar die voeten gekeken? Die zijn zo groot als mijn hoofd zo’n beetje.

Vangst Foto: Petra v Went

Vangst
Foto: Petra v Went

Vissen is soms spannender dan een voetbalwedstrijd, dames en heren. Dat moment dat het paard het net uit zee trekt en je de knoop los trekt. Wat een cadeautje. We hadden meteen beet na de eerste trek. We hebben deze dag denk ik 40 zeebaarsjes gevangen tussen de 10 en de 25 cm! Volwassen zeebaars is ongeveer 50 cm! Een zeebaars heeft een scherpe vin met stekels die omhoog staat als ze zich bedreigt voelen. Bij volwassen exemplaren kunnen deze vinnen diepe wonden veroorzaken bij vissers. Het zijn namelijk vissen met pittig karakter, maar een heerlijke smaak.

 

De naam van dit event: “Zeepaard” is ontstaan uit verhalen van mensen en vissers die met paarden werken, maar zoals in mijn vorige blog te lezen is leven er zeker ook zeepaardjes in de Noordzee. Familie hiervan is de zeenaald waarvan we ruim 50 stuks vingen deze dag. In diverse formaatjes, maar voornamelijk heel klein. Bijna onzichtbaar zo erg lijken ze op zeewier.

Andere bijzondere vangst waren slibanemoontjes. Dit zijn geen plantjes maar ook dieren. Ze zien er alleen als een pudding uit en hebben een onsmakelijke kleur. Een mooi voorbeeld van samenwerking, symbiose kwam ook in ons net. Zeepokken en zeeslakken. Verder een dakloze heremietkreeft, stond die even voor gek in zijn nakie voor al die mensen! Heremietkreeftjes wonen in oude slakkenhuizen die ze hebben gevonden of geroofd. Als hun huisje te groot wordt, dan moeten ze verhuizen. Echter gaat er soms wel eens wat mis, eindigt het in een gevecht met soortgenoten of zoals deze: in zijn nakie op straat! Zeepaddenstoelen zijn kwallen met grote bolle blauwe hoed. Ze filteren plankton en deze kun je zien zitten in hun tentakeltjes, het oranje bruine spul. De kinderen vonden het best eng, maar stiekem ook heel leuk om zo’n blauw slijmerig ding vast te houden. OERRR KWALLEN!

Nog zo’n oer beestje waren de zeepissebedden die we vingen. Groene keverachtige diertjes die goed kunnen zwemmen. Ze hebben een schild en leven tussen zeewier. Ze eten zeewier en plankton en zijn eigenlijk een belangrijke voedselbron voor andere dieren. Natuurlijk vingen wij ook garnalen! Een van de vrijwilligers heeft ze bij thuiskomst gekookt en bij de borrel opgegeten. Verser kan niet.

Mijn dank gaat uit naar de Gemeente Noordwijk voor de vergunningen. De KNRM die even een kijkje kwam nemen. Strandplaats NederzandT die voor de vrijwilligers warme dranken en een heerlijke lunch verzorgde in een speciaal zaaltje, fotografen Gérard Koot en Petra van Went die de gehele dag aanwezig waren om foto’s te maken. Alle andere fotografen van wie ik inmiddels mooie beelden heb mogen ontvangen: Edwin Pijpe, Stephanie Prozee, Fred Bakker en Ellen vd Niet Bedankt! Maar al bij al dank ik de natuur voor haar fantastische geschenk, het mooie weer en de Noordzee en het leven. Het is belangrijk dat iedereen die langs de kust woont weet hoe bijzonder het strand is.

Groene groet,

Moedertje Groen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.