“Vrede”in de lucht

Torenvalk1Zij zal niet knielen

Noch haar handen vouwen,

Zij zal niet smeken om genade,

Of om voorspoed en geluk.

Zij zal haar kop buigen

Kort haar trots verliezen

En behoedzaam ‘bidden’ voor haar maal

Zij is een Torenvalk.

 “Hij slaat zijn vleugels opvallend snel achter elkaar, waarbij hij zijn staart gespreid naar beneden houdt. Zijn staart fungeert als tijdelijke rem terwijl zijn scherpe ogen zich focussen op de bewegingen van zijn prooi.” Zo omschrijft Hans Dorrestijn de jachttechniek van roofvogels, in zijn boek Dudeljo!

Het lijkt alsof de valk stil hangt in de lucht. Deze bekende methode om muizen te vangen wordt ook wel: ‘bidden’ genoemd.

Al eeuwenlang heeft de mens haar eigen religie en gewoontes, maar ondanks dat sommige religieuze tradities of gewoontes verschillen per geloof is er vrijwel één ding hetzelfde: het bidden. Voor de ene persoon is dit een vraag aan God stellen voor betere tijden bijvoorbeeld, de andere bid als dank (voor het eten). Ik ben niet gelovig, ik geloof in alles wat groeit en bloeit. Toch is bidden voor mij ‘even stil staan bij de dag’.

Zo staat de torenvalk ook even stil, vlak voor zijn eten. Wat bijzonder is, zijn de scherpe ogen van roofvogels. In de workshop: Horen, zien en zwijgen of Uilskuikens leren we samen de verschillen tussen de zintuigen van mensen, dieren en roofvogels. Bijzonder is dat sommige roofvogels ultraviolet kunnen zien, een kleur die wij mensen niet kunnen waarnemen. Muizen maken vaak een dolhof van plas, zodat ze goed hun weg terug weten, en hun territorium afplassen. De kleur van muizenplas is ultraviolet en dus spot de valk precies waar de muis kan zitten, door van boven af in de lucht te hangen heeft hij goed zicht op het muizen dolhof. Oké, simpel zou je denken! Maar probeer het zelf eens van zo’n afstand, want wist je dat sommige roofvogels tot wel 8x beter kunnen kijken dan wij mensen?

In Noordwijk en omstreken is de Torenvalk een bekende gast. Zo hebben ze zich gevestigd in de speciale broedpaal bij Noordwijk Buiten! Het vrouwtje inspecteert hier alvast het nest, de lente is begonnen. Je kunt haar spotten boven de kleurrijke en geurige bloemen van de Bollenstreek. Gewoon in de trein naar je werk dus 😉 April is namelijk de start van het broedseizoen voor de Torenvalk, hopelijk zal zij ook op haar nest bij Noordwijk Buiten! Zo’n 4 tot 6 eieren leggen, hoog en droog want zo heeft zij het graag. Een nest met uitzicht. Mooi hoor dat Noordwijk Buiten zo’n hotel heeft gemonteerd, want Torenvalken bouwen niet graag zelf hun nest!  De mannen van Torenvalken zijn altijd grijs op hun kop en hebben rood oranje kleurige vleugels.

Ook in België bidt de Torenvalk nog altijd. Deze vogel heeft hier een nationale status gekregen. Torenvalken spot je eigenlijk overal. Daar waar open stukken gras, bos en velden zijn. Zij bidden overal, vlak voor hun eten. Symbolisch? Nee, het komt van het woord ‘prey’ wat zowel bidden als prooi betekend, een tikkie dubbelop dus. Maar in deze tijd kan vrede in de lucht geen kwaad. Als de mens een voorbeeld zou nemen aan roofvogels, haar vleugels wijd open zou slaan en zich met de wind mee laat sturen, dan zou er vrede in de lucht hangen. Nationale vogel van België of niet, hij zal altijd blijven ‘bidden’ voor zijn maaltje. Hoe luidruchtig deze vogel soms ook is… Je wordt er zelf altijd even stil van als je zo’n biddende vogel ziet, niet?

Geluiden van een torenvalk:

torenvalk3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.