De draad kwijt

Wie is de draad eigenlijk kwijt?

Het is hartverscheurend. Op deze foto is een jonge aalscholver te zien met letterlijk zijn laatste avondmaal, en dan ook nog van plastic. De hongerige vogel raakte verstrikt in een visdraad, terwijl hij dacht dat het plastic lokvoer een lekker hapje was. Uitgeput hing zichzelf op in de boom en sneed het nylon draad in zijn keel. We kennen dit soort foto’s van het internet en reageren dan met boze of huilende poppetjes. De ‘vind ik niet leuk knop.’ Bestaat niet op het grote web, maar daar heeft deze aalscholver geen reet aan. Het schetst een beeld dat wij als mens de draad totaal kwijt zijn dat we gaan vissen met plastic lokaas. Dat we de draad kwijt zijn weet iedereen dus dat scheelt, hoef ik daar niet meer over te schrijven…

Opgehangen Aalscholver
foto: inzending anoniem

…Nu blijkt dat niet alleen de mens de draad kwijt is. Ook de natuur is haar draad kwijt, en flink ook. Ze is in de war en lijkt te schuiven met haar seizoenen. Zo tikte de thermometer laatst 11 graden aan, staan de bloemen op mijn tuin vol te bloeien en word ik s’morgens wakker gefloten met voorjaarsdeuntjes, als ik de taal van de vogels mag begrijpen tenminste. Voortplanting! Niet alleen ik word wakker gemaakt, ook andere dieren ontwaken uit hun slaap. Dieren die in winterslaap waren, zijn onder andere egels, muizen en vleermuizen.

Wetenschappers hebben een mooie term bedacht voor het begrip winterslaap: “Torpor”. Is Latijn voor bewegingloosheid. In torpor besparen dieren energie gedurende dat gedeelte van het etmaal waarop ze niet actief zijn. Langere periodes van torpor, zoals zomer- en winterslaap, stellen dieren in staat om energie te besparen tijdens langere voor hen ongunstige periodes. Wanneer dieren hun ademhaling, hartslag en spijsvertering ‘op een lager pitje zetten’ en wij ongewenst op bezoek komen in ‘hun huis’ is het erg belangrijk dat je de dieren niet verstoord!  De energie die zij gebruiken om warm te blijven verliezen ze dan tijdens het vluchten.

Door de stijgende tempratuur is ook het “fly-inn restaurant” weer “ready to take off”. Dit is een klein voordeel voor de dieren die uit winterslaap komen en een maaltje bij elkaar willen scharrelen. Een insect overleefd een ijskoude winter trouwens prima, want ook daar heeft moeder natuur een foefje voor. De lijfjes van onze kleine zespotige vrienden maken een antivries stofje aan die dusdanig sterk is waardoor ze niet bevriezen. Tijdens de oplopende tempraturen (nu dus) ontstaan er processen in het lijfje, bijvoorbeeld een infectie, waardoor ze alsnog sterven. 

Het geschuif met de seizoenen zal nog wel even duren. Laten we dus maar niet meer proberen om de draad weer op te pakken, maar een nieuw klosje te pakken. Wat de gevolgen zijn van deze opwarming en wie hiervan letterlijk ‘de klos’ gaat worden… Daar komen we helaas pas achter wanneer het te laat is.

 Groene groet,

Tessa – Moedertje Groen

Sneeuwklokjes al helemaal in bloei. Bomen al helemaal in knop. Foto: Eigen archief 17 januari 2020

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.