Een vorstelijke bloempot…

…Voor de dikke dame.

Wat had ik laatst een lachwekkend momentje. Er kwam een hommel aan zoemen die groter was dan de bloem zelf. Ze ging op de bloem zitten, maar was zo zwaar dat de bloem boog waardoor ze gelanceerd werd toen ze weer weg wilde vliegen.

Het najaar komt eraan en dat merk je in het vliegverkeer. Dikke hommels vliegen af en aan om zich op te vetten voor de winter. Hommels hebben iets schattigs. Hun gestreepte jasje, netjes opgedoft in vorstelijk oranje, wit, zwart, rood of bruin tinten. Kleine vliegende dotjes door de lucht en haast knuffelbaar. Die jasjes zijn tal veel haartjes waar stuifmeel in blijft zitten. Een echt geniet moment is voor mij om hommels druk bezig te zien. Ze storen zich nergens aan, zijn eigenlijk vrij rustige diertjes en kunnen opgaan in het werk wat ze doen. Ze leven van de zoette nectar uit kleurrijke en fleurige bloemen. De tijd tikt verder, maar een hommel doet haar ding en zal zich er niet om druk maken. Als de larve maar voedsel hebben.

Nu het najaar volgt zijn hommels extra blij met de laatbloeiende planten. In mijn tuin staat nog volop korenbloem en smeerwortel. Begin het voorjaar kwamen hier kleinere hommels op af, nu zie ik overal dikke dames vliegen.  In de loop van de zomer zijn hommel kolonies extra groot.  De koningin legt dan ook onbevruchte eitjes waar de mannelijke zakelijke hommels uit komen( de darren). Deze heren vervullen later hun plicht en sterven daarna. De andere larven krijgen extra veel voedsel, dit worden de nieuwe leiders van een kolonie in het volgende voorjaar.

Nu de dames hun bruidsvlucht al hebben gemaakt is het een kwestie van zich zelf vetmesten en daarna een droge beschutte plek vinden waar ze kunnen overwinteren. Daarom is mijn advies aan iedereen met een tuin die bloemen heeft: zet een terra cotta bloempot op zijn kop met de opening erin en vul deze met wat gedroogd gras.  Vaak graven de dames zelf een klein gangetje in de grond, maar je maakt het extra aantrekkelijk omdat graven ze weer energie kost.

Wanneer je straks dode hommels tegen komt zullen dat de overige dames zijn uit de kolonie. Zij sterven in het najaar en alleen de koningin blijft over om straks In maart weer  uit te vliegen, wanneer moeder natuur het ijs laat smelten. Ze hebben het dan zwaar. In de eerste zonnestralen warmt de hommel zich dan op om vervolgens zo snel mogelijk nectar te verzamelen. Je kunt haar helpen op kracht te komen door een lepel suikerwater te geven wanneer je een uitgeputte hommel op de grond tegen komt. In haar nestje verzamelt ze namelijk een klein potje met nectar waar ze de eerste dagen in het voorjaar uit snoept om aan te sterken.

Nog even genieten dus van die schattige dotjes in de tuin. Wil jij ook meer hommels in je tuin?

Zeer aantrekkelijke bloemen voor hommels zijn Phacelia en Smeerwortel. Er klonk deze zomer druk gezoem rond deze bloemen. Overal vlogen hommeltjes. Daarnaast zaten er ook veel op de korenbloemen, lupine, vingerhoedskruid, cosmea, en dropplanten. Maar vanaf maart zal ik meer informatie posten over speciale bloemen mixen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.