Daar zit (g)een luchtje aan!

2015 is het helemaal in om je eigen moestuintje te hebben, maar hoe tof is het om je moestuintje te voeden met eigen gemaakte compost? Het duurt even, maar het heeft alleen maar voordelen. Hoewel ik al jaren groene vingers heb begin ik het steeds leuker te vinden. In deze blog alles over je eigen compost maken.  
    Jaarlijks zamelen we in Nederland ruim 1,3 miljoen ton GFT-afval in. Morgen, 21 maart 2015 is het Nationale Compostdag. Gemeentes door het hele land delen deze dag gratis compost uit, als dank dat u uw GFT-afval scheidt. Kijk op www.compostdag.nl  voor meer informatie. 

Maar wat is compost nu eigenlijk, hoe ontstaat het? en waar is het goed voor? Ooit eens door een bos gelopen na een pas gevallen regenbui? Heerlijk he! Dat vinden beestjes onder de grond ook. Vooral regenwormen zijn gek op vochtige grond. Zij eten, eten en eten! Maar zijn erg nuttige diertjes. Hun eten wordt verteerd in hun lange darm, en komt er aan de andere kant weer uit. Hun poep bevat mineralen die goed zijn voor de bodem. Compost is eigenlijk: ‘De restjes die de natuur voor je achterlaat.’ Jij geeft de natuur je groente, fruit en tuinafval op een grote hoop of in een bak en na een poosje krijg je er zwarte aarde voor terug. Vitamientjes voor je planten!

Groen, groener … Groenst!
Maar van al dat GFT-afval bij jullie thuis in de groenbak wordt natuurlijk ook compost gemaakt! Jouw schillen gaan met de vuilnisman mee naar een speciale hal. In deze hal wordt alles op een lopende band gegooid,  en gesorteerd. Van sommige dingen in de groenbak kan namelijk geen aarde gemaakt worden, zoals papier en plastic. Alles komt uiteindelijk op een grote hoop te liggen, en met een grote machine wordt er lucht door de hopen geblazen…. Tijdens mijn fietstocht naar Santiago(ES) verdwaalde we dagelijks. Ergens in Frankrijk net voorbij Parijs maakte we het wel heel bond. Tsja, ik wist dat we naar Santiago de Compostella aan het fietsen waren, maar dit leek meer op Santiago de Compost! We vielen met ons neus in de boter… of uhh eigenlijk rotte eieren. Onze weg hield op en daar stonden we dan bij een compostverwerkingsbedrijf. Midden tussen alle hopen groen…

Huisdieren?
Ja daar zat wel even een luchtje aan, maar wie het goed doet heeft geen stank overlast. Kleinschalig composteren is niet alleen leuk, maar ook milieu vriendelijk én goedkoop! Drie vliegen in één…. Oh wacht. Vliegen die wil je natuurlijk niet op je compost hebben. Wel wil je graag wormen. Ben jij niet bang voor vieze handen, en altijd al graag huisdieren gehad maar allergisch voor al dat haar? Ga dan over op je eigen wormenbak. Klik hier: Ik wil wormen! voor meer informatie. Want hé je hebt al een eigen wormenbak op je balkon of schuur.

Pak je pak!
Pak eens wat te drinken uit de koelkast. Schud eens met je pak? Bijna leeg? Mooi! Op de bovenstaande link’ik wil wormen’ staat een super tof en makkelijk recept om je drinkpak om te toveren tot mini compostbak. Handig en leuk voor de jonge spruiten.

Persoonlijk doe ik het makkelijker: ik graaf ergens in de natuur naar wormen neem deze mee in een bakje, en geef ze weer een ’thuis’ in mijn compostbak (als je zorgt voor veel zuurstof in je bak) je kunt ook even naar de dierenwinkel gaan en wormen kopen.  Verder bedek ik elke week mijn laagje GFT-afval met een mix van koffieprut en een hand potgrond. Dit helpt het proces te versnellen en voegt goede bacteriën toe. Ik heb een bakje op mijn keukenblad staan waar ik tijdens het koken alles in gooi, na een paar dagen leeg ik dit bakje in de compostbak. Eens per week schep ik de compost door, zodat deze zuurstof krijgt.

Klein maar fijn.
Woon jij ook zo klein als ik? klik dan eens op: compost maken in je mini tuin voor geweldig handige tips voor groentjes en beginners. Zorg voor een grote bak waar je gaten in kunt boren voor zuurstof toevoer. Als je géén ui/citrusvruchten(als je wormen hebt in je composthoop kunnen zij hier niet tegen), of gekookte etenswaren op je compost hoop gooit scheelt het al hoop nare luchtjes, zo nu en dan koffieprut(met filter en al) en eierschillen zorgen voor de juiste mineralen en vitamientjes voor de bodem….Laat je eierschillen wel even drogen(om vieze luchtjes te voorkomen)

…en wie  goed doet krijgt er ook wat voor terug. Kijk mijn eerste erwten planten eens groeien op zelfgemaakte compost!

Met twee benen op aarde
Dat wij op de aarde leven weet iedereen, en dat de aarde leeft hoef ik je ook niet te vertellen. Maar er zijn zoveel dieren afhankelijk van aarde. Wij mensen, zijn niet het enige zoogdier dat met voeding bezig is en diëten. Honderden dieren in het dierenrijk zijn zelfs afhankelijk van ‘aarde’. Neem de bedreigde bosolifant, zij graven naar modder in rivieren om mineralen uit de grond te halen. Naast zijn slurf gebruikt hij hiervoor ook zijn slagtanden.
Langs de rivieren in het Amazonegebied komt een geneeskrachtige klei voor die voor veel dieren een belangrijk medicijn is. De klein neutraliseert gifstoffen in het lichaam van apen en vogels die de dieren binnenkrijgen na het eten van zaden en fruit. Eigenlijk doen wij ook zo iets, we eten dan wel niet klei of aarde, maar verbouwen wel al onze gewassen erop.

Geven en nemen, daar draait alles om in de natuur.

Liefs,

Moedertje Groen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.