Familie Fuut, stamgasten van Como

Fotografie: Mario Severi

 

Al jaren kijk ik geen tv meer, het leven buiten heeft zoveel meer te bieden. Overal waar je kijkt is wel een schouwspel te ontdekken. De natuur vertelt ons de mooiste, spannendste, ontroerende verhalen voor wie luisteren wilt.  Elke plek heeft een eigen verhaal. Dit verhaal speelt zich af aan het Oosterduinse meer (Comomeer) in Noordwijkerhout. Vanaf mijn favoriete stoel bij een pittoresk restaurantje genaamd Como&Co.

Vanuit mijn stoel geniet ik van de oer Hollandse wolken die langs drijven met de wind. Het water en de wind zijn samen één. De wind maakt de mooiste ribbels, patronen en strepen. Ze speelt en danst met het water, terwijl de grote witte wolken weerspiegelen in het grijze water.  Links van mij bloeit harig Wilgenroosje. Pronkend met haar knal roze bloemen en wit hartje valt zij op tussen het groen. De gele Lis is al enige tijd uitgebloeid en staat verscholen met haar wortels in het water. Er bloeit nog wat Koninginnenkruid, een favoriete pitstop voor veel de Atalanta en de Distelvlinder.

Je Hoeft niet lang te wachten voor de familie Fuut voorbij zwemt, omdat ik hier weekelijks zit en voor mij uit staar ken ik het verhaal van de vaste bezoekers van Como. Elke week gebeuren er weer andere taferelen op het meer en er valt altijd wel wat te ontdekken in het water. Toch is er één ding wat al weken het zelfde is en dat is het gepiep van de jongen van familie Fuut. Weken terug settelde er een futenfamilie vlak nadat de jongen van de Meerkoet groot genoeg waren om zelfstandig een nieuw territorium te zoeken.  Meerkoeten laten zich normaal niet makkelijk verjagen, maar van de een op de andere dag infiltreerde moeder Fuut met haar kroost op haar rug. Zo’n imposante houding, zoveel kracht en moeder liefde kan een Meerkoet niet tegenop.

Fotografie: Mario Severi Moeder met jong

Heb je goed gekeken? Die rode ogen, oranje zwarte krans en prachtig sierlijke kuif. De jongen zwemmen al snel uit het nest en worden warm gehouden op de rug. Weken later zwemt er helaas nog maar één jong rond met zijn ouders. Nu de blauw alg weer verdwenen is kun je tientallen kleine visjes over de bodem zien zwemmen. Dat levert spectaculaire beelden op. Met enige perfectie en elegantie duiken de futen onder, ze kunnen meters diep zwemmen en halve minuut onder water blijven. Hierdoor springen alle kleine visjes uit het water naar boven. Ze komen kort boven water uit waardoor het lijkt alsof ze vliegen. Hun schubben schitteren in de zon, waardoor er een zilveren gloed ontstaat. Prachtig. De fuut duikt en zwemt razend snel, maar hij zal zelden weg vliegen.  Met top snelheden vangt zowel moeder als vader de ene na de andere vis en vanaf mijn stoel kan ik de dieren over de bodem van het meer zien zwemmen. Wauw! Het prachtige zilvergrijze jong met zwarte strepen op de kop als een soort masker doet tevergeefs ook een poging, waardoor de hele school vissen boven het water uit vliegt. Voor enkele seconden schitteren al hun schubben zo heftig in het zonlicht dat er een straal van licht ontstaat boven het water.

Zo kun je onder het genot van een perfecte koffie en zelfgebakken appeltaart uren live televisie kijken vanuit je stoel aan het water.  Kijk eens hoe de waterdruppels als diamantjes op het waterdichte verenkleed blijven liggen wanneer de Fuut weer boven komt. Ze schud kort even haar kop uit en de kam wordt weer zichtbaar. Kijk eens hoe de meeuwen zich met de wind mee laten vieren en over het water zoeven. Of hoe de visdiefjes met torpedosnelheden een rechte duik maken het water in. Wellicht spot je een duikende Aalscholver die een te grote vis naar binnen opslokt. Met heel veel geluk land er even, net als bij mij, een libelle op je knie. Heel kort, maar genoeg om je te beseffen dat je niet ver hoef te reizen om een ultiem vakantie gevoel te beleven aan het Como meer in Nederland.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.