De achtertuin

 

Al  vanaf ik mij kan herinneren ben ik buiten. Je  zou bijna zeggen dat ik buiten ben geboren, maar helaas liep dat allemaal minder voorspoedig. Soms denk ik aan het verhaal van Budda die op het zachte mos is geboren, en vraag mij vervolgens af of een geboorte in de natuur van invloed heeft op de ontwikkeling van een kind. Maar dan dwaal ik af.  Sinds ik in januari naar Duinpark ben verhuisd heb ik geen tuintje meer, dus sier ik mijn balkon op het Zuid Westen op met kruiden en bloemen. Toch heb ik liever een tuin.

Sommige Noordwijkers zijn het wellicht opgevallen, want inmiddels heb ik een aantal hangplekken gecreëerd in het duin. Ik vergeet dan vaak eten mee te nemen, want de wandeling die bedoeld was om ‘even’ een frisse neus te halen wordt al gauw 2 uur van huis zijn zonder eten. Ik ontmoet allerlei nieuwe mensen in de achtertuin.

Een achtertuin met ongekende schoonheden. Momenteel staat bijvoorbeeld de Vlier in bloei. Prachtige bloemen die heerlijk geuren en net zo lekker smaken als dat ze ruiken. De achtertuin is royaal ingericht en voor iedereen toegankelijk.  Het heeft één grote zandbak dat leuk is voor de kinderen en tevens kun je zandhagedissen spotten. De achtertuin heeft heuvels die men duinen noemt en heerlijke plekjes waar je heerlijk uit de wind kunt liggen. De achtertuin heeft koele bossen met leuke klimbomen, in de schaduw groeit veel daslook, en paadjes waar je door het struikgewas kan struinen onder de zomereiken door. In het vroege voorjaar kleurt het bos in de achtertuin wit door alle sneeuwklokjes.

Achtertuin - plekje voor onze honden in bijzonder Luna

Achtertuin – plekje voor onze honden in bijzonder Luna

De achtertuin is toegankelijk voor onze trouwe viervoeters wat maakt dat Luna en ik er elke dag rond dwalen. De achtertuin is een speel paradijs voor jong en oud! Een restaurant en woonplaats voor vele konijnen families. Ook de specht heeft zo zijn lievelingsplekje en peuzelt graag van de dennenappels.  De achtertuin kent heerlijk zacht mos waarop je met blote voeten kunt lopen en voor wie wilt loopt een stukje verder voor verkoeling. Waar je een gigantisch zwembad tot je beschikking hebt, die tevens weer een ontmoetingsplek is voor diverse zeevogels. Soms spot je dan zomaar een zeehondje, die hoeven niet aangelijnd te blijven. De achtertuin is zoveel spannender dan mijn balkonnetje.

 

De achtertuin van MoedertjeGroen

De achtertuin van MoedertjeGroen

De achtertuin bied pittige muurpeper of zandkool, de wilde rucola van het duin. Er staan honderden vergeet-mij-nietjes wat ik dan weer romantisch vind en de boel wordt bij elkaar gehouden door duindoorns, rimpelrozen, en zandzegge. Zodat niet ook het dorp een zandbak wordt.  Er groeit nageltjeskruid in de schaduwrijke plekken die de boeren vroeger gebruikte als goedkope variant van kruidnagel. Er staan tal veel schatten met geneeskrachtige of eetbare planten. Maar die kunnen mij niet verzadigen. Het is een plek waar ik mijzelf kan zijn en kan struinen op blote voeten zonder hinder. Wie goed luistert kan alles horen en toch hoor je niets, het zijn klanken van de natuur. Een bijtje dat zoemt, een vogel boven je hoofd en het ruizen van de wind en kraken van de dennenappels als je daar overheen loopt. Wie goed luistert hoort de gezelligheid van musjes en meesjes of het avondconcert van de merel. Wie goed luistert hoort de specht wiens jongen in de maand juni op uitvliegen staan. Deze kun je nu luid en duidelijk horen. Wie goed luistert hoort zijn eigen gedachten die luider lijkt door de stilte. De achtertuin van Noordwijk. Zo dichtbij, en het is er nooit saai. Een plek waar je tot rust kan komen met een prachtig reliëf. Klim eens naar een hoog punt en draai eens langzaam een rondje in jouw achteruin… Een plek die voor mij vrijheid symboliseert.

Kom je eens langs in de achtertuin van ons allemaal? Het Hollandse Duin van Noordwijk? Wie weet zie ik je daar.

Groene groet,

Moedertje Groen.

Achtertuin - Afslag strand

Achtertuin – Afslag strand

Reacties zijn gesloten.