Duinweg heeft eigen ‘Natuurperkje’

Noordwijk, 15 mei 2020.

Het perkje aan de Duinweg heeft een naam gekregen: ‘Het Natuurperkje’ en is onderdeel van burgerinitiatief van Tessa Yanover (Moedertje Groen). Zij noemt het project Bloemen (aan) Zee.

De afgelopen jaren is dit perkje grondig onder handen genomen; er is een projectontwikkelaar gevonden die wilde meedenken over de herinrichting van het stukje aan de Duinweg. De gemeente Noordwijk had geen kleurrijke plannen met dit perkje en zou er ‘standaard’ groen in zetten, na 3 jaar heeft groenbeheer van de winter toezegging gegeven en mag ik het perkje blijven ‘onderhouden’.

Waarom?

Natuur groeit met de tijd en is nooit ‘klaar’, het wordt er alleen maar mooier op, omdat natuur zelf in staat is haar eigen evenwicht te vinden. We gaan een nieuwe periode in, en het moet klaar zijn met strak, netjes en het wekelijks maaien van de gemeente. In de winter is het Natuurperkje in ‘rust’. Wij zien geen leven, maar er is volop bodem leven. Afgelopen najaar zijn de oude planten als bodembedekker blijven liggen. Dit zorgde voor wat voeding in de bodem en in de natte periode waren er al volop wormen te vinden. Een goed teken, want dat betekent dat de schrale zandbodem aan het veranderen is. In het vroege voorjaar toont het Natuurperkje haar eerste leven. Doordat er niet geschoffeld wordt komen zaden van het jaar ervoor weer op. Laatst spotte ik tal van lieveheersbeestjes tussen de uitgebloeide planten, komen diverse bijensoorten op de bloemen af en ook vogels vinden het fijn vertoeven.  Mussen nemen hier graag een zandbad en putters, mussen, mezen, kauwen, duiven en ook de merels smullen van zaden, bladluizen en ander kleine insecten. Doordat de Meidoorn centraal in het midden staat kunnen de vogeltjes makkelijk naar boven vluchten. Je zou het niet zeggen, maar zo’n klein stukje is een thuis voor tal van leven.

Wat bloeit er nu in mei?

De fel oranje gekleurde bloemen zijn ‘Slaapmutsjes’. De zaden werden vroeger in de melk van jonge kinderen gedaan om ze rustig te krijgen voor het slapen. Ook heeft de bloem een vorm van een mutsje. Ze zorgen voor stikstof in de bodem. De andere oranje bloemen zijn Goudsbloemen, zij zijn niet alleen goed voor dieren, maar ook voor mensen (huidproblemen) en beschermen andere planten tegen luizen en aaltjes. Daartussen schitteren de blauwe en roze korenbloemen, staat er een teunisbloem (waarvan uit het zaad olie word gewonnen). De teunisbloemen gaan open tijdens de schemering en lokken nachtvlinders. De mooie lila bloemen met ‘gekke’ sprietjes noemt men Bijenbroodjes. De naam zegt genoeg. Niet inheems, maar wel een goede bodemverbeteraar. Er komt genoeg omhoog en het zaait zichzelf prachtig uit door het Natuurperkje.

Dit jaar kreeg Moedertje Groen een pakket bollen van het VVV Noordwijkerhout, goed voor insecten. Van blauwe druifjes tot anemonen en sieruien  (Alium). Ook deze bloeide afgelopen maanden rijkelijk en in het najaar plant ik er nog meer bollen in (donaties van bloembollen zijn welkom). Ook de Zorgboerderij ‘De Dierenhoeve’ verkoopt plantjes die goed zijn voor insecten (de campanula, geranium, brandkruid, guldenroede bijvoorbeeld), bedankt hiervoor.

Toekomst 

In de toekomst richt de projectontwikkelaar zich op de bouw van een insectenhotel, donaties hiervoor in vorm van bouwmateriaal zijn welkom. Nu in de Gemeente Noordwijk zoveel zonnebloemen gaan groeien, komen er uiteraard ook in dit perkje zonnebloemen. Ook worden er wat meer vaste planten tussen de bloemen aangeplant, goed voor insecten. Hopelijk lukt het een perkje te ontwikkelen waar in ieder seizoen een beetje bloeit. Uiteindelijk is het de bedoeling door diverse hoogtes te creëren in het groen en bodembedekkers te planten dat het Natuurperkje zelf haar vocht kan regelen.

Tot die tijd maak ik dankbaar gebruik van de watervoorziening van mijn lieve oudere buren.  Ik hoop van harte dat in de toekomst  in de Gemeente Noordwijk meer van dit soort  Natuurperkjes ontstaan (burgerinitiatief!), wild en vol bloeiende planten en bloemen voor de insecten. De eerste keren vraagt het zorg en daarna hoef je er nauwelijks meer naar om te kijken. Dat scheelt ook nog in de kosten.

Wil je meedoen? Sluit je aan bij Project Bloemen (aan) Zee en creëer een stukje kleurrijk groen voor je deur! De gemeente Noordwijk doet het niet, dus moeten we het samen doen. Stuur gerust een mailtje voor tips.

Hoe blij ik ben met het nieuwe naambordje? ….

.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.