Borstjes vooruit, lipjes getuit.Bijenwas is een uniek natuurlijk product. Het is nog geen mens gelukt dit ‘natuurlijke goud’ na te maken. Bijen maken dit goud met behulp van zogeheten ‘wasklieren’. Het diertje heeft ongelofelijk  hoeveelheid kliertjes aan de achterkant van zijn lijfje zitten. Het spul is redelijk duur, maar makkelijk verkrijgbaar bij je plaatselijke Imker, of op het Grote Spinnenweb.  Sinds ik ontdekt heb wat je allemaal met bijenwas kan doen, kan ik niet meer zonder. Niet dat het spulletje verslavend werkt, integendeel. Het is heerlijk smeerbaar materiaal, en leuk om mee te experimenteren! 

Zo had ik mijzelf laatst voorgenomen om weer eens een smeerseltje te maken.  In deze koude tijden beginnen veel mensen weer met ‘smeren.’ Vandaag de dag is er een overvloed aan keuze waarmee je je lipjes insmeert. Wil je een chemisch aardbeien smaakje? Of versier je je lippen liever met glitters en glans? Nou, wat dacht je van geen van beide. Puur naturel! Je hebt hiervoor slechts twee ingrediënten nodig, waarvan één zeker weten in je keukenkastje staat. Zonnebloem olie, deze olie zorgt voor een betere doorbloeding, en verzachtende werking voor je huid. Het is vaak de basis in zelf gemaakte zalfjes, en werkt ook ideaal als massage olie. 

De ongebleekte bijenwas is het tweede ingrediënt. Zo simpel? Ja. Voeg hier niet teveel van toe. In het potje zie je ongeveer drie kleine stukjes. Circa 1,5 eetlepel. Ongebleekte bijenwas bevat vitamine A. Bijenwas heeft een huidbeschermende en vocht vasthoudende werking. Ideaal voor je balsem, zo drogen je lippen minder snel uit. Een mooi natuurproduct, is het niet? Ik ben fan.
Wanneer je deze twee natuur producten verzameld heb breek je de bijenwas in stukjes. Bij grote brokken kan je het met een warm mes in stukken snijden. Stop het in een glazen potje met 3 flinke lepels zonnebloemolie. Zet het in een pan met een beetje water, op laag vuur en laat het smelten. Giet het vervolgens in een klein potje en laat het stollen, wanneer je smeersel afgekoeld is kan je het dekseltje er op draaien.

Mislukt? Mijn eerste poging had ik de verkeerde verhoudingen gebruikt. experimenteer even met de hoeveelheid olie. Teveel was, te weinig olie zorgt voor een te hard smeersel. In dit geval leg je het potje, zonder deksel terug in de pan met klein laagje water en verwarm je het mengsel. Je kan het vervolgens met een lepeltje eruit halen en opnieuw proberen. Succes :)!
Ik zelf heb nu een smeersel die je even moet warm wrijven tussen je vingers.
De zoektocht naar het juiste potje viel trouwens nog niet mee. Aluminium doosjes of schone pepermuntblikjes kon ik nergens vinden. De drogist verkoopt vaak wel pillen potjes. Deze zijn ideaal. Leuk, klein en doorzichtig. 

Een werkbij werkt, in haar korte leventje non stop. Zij maakt het mede mogelijk dat wij kunnen profiteren van haar producten, zij kent geen ‘perfecte schoonheid’, geen gevoel voor mode. Bruin, geel gestreept kleed immers af, toch? Bijen zijn bijzondere diertjes, hoewel veel mensen meteen denken aan hun angel, is een bij veel vrediger dan wespen. Het zijn één van de weinige insecten, naast mieren en wespen, die sociale insecten zijn. Bijen hebben hun  geheel eigen manier van communiceren ontwikkeld. Bovendien is dit kleine insect zelf onderhoudend. Dat wil zeggen, ze maakt haar eigen eiwitten aan en is niet afhankelijk van aas, doden organisme of jouw broodje jam. Ik dank de natuur voor haar schatten zoals bijenwas. Denk daar maar even aan, als je geen zin hebt in je werk ;)! ‘Borstjes vooruit, lipjes getuit en gaan’. Zei mijn moeder vroeger als ik ergens geen zin in had.
Liefs,

Moedertje Groen


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.