Zeepaard

Maak kennis met Brownie, een Hollands Trekpaard, een prachtig gespierd dier waar je U tegen zegt. Brownie is een echt waterpaard, een zeepaard, hij vist namelijk naar zeebewoners. Een kunstje wat niet elk paard zou kunnen, want de zee is gevaarlijk, de stroming is sterk en het water is niet overal even diep waardoor er kuilen onderwater kunnen onstaan waar Brownie makkelijk in kan wegzakken! 

 

Van oorsprong viste de oude vissers vroeger naar garnalen, pure ambacht was dat nog. Vandaag de dag is het nog steeds een zeldzame bezigheid langs de kust, echter zie je het zelden meer met een trekpaard gebeuren. Rond het voor en najaar kun je het beste vissen naar garnalen, want dan zitten de garnalen dicht langs de kust. Vroeger werden de meest sterke krachtige muilezels en trekpaarden gebruikt die tot hun borst het water in moesten. Dit gebeurde altijd bij laagtij, want dan viel er wat te vangen. In grote rieten manden werd de vangst bewaard. Het vissen met paarden is een beroep waarvan weinig jaartallen bekend zijn, het kwam en stierf uit in stilte. Brownie, het trekpaard op de foto, heeft zelf ook een mooie geschiedenis: Het trekpaard maakte een revolutie door rond 1900. Dit kwam door de industriële revolutie alles groter maakte, en er was aardig wat kracht nodig om alle materialen te vervoeren, maar helaas waren de trekpaarden na de 2e Wereld Oorlog niet meer nodig. Onze Vlaamse buren hadden die tijd de beste Belgische trekpaarden, tijdens de 1e Wereld Oorlog brachten veel fokkers uit België hun mooiste hengsten naar het neutrale Nederland, waardoor Brownie vandaag de dag een prachtig sterke bloedlijn heeft.

Een visserspaard heeft een groot tuig om zijn nek, en met speciale haken wordt er een lijn van minimaal 15 meter aan het tuig vast gemaakt. Aan dit touw zit dan het net, wat het paard de zee in trekt. De regels van het korren in de Noordzee zijn simpel. Je net mag niet groter zijn dan 1 meter, en er mag met paardenkracht of met spierballen gevist worden. Voor moter voertuigen zoals tractoren en auto’s heb je dus een vergunning nodig. 

Maar met een paard blijft het, het meest spectaculair! Gelukkig is deze traditie nog niet helemaal verloren gegaan, want je kan zelf ook meemaken hoe het is om met een trekpaard te vissen!  Kom  op 7 november naar het prachtige strand van Nieuw Haamstede, en ontmoet brownie, bekijk de vangst van dichtbij, en geniet van de verse vis!  

Klik op de onderstaande link om je aan te melden, en voor meer informatie: http://w-en-c.nl/product/zeepaard-nieuw-haamstede/


P.S Ik zelf zat voor het eerst sinds 12 jaar ook weer even op de rug van een paard, alleen dan zonder visnet erachter.

 Groene Groet,

Moedertje Groen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.