Koning van het duin(?)


Het Amsterdamse Waterleiding duingebied is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland, dit gebied kent meer dan 3400 hectare aan diverse flora en fauna, en al twee eeuwen lang wordt er water gewonnen uit dit duingebied, maar de VIP’s (very important population) in dit gebied zijn in mijn ogen toch wel de damherten, zo imposant en trots met hun gewei.

Op weg naar Langervelderslag heb je de meeste kans hertjes te spotten en de Waterleidingduinen. Hoewel ze nu in grote aantallen aanwezig zijn, blijft het indrukwekkend om de man op de duintoppen te zien poseren. Een Lion King gevoel bij opkomende zon, zeg nou zelf dat is wel bijzonder.

 

Foto gemaakt door José de Boer op weg naar haar werk.

Hoewel het tegenwoordig niet zo moeilijk meer is om een damhert te spotten, want er leven er naar schatting meer dan twee duizend in de AWduinen, is het toch een mooie natuur beleving, en een hinde(vrouwtje) met haar jong spotten(zoals op de foto te zien is) is wel heel intiem. In oktober geven de bokken een ‘Oktoberfest’, het burlen is begonnen. en de bronstijd begint. Feest in het  duin. Loeiend en burlend liggen de heren in hun ‘kuil’, die niet onze Oosterburen, maar de bokken zelf hebben gegraven. Ze pissen lekker de boel onder en dan is het maar wachten op de hindes. Het is een wedstrijd wie het hardste lawaai maakt en het meeste stinkt. Net zoiets als op een écht zuipfeest dus ;)! als een hinde vind dat de bok ‘lekker ruikt’ dan verlaat de bok zijn kuil om tsja, hoe zeggen we dat netjes zijn ‘plicht’ te doen.

 
Maar hé, de bokken hebben het best zwaar, want zeg nou zelf… Het staat wellicht gelant, maar het is toch om koppijn van te krijgen? Zo’n gewei op je kop. Dat zorgt gewoon voor ruzie, en dan kletteren de oudste bokken erop los. De hindes staan te fiepen(zo noemen ze de roep van de dames) om te kijken wie er wint, de jongen bokken worden weggejaagd, en het feest gaat door. 
 
Wie net als ik op kraamvisite wilt moet nog even geduld hebben. De beschuit met muisjes worden pas uitgedeeld rond juni en juli. Een kalf herkent zijn moeder aan haar geur, en later in de kudde aan haar unieke vlekkenpatroon. 
 
 
 
Ik ben zeker te spreken over dit imposante dier, maar niet iedereen is fan van de bambi’s in het duin. Het qliché over ‘een overschot’ blijft ieder jaar aan bod komen. Afschieten? Er is een strikt fauna beheerplan met regels rondom het afschieten. Elk jaar worden er hindes en paar bokken afgeschoten om de populatie in evenwicht te houden.
 
Sinds de jaren zestig heeft het damhert zijn sporen achter gelaten in het Hollandse Duin en de AWduinen. Het dier deed het goed op de Veluwe en is waarschijnlijk in de duinen nabij Zandvoort uitgezet. Leuk toch? Hertjes zoeken in het duin… Tsja, nu kun je ze inmiddels makkelijk terug vinden, stukken kaalgevreten vlaktes, kuilen in het zand, keutels en kaalgevreten bomen en schors wijzen erop dat er herten in de buurt zijn. Damherten hebben diverse kleuren  vacht, de een is prachtig ligt van kleur, de ander diep donker bruin, maar vergis je niet. De damhert behoort eigenlijk niet tot de één van de vijf, want dat is nog altijd het kleine soort hert: de Ree. 
Elk jaar worden zowel de reeën als de damherten geteld. Er is een hele politieke kwestie, en groot fauna beheerplan opgesteld. De jonge hitsige mannen, trekken zich namelijk niets aan van wegen, duizenden euro’s aan prikkeldraad. En dat zorgt voor ‘dollen tussen de bollen.’ voor veel herten. Heerlijk smullen. Inmiddels zijn er nog wat euro’s uitgegeven aan meer hekwerk, maar of dat helpt?
 
De natuur geeft en neemt. Wie iets moois wilt vinden moet er heel lang en goed voor zoeken, hoewel sommige natuurgidsen geluk hebben en zomaar een gewei vinden. Rond Koningsdag kun je met wat geluk een stuk vinden van deze koning van het duin, want dan is het de perfecte tijd om geweien te zoeken, omdat ze dan hun oude gewei inruilen voor een nieuwe. Wie niets vind, niet getreurd, je zult zeker een hert tegen komen tijdens je zoektocht 🙂
 
Succes.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.