Paddo’s!


De beruchte vliegenzwam, rood met witte stippen. Wie kent het liedje niet, als kind is dit toch wel de bekendste paddenstoel. Ben je dan automatisch een echte paddenstoelenkenner? Wie fantaseerde als kleine uk niet over kleine mannetjes met rode puntmutsjes? 

De herfst toont zijn schatten, schitterend in het zonlicht. Deze prachtige foto’s zijn ingezonden door Jacqueline van Helfteren. Verse vliegenzwammen, in een groen tapijt van mos. Het regent… bladeren waar je als kind lekker door heen wilt sloffen, maar onder de grond word er druk gewerkt. Duizenden schimmeldraden ruimen al deze bladeren vervolgens weer op. Boven de grond groeien de vruchten, de paddenstoelen. Zij pronken met de meest grappige kleuren, hoedjes en vormen.

De bekendste van het bos blijft toch wel de rode vliegenzwam. Komt dat door zijn modieuze rode jas met witte stippen? Want de stippen zijn schijn, alleen een jonge verse vliegenzwam heeft mooie stipjes, zoals deze hier:

 
Wat een schitterende foto trouwens! De witte stippen op de vliegenzwam zijn enkel een dun vliesje, waar het vruchtlichaam uit groeit. De paddenstoel groeit razend snel en barst uit het witte vliesje, en er blijven vervolgens enkele witte vliesjes op de zwam liggen. De vliegenzwam vindt je voornamelijk in sparrenbossen, onder eikenbomen, dennen, kastanjes of berken. 
 
Ik raad het niemand aan, maar deze paddo wordt al eeuwen lang gebruikt als drugs. De gedroogde exemplaren werden gekauwd, en uitgeplast door een proefpersoon. Vervolgens dronk een tweede persoon de urine op. Dit proces kon zich wel zes keer herhalen van dezelfde stukken paddenstoel, zonder dat het effect verloren ging. De urine drinken schijnt veiliger te zijn omdat dan veel van de giftige stoffen al door je spijsverteringsstelsel zijn afgebroken. Het schijnt dat je er prachtig door gaat hallucineren, ik heb eens gelezen dat de maker van Alice in Wonderland(de tekenfilm) ook onder invloed was van vliegenzwam… Zou dat nu echt waar zijn?
 
De vliegenzwam dankt waarschijnlijk zijn naam aan de boeren. Zij vermoorden vroeger de vliegen door schoteltjes melk neer te zetten met stukjes paddenstoel erin. De vliegen dronken van de melk en werden zo high van de vliegenzwam dat ze eraan bezweken. 
 
 

. Het ziet er stiekem best schattig en eetbaar uit toch? Maar vergis je niet! Het blijft een giftige zwam. Hoe dan ook de vliegenzwam en de kaboutertjes houden menig kind bezig. Er zijn liedjes en sprookjes over geschreven en ook in de religieuze en geschiedenis verhalen speelt deze paddo een rol. Er zijn verschillende soorten vliegenzwammen, deze uit Nederland zijn wel giftig, maar hebben geen hallucinerende effecten. Geen pretje dus, een enkeltje ziekenhuis!
Er komt trouwens wel meer bij kijken dan simpel een hapje nemen van deze zwam, houd het dus maar lekker op champignon soep vanavond 😉

Liefs,

Moedertje Groen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.