Schuimparty

Schuim 5Mei en juni zijn de maanden waarin Nederland weer opwarmt en alles ontwaakt. Dit is reden voor een feestje, reden voor een feest aan zee! Een schuimparty wordt veroorzaakt door grote groepen algen die in een slijmlaag aanspoelen. De bruine algen, vormen het geel witte schuim wat vooral bij storm aanspoelt. De Noordzee is in deze periode een soort blender, de golven kloppen de bruine dode algen op tot schuim. De algen zelf zijn normaal niet met het blote oog te zien, maar wanneer ze in een gelatineachtige substantie voorkomen in grote groepen kunnen we ze spotten als de ‘wolken’ van de Noordzee.

Schuim 1In de jaren zeventig en tachtig stegen de schuim algen door overbemesting onder andere had dit gevolgen voor de zeebewoners in de Noordzee. De hoeveelheden fosfaat en stikstof namen toe in open wateren, gelukkig is deze toenamen inmiddels sterk verminderd, maar nog altijd niet genoeg.

In principe zijn er geen gevaren van zulke grote hoeveelheden schuim, bacteriën breken de aangespoelde doden algen af. Maar als de schuimparty te lang aanhoudt op het water kan dit tot zuurstof gebrek lijden en is het feest onderwater voorbij. Het is dus van belang dat de open wateren en rioleringen schoner worden, alles staat met elkaar in verbinding. Zo ook landbouw en onze Noordzee.

 

Schuim 3Schuim 2

Voor nu kunnen we nog even genieten van het schuim. Mijn Labrador Luna vindt het schuim prachtig, soms lijkt het net alsof ze sokjes aan heeft of een baardje, een combinatie tussen een schaap en een poedel. Ik lach mij suf en dat is wat we in deze tijden maar het beste kunnen doen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.