De trommelaars van het bos

Grote bonte specht foto: www.serveri.be

Grote bonte specht
foto: www.serveri.be

Leuk dat je dit verhaal leest. Dit is het meest gelezen verhaal op de website. De herschreven verbeterde versie kun je lezen in mijn boek: Moedertje Groen – In verbinding met de natuur.

Probeer eens een paar keer met je hoofd tegen een boom te trommelen. Pijnlijk waarschijnlijk, dus doe maar niet. Hoe doet een specht dat dan zonder hoofdpijn te krijgen? Waarom kun je spechten zo goed horen en niet zien?
Zijn tenen zijn zo gevormd dat deze vogel verticaal kan klimmen, zijn snavel heeft een scherpe punt en wordt gebruikt voor het echte hak werk. De mannetjes van de bonte specht hebben een rood vlekje achter in hun nek, de vrouwtjes hebben een zwart koppie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: www.Severi.be

Grote bonte specht
foto: www.Severi.be

Je heb diverse soorten spechten in Nederland, hoor je verschillende trommels in het bos? Dan ben je getuigen vaneen muzikaal orkest van verschillende soorten. Je zou denken dat als zo’n vogel de hele dag loopt te drummen hij verschrikkelijke koppijn zou krijgen, maar daar is iets op bedacht. De hersenen van spechten zijn zo ontwikkeld dat de hersenen minder hersenvocht bevatten dan wij mensen, de hersenen komen tijdens schokken of trillingen daarom niet tegen het schedel aan bij de specht. Daarnaast heeft de specht een ingebouwde ‘airbag’ en een breder schedel die ervoor zorgt dat het hoofd geen klappen krijgt. Een specht kan hierdoor wel 8 tot 10 keer met zijn snavel tegen de boom trillen.

Spechtentong

Spechtentong

Spechten hebben een vrij lange tong, afhankelijk van het soort. Wel tot 10 cm. Omdat een specht klein van postuur is moet de tong ergens worden gestopt als deze niet wordt gebruikt. De tong van een specht loopt over zijn schedel en zit om zijn hersenen heen, zoals op de foto goed zichtbaar is. Aan het einde van de tong zitten een soort haakjes, de specht kan zijn tong gebruiken als een speer/harpoen om in de kleinste gaatjes tussen het boomschors te komen. De insecten blijven dan plakken aan de elastische tong. Spechten trommelen om met elkaar te communiceren rond de paartijd, om insecten uit de boom te drummen of om hun nest uit te hakken. De broed periode is rond april.

Tong specht 2

Tong specht 2

 

 

 

 

 

 

Je hebt verschillende soorten spechten in Nederland, maar drie die kiezen voor het modieuze zwart,wit,rode verenkleed. De kleine bonte specht, dit is tevens de kleinste specht van Nederland en niet groter dan een musje, de middelste bonte specht en de grote bonte specht. Al deze spechten hebben de voorkeur aan loofbossen, hoe ouder hoe beter. Wil je spechten horen in de Bollenstreek? Wandel dan eens bij mooi weer over het oude St. Bavo terrein in Noordwijkerhout achter de kinderboerderij zitten wat holen verstopt.

De duin bewoner die in het Hollandse duin voorkomt is de Groene Specht, hij is wat verlegen maar een kenner herkent zijn hoge roep meteen. De Groene Specht komt in Noordwijk niets te kort. Hier leven veel kolonies rode bosmieren, het lieveling maaltje van de Groene Specht. De Groene specht kan tegen het mierenzuur en heeft een hele lange tong waar de mieren aan blijven plakken. In tegenstelling tot andere spechten zoekt de Groene specht zijn voedsel op de grond. Hij heeft een heel grappige hupsje.

En dan hebben we nog Woody, de Zwarte Specht. Leeft in dichtbegroeide oude bossen met veel dode bomen. Hij komt niet voor in dit gedeelte van het land, en is vrij zeldzaam. Ik heb één keer het geluk gehad hem te mogen spotten in Gelderland. Hij is ontzettend schuw, vlug en grappig. Het lijkt alsof hij kleeft aan de boom en zodra hij door heeft dat je hem bespiedt verstopt hij zich aan de andere kant van de boom. De Zwarte specht heeft een mooie rol in het bos. Hij hakt elk jaar nieuwe holen, en kijkt niet meer om naar zijn oude nest. Hierdoor zijn er oude ‘leeg staande’ bomen die worden gekraakt door marters, uilen en andere bosbewoners die graag een dak boven hun hoofd hebben.

In het filmpje hoor en zie je ze allemaal van dichtbij. Iets wat je alleen kunt doen als je goede oren hebt, veel geduld en beetje mazzel, want spechten hebben vaak meteen door als je ze spot. Wil je de holen van spechten van dichtbij bekijken? Tijdens de speurtocht: Speuren in het bos, komen we de oude spechtenboom tegen! Wie weet hebben we geluk en horen we dan ook een specht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.