‘Oerbeesten’ van de Noordzee

Steeds grotere kwallen in de Noordzee door warme winters!

Ik vergeet het nooit. één visnet van 1,5meter met meer dan 40 kilo kwallen! Een ‘splasch’ geluid toen ik het net leegde, en wat was het gigantisch zwaar al die beesten(van 20 tot 30 cm) uit je net te halen…. Kwallen!  Oja, en over die genante valpartij van mij wil ik ook wel wat vertellen. Ik was met kaplaarzen over het strand aan het banjeren, niet mijn favoriete sport, want echt rennen lukt niet. Vooral niet als je uitglijdt over een kwal en met je gezicht in een andere kwal valt… Ok genoeg gelachen, tijd voor serieus lesje over kwallies!
 
Het is druk langs de kust! Niet alleen met badgasten, maar ook met aangespoelde kwallen. Lees hier meer over deze dieren en voorkom kwallenbeten! Hoe warmer het wordt buiten, hoe meer kwallen er langs de kusten zullen zijn.
Formule voor kwallen aan de kust

…Zwemmend ‘water’ in de zee, en het trieste is ze zwemmen nog niet eens. Kwallen kunnen niet zwemmen. Kwallen bestaan bijna helemaal uit water. Wel 95%! Ze hebben geen bloed, longen, hart of spieren. Ze zijn oers, hebben  geen hersens alleen een zenuwstelsel en zweven maar wat rond. Kwallen die aanspoelen zullen dan niet lang leven, in de brandende zon verdampen zij snel. In deze blog wat bijles over deze glibberige dingen waar veel paniek over wordt gezaaid op het strand. Wat moet je nu bijv. doen bij een kwallen beet? En zijn kwallen echt zo giftig? 
    Kwallen zweven door de zee en eten het aller kleinste leven in zee; plankton.  Plankton zijn kleine diertjes die nog in microstadium groeien. De Noordzee is een zeer ondiepe zee, hierdoor wordt het water relatief warm en komt er dus veel plankton voor in zee. De bovenste laag van het water is altijd het warmst, hier komt dus veel plankton voor en dus zweven hier ook vaak de kwallies rond! Daarnaast zorgt de windrichting er vaak ook voor dat de kwallen richting kust stromen. Bij Oostenwind bijvoorbeeld kun je beter niet gaan zwemmen.

Kwallen in de Noordzee! meer dan je denkt.
De kwal komt overal ter wereld voor! Zelfs in de koudste poolzeeën. Soms mega groot(Portugees Oorlogsschip) soms zo klein dat je ze nauwelijks kunt zien,maar één steek dodelijk kan zijn(kubuskwal Australië). Kwallen in de Noordzee zijn niet dodelijk!
Zeepaddestoelen(die op de foto te zien is), zeedruifjes(kleine doorzichtige bolletjes), bloemkoolkwallen(blauwe rand rond hun hoed), kompaskwallen(de bruine met stipjes langs hun hoed), blauwe haarkwal(paarse hoed met draden) en oorkwallen(kwal met 3 tot 5 ringen in het midden) leven o.a. in de Noordzee.

PAS OP!
Met veel ongeloof kijken kinderen en ouders toe hoe ik oorkwallen met beide handen beetpak en terug gooi in zee. Soms smeer ik me er mee in en en enkel keertje als hun mond op hun tenen hangt, tsja hoe lollig is het dan om een likje te nemen. Ik weet wat ik doe, daarvoor ben je strandgids, maar kwallen in mijn visnet blijven altijd populair! De oorkwal is te zien op de foto hieronder. Herkenbaar aan 3 tot 5 roze/witte ringen in het midden, en soms ook roze strepen(de vrouwtjes)

 
Dit is mijn favoriet. Je kan er iedereen mee in de maling nemen, zo stond ik vorig jaar als enige in een kwallenzee (oostenwind) vol met oorkwallen van wel 30 cm! Ze waren zo zwaar dat ik ze nauwelijks kon optillen, maar wat had ik een lol met al dat publiek. Natuurlijk vergeet ik te zeggen: don’t try this at home! Alle doorzichtige kwallen, zoals zeedruifjes en oorkwallen hebben wel netelcellen, maar deze komen niet door de huid van mensen en dus steken ze niet. Dat houd dus in: alle gekleurde kwallen, rood! bruin! paars en blauw! steken wel!!!!
Aangespoelde giftige kwallen leven niet lang, maar hun netelcellen blijven nog wel hun functie behouden. Zorg daarom dat je kwal niet helemaal vastpakt, hun hoedjes(de bovenkant) kun je wel aanraken. Als de kwal nog bol is, is hij vers. Is hij al erg plat(zoals op de foto) dan is hij al deels verdampt! Ook kapotte stukjes kwal leven niet meer.
 
Een kwallenbeet? en nu plassen?
Kwallen bijten niet! Ze hebben vaak lange draden//haren onder hun hoedje. Hierin zitten duizenden netel cellen die aan je huid blijven plakken of als pijltjes je huid in worden geschoten, dit zorgt voor een pijnlijk, branderig gevoel. Beetje alsof je door brandnetels heb gelopen of gestoken bent door een bij.  Bij een kwallen steek helpt insectenmiddel, zorg dat je dit altijd bij je hebt als je naar het strand gaat dan kan er niks gebeuren, het neutraliseert snel het gif en neemt de pijn wat weg. Afspoelen in zeewater werkt ook goed bij kwallen uit de Noordzee. (Bij kwallen uit tropische zeeën kan eventueel ook kerkenazijn gebruikt worden.)  Plassen over een kwallenbeet is een grappige fabel! Maar helpt niet en zorgt voor meer pijn door de zuren in je urine. Niet doen dus 😉
 
Hieperdepiep! (h)OER(a)!!!
Er zijn kwallen die zich zo voortplanten, dat ze zelf nooit zullen sterven. Deze kwal heeft ‘de eeuwige jeugd’ en gaat dus ook nooit dood!  Het is een diertje dat prachtige onderwater beelden oplevert en er best wel vreemd uitziet, maar dankzij zijn manier van voortplanting is het wel één van de oudste dieren in oceanen en zeeën, en al 500 miljoen jaar doet hij niks aan zijn uiterlijk. Er valt een heleboel meer te vertellen over allerlei soorten, sommige geven licht, andere werken samen, maar plof maar weer neer op je handdoekje hoor 🙂
 
 
Hou je hoofd koel! Fijne zomer
 
 
Moedertje Groen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.