‘Hoera, het is weer… een jongen’

 
All over the world zijn de Hollandse Garnalen een delicatesse uit de Noordzee, maar hoewel je moet werken voor je eten om te kunnen genieten van de zilte smaak van de Hollands garnaal heeft dit diertje voordat HIJ werd gevangen ook nog een leven gehad. Duik je mee de Noordzee in? 
Grijze muisjes zijn het, de bodem bewoners langs de Hollandse kust. Ik pak er een bij de staart en stop hem levend op mijn tong. Snel begin ik te kauwen, met schil en al, rauw en ongekookt. Het diertje kraakt in de mond en ik kan het amper weg krijgen, een zilte zoettige smaak komt vrij maar in combinatie met de harde schil is het geen feestje. Toch moest ik het even geprobeerd hebben. Wat waren ze groot, tijdens het 1 jarig jubileum van Moedertje Groen vingen we dikke vette grote Noordzee garnalen. 

 

In het najaar kun je het beste met je netje vissen naar deze lekkernij, want dan zijn de garnalen volgroeid. Natuurlijk kun je de kleintjes koken, maar na het pellen is er dan wel niets meer over om in je mond te stoppen.  Garnalen zijn de beste spelletjes masters die er zijn, ze zullen het ook goed doen in de spionnenwereld, omdat ze de beste camouflage hebben die je in de zee maar kunt hebben. De kleur van zand. Daarnaast hebben garnalen pigment zakjes op hun rug, waardoor ze makkelijk en razend snel van kleur kunnen veranderen. Leven ze in een lichte omgeving dan worden de pigmentzakje licht van kleur, wanneer het zand donker is zullen de garnalen ook donker kleuren. 
Vrouwtjes garnalen dragen de eitjes ruim twee maanden bij zich. Zoals hier boven op de foto te zien is, een groot pakketje van grijze miniballetjes. De vrouw verliest haar harde schild en is zo makkelijk te bevruchten voor de mannetjes. Ruim 25.000 eitjes worden dan bevrucht, hieruit komen niet meteen garnaaltjes, maar larfjes. Deze larfjes dienen als voedsel voor bijna al het leven in de Noordzee! Zij behoren namelijk onder de term: plankton. De larfjes vervellen razendsnel en groeien uit tot garnaaltjes. Vervellen betekend dat de garnaal zijn jasje inruilt voor een groter jasje. Al zijn lichaamsdelen vervellen dan mee.
 
Maar de eerste twee jaar van het leven van de garnaal zijn zwaar, zij blijven namelijk een jongetje, kleine en dunne garnaaltjes. Pas als de mannen geslachtsrijp zijn en hun proces van ja hier komt het weer: voortplanten hebben volbracht kunnen zij een vrouwtje worden. Hoe dit precies gebeurd, is voor Moedertje Groen nog altijd een raadsel. Maar bijzonder blijft het wel! Altijd beschuit met blauwe muisjes…
 
Garnalen pellen is niet een klusje wat voor mij is weggelegd. Wat een gefrummel en gerotzooi voor je je eten in je mond kunt stoppen. De Hollandse garnaal ook wel Grijze of Noordzee garnaal genoemd maakt dan ook een reisje naar Marrokko. Jammer alleen dat de garnaal zelf al dood is en dus niks van deze reis meemaakt. Hier worden de dieren goedkoop gepeld en klaar gemaakt voor transport. 
 
En spot niet met dat iemand het verstand van een garnaal heeft. Want deze dieren zijn niet alleen kampioenen in verstoppertje spelen, ze kunnen zich mega snel ingraven én staat hoog op de menukaart in het visrestaurant: De grote Noordzee. Tal veel vissen, krabben, inktvissen en walvisachtige leven namelijk van deze delicatesse, en zonder dit kleine diertje zou de zee er dus een stuk minder bevolkt uit zien.
 
 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.