Een zwaluw….

Foto: Hanneke v. Dijk/ De Gulle Aarde

Zo. De tijd vliegt en het wekelijks bloggen lukt niet altijd. Terwijl de lucht wat grauw is en een paar trieste spatjes uit de hemel vallen is de natuur volop zomer aan het vieren. Alles buiten staat in bloei, en heb jij ze al gezien? Ze gieren door de lucht. Onze vrienden hebben de zomer meegenomen, want volgens de voorspellingen gaat het kwik stijgen…

Één zwaluw maakt nog geen zomer oftewel als één ding goed verloopt kunnen andere dingen nog voor tegenslagen zorgen, maar hé met het mooie weer in onze zak kan je dag toch niet meer stuk? Tijd om je werk te laten voor wat het is, je WIFI verbinding, na het lezen van deze blog uit te zetten en eens te gaan genieten van het écht buiten zijn….
… Voor allen die al vakantie hebben haha.

Op de foto’s is de Boeren Zwaluw te zien, de naam zegt het al. Deze vriend vindt je ook op de boerderij. Toen wij nog ‘holbewoners’ waren woonde de zwaluw gezellig binnen, maar nu heeft hij zijn alternatief gevonden in stallen, op zolders en oude huizen.

Een echte metselaar van beroep, deze boerenzwaluw. Een nest gemaakt van modder, klei of leem,een zorgvuldig werk wat veel vliegwerk en geduld eist.
Het zijn prachtige vogeltjes. Ze zijn gigantisch snel en lekker lenig. Je ziet vaak zwaluwen wat hoger in de lucht, omdat het zomers daar warm is vliegt er allerlei lekkers rond. De boeren zwaluw is te herkennen aan een blauw pakje met iets wat bruin/oranje borst en mooie ‘vork’-achtige staart.
 
Echter hebben we in Noordwijkerhout en de Bollenstreek helaas niet veel oude huizen meer staan. De ‘zwaluw’ die hier veel over de Bollenvelden ziet ‘gieren’ is de gierzwaluw. Een bruin met witte vogel, met soort ‘sikkel-achtige’ vleugels. Ik zeg dan wel zwaluw, maar dit diertje heeft meer iets weg van een mini roofvogel. Heel bijzonder is ook dat ze nooit op de grond komen. Nu hoor ik je denken ‘hoe doen ze dan….?’
Ze doen het vliegend. Eten, drinken, slapen én voortplanten, de gierzwaluw is meester van de lucht. Elk jaar komt de gierzwaluw terug op het zelfde nest, is het nest weggehaald door renovatie of bouwprojecten dan is het dier totaal van slag. Door nieuwbouw projecten heeft de zwaluw het soms zwaar. Ze nestelen zich graag in oude gebouwen en onder bepaald soort daken.
 
Nu kijken ze nog wat beteuterd, straks zijn het prachtige vliegende acrobaten.

De zomervakantie is vroeg voorbij voor de gierzwaluwen, zij zullen eind juli alweer richting Afrika vliegen om daar te overwinteren. De boerenzwaluw blijft nog gezellig wat langer. Het is voor mij een leuke vogel en ik vind ze ware kunstenaars in ‘boetseren’.Tevens kan iedereen die net als ik een favoriete bloedbank voor muggen is zijn hart ophalen. één zwaluw eet meer dan 50.000 muggen/vliegen per week! 

Daarnaast heb je de andere ’toeristen’ in de vogelwereld de huiszwaluw. Elk jaar in april komen ze terug in Nederland zij hebben dan een lange reis vanuit Afrika gemaakt! Toch vinden ze elk jaar hun trouwe nestje terug. 

Eigenlijk zijn zwaluwen perfecte deelnemers voor: Ter land, ter water(zee) en in de lucht. Zo haalt de oeverzwaluw zijn hart op bij rivieren en oevers van poeltjes ect. Helaas zorgt de mens vaak voor problemen als het gaat om nestelen van zwaluwen. Veel natuurlijke oevers zijn verloren gegaan, gelukkig met wat natuurbehoud zijn er ‘kunstmatige’ plekken aangelegd waar de oeverzwaluw zich kan nestelen. Dat ziet er dan uit als een bunker van zand met holletjes erin. Ze scheren over het water opzoek naar insecten, met hun snaveltjes open, het gaat allemaal super snel!

Voor de mensen is de zwaluw al eeuwen een vogel met een mooi symbool. Deze vogel brengt geluk met zich mee, wanneer hij zich bij jouw huis nestelt. De zeelieden geloofde dat het eerste wat ze zouden zien als er land in zicht kwam, een zwaluw zou zijn. De zwaluw werd een beroemde tatoeage, want hij zou je veilig weer thuis brengen. Het is een vogel die het symbool hoop, trouw en vrijheid om uit te vliegen altijd met zich mee de in de lucht draagt. Deze symbolische betekenis straalt hij ook zeker wel uit.

Het zijn toeristen die ieder jaar een vast zomeradresje hebben, hun eigen nestje, hun vaste snack adresje. Eigenlijk net als wij houden van ons bed, en eigen keuken als we terug komen na onze zomervakantie.  Kortom, geef een zwaluw een eigen nest(laat een zwaluwnest dus hangen) en een flinke portie insecten en hij komt ieder  jaar tevreden terug…

Jullie wens ik echter minder vliegende insecten toe ;)! Een hele fijne zomer. Geniet van al het mooie gezang en kijk af en toe eens omhoog dan zul je ze zien vliegen, de kunstenaars.

Groene Groet,

Moedertje Groen






Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.