Achter het net

Hoera! Bijna en we kunnen weer lekker korren! Maar wat is korren eigenlijk? …

IMG_5980‘Vissen doe je toch met een hengel?’ is de vraag die Moedertje Groen dagelijks te horen krijgt wanneer het ‘korrenseizoen’ weer is begonnen. Dat klopt. Vissen kun je met een hengel doen, maar hoe gaaf is het om met een groep te vissen? Wanneer je kunt zeggen, deze vis heb ik met opa, mama, papa of je vriendjes en vriendinnetjes gevangen. Precies, en dat is nou zo leuk aan korren.

IMG_5977Bij korren gaan we met zijn allen een groot net door zee heen trekken. Dit deden de garnalen vissers vroeger met paarden. Iedereen kan even een garnalenvisser worden tijdens de strandexcursies met Moedertje Groen. Het visnet zet Moedertje Groen zelf uit in zee. Aan het net zit een super lang touw, en aan het einde van het touw staan jullie. Iedereen kan het touw vast pakken. Doordat jullie het net trekken ontstaat er spanning tussen het touw en het net, het net wordt op de bodem open gehouden door lood, en een scheerbord en zinkt naar de bodem. Het bord zorgt ervoor dat het net de zee in wordt gestuurd.

En dan? Dan testen we onze spierkracht! En lopen we een stuk door het water. 1,2,3 trekken maar! Je kunt zoveel moois vangen! De Noordzee is tussen Nederland en Engeland slechts 50 meter diep, en de drukst beviste zee van Europa. Doordat ze zo ondiep is, komt er vrij veel licht door het wateroppervlak en is er veel plankton! Plankton wordt door heel veel zeebewoners gegeten, en hierdoor kun je veel zeediertjes vangen.
Wij vangen vaak garnalen, platvisjes, kreeftjes en kleine visjes zoals haring en sprot. Maar als we geluk hebben vangen we ook krabben, zeebaarsjes, mooie kwallen, haring, of bijvoorbeeld zeenaaldjes. Dit hangt af van het seizoen en het weer.

Na het harde werk gaan we het net uit zee halen, en stoppen we alle levende diertjes in doorzichtige bakken! Hier kunnen we ze goed van dichtbij bekijken, soms ook vast houden en luisteren we naar de verhalen van Moedertje Groen.

Een visexcursie met Moedertje Groen is altijd spannend, want we weten nooit wat we gaan vangen. Het is leuk, sportief en vol entertainment! Natuurlijk leren we ook van alles. Korren doen we vanaf medio april tot eind oktober en is leuk voor de hele familie! We gaan niet op een boot dus iedereen kan mee.
Een strandexcursie gaat altijd door tenzij de golven te hoog zijn, je vist dus haast nooit achter het net met Moedertje Groen. Hoe goed is jullie kennis over de Noordzee? Kom en ontdek het zelf tijdens de vis excursies met Moedertje Groen!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.