Één van de vijf…

Oké  het heeft lang genoeg geduurd. Ik ben er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Tijdens mijn zoektocht naar een vossenhol, viel ik er zomaar in! Ik kwam een wit konijn tegen met een klokje en heel veel haast, een tweeling, een pratende kat, een gemene kaarten koningin met haar leger, een stonde rups en nog veel meer geks, oja en ik vierde dat ik NIET jarig was op mijn un-birthday. Ik beleefde dus een heleboel, en vergat hierdoor een foto te maken van het vossenhol. Gelukkig wel een verhaaltje over één van de vijf grootste zoogdieren van ons kikkerlandje: de vos.

Tijdens een van mijn wild kampeer avonturen kwamen de vossen eens een kijkje nemen bij mijn tent. Het geluid wat dit dier produceerde kon regelrecht in een griezelfilm! Een ’tikkie’ verward en verstijfd lag ik in mijn tent. Welk dier ‘gilt’ er zo hoog? Bedacht ik mij toen, terwijl ik dieper in mijn slaapzak wegdook. De natuur zit vol verrassingen, inmiddels heb ik het geluid lang en breed kunnen identificeren, het is niemand minder dan: de vos. 
     Veel van jullie hebben vast gehoord over de ophef dat de wolf ’terug’ is in ons land. Je zou het misschien niet zeggen, maar de vos is familie van de wolf. Écht huilen doet hij niet, maar de vos communiceert wel dergelijk met geluiden. Nieuwsgierig hoe dit klinkt? Zet dan je geluid maar aan en klik op deze link: De vos en zijn geluiden. 
      In onze Noordwijkse Duinen leven gemiddeld zo’n 40 vossen. Toen de jacht naar vossen afnam, kreeg de vos haar kans zich te verspreiden. Vossen komen nu vrijwel overal in natuurgebieden in Nederland voor. 

Vega? Neejohh! Van alles wat:
De vos is een rover, maar doet niet moeilijk over zijn maaltje.Een alles eter is het. Een lekker muisje, gevulde eieren, of konijn, met als dessert wat bramen of bessen of gezonde insecten. Vossen zijn massamoordenaars, ze kunnen meer moorden dan ze op kunnen om hun buit later te begraven. Wanneer je tijdens je wandeling een hoopje veren, of een half konijn ziet heb je kans dat de vos is langs geweest. Roofvogels ‘plukken’ namelijk hun buit kaal, de vos zet er gerust zijn tanden in en scheurt wat stukken af. Hij is niet zuinig alles gaat op.

Kan het een moer, ene moer schelen?
Wat smolt mijn hart toen ik één van de moertjes vorig jaar heb gevolgd via de webcams van VolgDeVos! Bijna is het weer zover, helaas zullen de webcams dit jaar uitblijven, maar tussen eind maart en begin mei zullen de meeste Moertjes(vrouwelijke vossen) weer bevallen in hun holen.  Zo’n vossenhol noemt men een burcht. Deze heeft meestal een aantal kamers, een voordeur en een nooduitgang. Na ongeveer vijf á zes weken spelen de welpjes, het kroost van mama vos buiten de deur. Vosjes blijven een poos bij hun moeder, ze leren spelende wijs. Mama schotelt ze allerlei lekkers voor, en na een poos als ze op avontuur gaan leren ze zelf jagen. De jonge rekels(mannelijke vossen) worden dan door de ouderlijke vossen verstoten, dan is het tijd om op eigen benen te staan.

Fabel of Fabulous?
Één van de vijf dus, in de Nederlandse natuur, en te zien in onze Noordwijkse duinen. Meeste kans bij schemering, want de vos staat liever niet in de spotlights. 1 van de vijf, Meneer draagt die titel met trots, en in de geschiedenis wordt hij dan wel als sluw en listig omschreven. Hij staat op menig schilderij afgebeeld, er zijn stambeelden van hem gemaakt en verhalen over hem geschreven. Wat vind de vos er eigenlijk zelf van? Hij houd het luchtig met een spelletje: verstoppertje.Liefs,

Moedertje Groen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.