Kunst van een vlinder

 

“Om te leven denk ik je zou een vlinder moeten zijn” zingt Boudewijn de Groot in een van mijn lievelingsliedjes, de verdronken vlinder.

 

 

 

Afgelopen carnaval heette onze prinses van kokkerhout: prinses Atalanta, naam van één van de meest voorkomende vlindersoorten van Nederland. Ook wel de Admiraalvlinder genoemd. Maar Nederland kent veel meer vlindersoorten.

Vlinders zijn unieke dieren. Veel mensen zijn niet dol op insecten, maar zien de schoonheid van een vlinder als iets bijzonders. Dat doe ik ook, want het blijft mijn favoriete insect. Ja! De vlinder is een insect. Geheel met kop, borststuk en middenlijf, vleugels en antennes, maar met veel meer kleur over het algemeen dan andere insecten in Nederland. Daarom vandaag een stukje over het fladderende wezentje, want we kunnen wel wat kleur gebruiken op de laatste dag van de maand. Normaal zul je ze al volop spotten, en gelukkig hebben sommige van de 2000 soorten die in Nederland leven zich al laten zien. De meest bekende is de dagpauw oog één van de 53 dagvlinders in ons land. Door de kou en regen houden ze zich even schuil. Ze zitten verstopt in schuren, onder daken en spleetjes van muren of zijn dood. De eitjes komen pas bij mooi en droog weer uit.

Ik ben helemaal klaar voor de zon! En de vlinders ook, zij zijn koudbloedig. Ze hebben de warmte van de zon nodig te kunnen vliegen, wanneer het warm is worden zij actief. Ik vraag mij dan sterk af of ik ook koudbloedig ben soms. Maar  nee, onze lichaamstemperatuur is gewoon  37 graden.

SDC12026De vlinder staat in het leven van de mens als symbool centraal. Ze is uniek, prachtig, reislustig en levenslustig en wellicht dat daarom veel mensen dit diertje op hun lichaam laten tatoeëren, maar de vlinder heeft meer symbolische betekenissen. Ze toont als geen ander de schoonheid van het leven aan, de levenscyclus en transformatie. Zij is een symbool voor geluk en vreugde, en ook voor “het korte leven.” Want al kunnen sommige vlindersoorten een winterslaap houden, lang zullen zij niet fladderen. Wist je dat er zelfs vlinders bestaan die geen tong hebben? Zij hebben geen tong nodig, omdat zij niet eten. Ze zijn enkel een vlinder om zich voort te planten en weer te sterven. Iets wat tragisch, maar het leven van een vlinder gaat niet over rozen.

Je hebt trouwens ook de vlinders die van het nachtleven houden, zij fladderen rond en komen af op de tankstations die in de nacht heerlijk geuren. Want waar insecten zijn, zijn bloemen en er zijn zelfs veel bloemen die in de nacht speciaal geuren om nachtvlinders te lokken. Nacht vlinders hebben wat minder felle kleuren nodig om op te vallen, maar meer haartjes op hun lichaam. Zij hebben dit donsjasje aan om de “echo” van vleermuizen te ontwijken, al profiteert een enkeling van de nachtvlinder soorten ook van het dagleven. Als je nou denkt wat motje met al die vlinders. Klopt, motjes zijn ook vlindersoorten. De kleuren bij dagvlinders zijn niet een mode ding, ze schrikken dieren er mee af, en waarschuwen dat ze giftig kunnen zijn.

Kom je tijdens het tuinieren brandnetel tegen in je tuin? Laat dit staan, er zijn vlindersoorten die hun eitjes graag leggen op dit prikkelig plantje. Je ziet dan gele en witte kleine bolletjes zitten aan de onderkant van het blad, ze leggen trouwens graag hun eitjes op planten die de rupsjes lekker vinden. Wat soms jammer is voor ons voedsel. Wist je trouwens dat vlinders proeven met hun lange roltong en pootjes? Als er een vlinder in de zomer op je komt zitten, is omdat hij wat zout en mineralen nodig heeft uit je zweet.

Nederland bouwen we helaas steeds voller, daarom is er nog weinig plek voor de hardwerkende bestuivers zoals bijen en de vlinders. Dit is zeer belangrijk, want zij geven ons bloemen en vruchten. Wanneer je nu vlindervriendelijk bloemenzaad strooit ben je mooi op tijd de vlinders deze zomer een handje te helpen, en zeg nou zelf een zee van bloemen in je tuin is toch puur genieten?

Sommige mensen fladderen door het leven, ik vind dat een fantastisch woord: “fladderen” ‘Maar vlinders fladderen niet zonder doel: overleven. Ze zoeken tijdens hun vlucht naar zowel een “fladderpartner”, een warme beschutte plant/plek voor hun eitjes en natuurlijk de zoette smaak van nectar. Dat is voor het Groot Koolwitje nog een hele klus, zij legt wel 1000 eitjes, terwijl andere vlinders er maar 60 leggen bijvoorbeeld. Je zou dus zeggen het leven van een vlinder is seks, drugs en rock-’n-roll, maar eigenlijk heeft zij meer haast dan wie dan ook, alles moet in minder dan twee weken gebeurd zijn.

Eerlijk is eerlijk, al leeft menig vlindersoort in haast, voor alle volkeren, stammen en landen ter wereld kent de vlinder haar schoonheid, en staat voor een lang leven. Zij speelt in menig mythe een hoofdrol, is het concept van de ziel, zij brengt vrede en harmonie en kleur. Geniet ervan zodra jij weer een vlinder spot in je tuin en bedenk hoe klein en onschuldig ze er ook uitzien, ze zijn voor zowel mens als natuur een belangrijk geschenk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.